Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Academieshow 2013 Movement#20 KASK

Door Astrid op 24.06.2013

It’s graduation week voor de masters van de KASK School of Arts Gent! Net als in Brussel, Sint-Niklaas en Antwerpen waren vorig weekend alle ogen van modeminnend Vlaanderen gericht op de Gentse academie. Wij trokken op vrijdagavond 21 juni 2013 naar de Bijloke kunstensite in Gent om ons te vergapen aan al dat schoons… 

Eerste jaar

Net als in de andere scholen ligt de focus bij de eerstejaarsstudenten voornamelijk op vormstudie en doorgedreven experimenten met materialen. Er werden 3 opdrachten voorgesteld op de catwalk, waarbij de trench coat: the motion picture of jeans waarschijnlijk de meest impressionante was. In samenwerking met LEE Jeans werkten de studenten van de 1ste Bachelor rond het thema ‘Rethink’. Oude jeansen moesten getransformeerd worden in ‘nieuwe, unieke stukken die pasten in het avant-garde modekader van de opleiding’. We durven zeggen: mission accomplished! Verder stelden de debutanten skirt in calico: some kind of nature & experiment: the art(ist) of collars and sleeves voor.

Studenten uit het 1e jaar zijn Anna Andeweg, Irina Akopyan, Flora Blommaert, Laura Geiregat, Mathilda Heringhaus, Bart Hoste, Helena Samyn, Heleen Van Valckenborgh &  Iza Wittevrongel.

Tweede jaar

De tweedejaarsstudenten brachten telkens een collectie van 5 silhouetten die gebaseerd is op een historisch kostuum. De studenten kregen ‘sampling history in black’ mee als thema en puurden elk een bepaald element van hun gekozen kostuum uit. Het resultaat is een verrassend moderne kijk op onze kostuumgeschiedenis.

Mijn personal favourites waren Elze Lambrecht & Charlotte De Maesschalk. Maar oordeel vooral zelf  & leave a comment below!

Elze Lambrecht – into thin air
Maaike Van den Abbeele – ma_hero
Brian Naeyaert – HOUSE OF B
Elise Kopec – Formation Uniformé
Sarah Driesmans – DIS FIGURE
Jonne Sikkema – momentum
Stijn Vandenbulck – les fleurs ne portent pas du mal
Charlotte De Maesschalk – the bird in the gilded cage

Derde jaar

De studenten uit de 3de bachelor brachten telkens een collectie van 8 silhouetten, geïnspireerd door een niet-Westerse cultuur. Wie het hele verhaal rond de collecties wil kennen, kan hun interpretaties in de graduation tentoonstelling gaan bewonderen. Keep on reading, we geven meer uitleg over deze expo onderaan het artikel.

Uitschieter in deze groep was volgens mij Aliosha Melis. This young designer obviously knows how important good branding is! Ook Neri De Meester liet een indruk na met haar impressionante schoenenontwerpen. Nele Sarens’ collectie viel tenslotte op door haar opvallende silhouetten die erg vrouwelijk oogden. Va-va-voom!

Sandra Demeyer – this line is a part of a very large circle
Gudrun Wylleman – nergens
Laura Casselman – Structure Rewrites Nature
Nele Sarens – imaginification
Stef Smout - // 3
Lina Peeters – I BLV
Sofie Verclyte – ANTHROPOMETRY
Neri De Meester – en t ::: : . .    .
Margot Vandenberghe - in? scape
Aliosha Melis – CA?OBH?K

Masters

Dit jaar stelden 2 Masters hun coming-out collectie van 12 silhouetten voor.

Lucas Straetmans – Maverick

Oké, dit is misschien heel persoonlijk, maar deze collectie viel voor mij écht op! Vanaf het moment dat het 1ste model de catwalk opliep, zat ik te glunderen op m’n zitje. Toegeven, niet alle stukken waren even draagbaar, maar dat is ook helemaal niet waar een show/collectie als deze om draait. We zagen een flinke portie kleur, fantastische head pieces, hier en daar wat tule, 80's influences en dat alles met een ferme knipoog. Met andere woorden: très Belmodo.

Elisabeth Claes – Lucia Sylvania

Het leuke van de master collecties is dat je ziet dat de ontwerpers duidelijk hun eigen stijl gevonden hebben. En dat is in het geval van Elisabeth Claes niet anders. Deze collectie is een stuk soberder dan die van haar collega. Toch wist ook deze jonge ontwerpster te verrassen door de vrouwelijke, zachte silhouetten te combineren met houten accessoires. Mijn lievelingsstukken waren de see trough rok en blouse met indrukwekkende patronen. Grote bravo trouwens ook voor de schoenen!

Over 1 ding bestaat geen twijfel op het einde van de avond: het KASK hoeft zeker niet onder te doen voor academies zoals La Cambre of die van Antwerpen.

Niet de kans gehad om naar de modeshow zelf te gaan of wil je alles nog eens rustig bekijken? No worries, want traditiegetrouw organiseert het KASK jaarlijks een tentoonstelling van alle afstudeerprojecten en dus ook van de masterstudenten van de modeafdeling. Je kan de tentoonstelling nog gaan bezoeken tot en met zondag 30 juni 2013. 

page loaded