Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

SASK academieshow 2013

Door Astrid op 10.06.2013

Nadat La Cambre de spits mocht afbijten was het zaterdag 8 juni 2013 de beurt aan Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas aka het SASK om hun spraakmakende collecties te showen. Alle ogen waren die avond gericht op de black & white catwalk in ’t Bauhuis, waar 5 verschillende schooljaren een wervelende show neerzetten.

Mark my words: hou onderstaande namen zeker in de gaten want iedereen weet dat het SASK elke jaar opnieuw topontwerpers aflevert!

Eerste jaar

De eerstejaarsstudenten kregen 4 opdrachten: een zwart-wit vormstudie, een jurk met een kunstenaar als thema, een silhouet met accessoire & een vormstudie van een print. Wij zagen veel potentieel, maar moeten toch benadrukken dat het ‘pauwenontwerp’ een spontaan applaus  van het publiek kreeg. En laten we eerlijk zijn, isn’t the best judge the audience? Studenten uit het 1e jaar zijn Lucie LoeteKathy VanlooverenIngabire BillietVeerle Wils, Machteld VervaetLieselotte VandevivereTine Raemdonck & Sigisbert Engelbosch.

Tweede jaar

De studenten uit het 2e jaar kregen de opdracht een historisch kostuum en een collectie van 4 silhouetten te presenteren. Ik was helemaal wild van de kleurencombinatie van Maria Carrera: diep bordeaux met een enkele fluo roze accenten. What’s not to love? Ook de gele oversized jas van Floor Van De Ven caught my fashion eye!

Marieke Jaeken: 1890 Sherlock Holmes – A threat to immortality
Katrien De Backer: 1885 Amazonekostuum – Ride a horse
Ellen Vertonghen: 1860 Charles Darwin – Impermanence
Steph Poortmans: 1570 Renaissance – Poisoned thorns
Maria Carrera: 1480 Maria Portinari – She wolf
Julie De Bleser: 1519 Hendrik II – Wrapped up freedom
Jessie Faes: 1898 Cléo de Mérode – Rêverie
Floor Van De Ven: 1909 Colette – Birdisms

Derde jaar

Naast het ontwerpen van een etnische kostuum kregen de studenten van het 3e jaar ook de opdracht een collectie van 6 silhouetten uit te werken rond een vrij gekozen thema. Het resultaat? 4 totaal verschillende collecties met elke een duidelijk persoonlijke stempel.

De Less collectie van Cecile Beirinckx viel onmiddellijk op door haar fluo accenten. Way to be on trend, zonder aan vernieuwing in te boeten. Ilke Cop liet dan weer een reeks gesluierde modellen de catwalk opdraven en verraste met een reeks geweldige prints. Theresa Movsesyan sloot deze groep af en imponeerde met een serie indrukwekkende hoofddeksels.

Cecile Beirinckx: Juive berbère du Marc 1935 – Less
Ilke Cop: Moros y cristianos – Iberian gold
Griet De Groof: Ndeble child – Un dimanche à Brazzaville
Theresa Movsesyan: Karen tribe – But you didn’t have to cut me off

Vierde jaar

De studenten van het 4e jaar brachten elk een collectie die uit 8 silhouetten bestond.

Andy Imbrechts – Wonders

Dit is het soort collectie die een glimlach op je gezicht tovert. Een mannencollectie die niet bang is van een splash of colour en vooral de capes en oversized bovenstukken blijven mij bij. De look die er voor mij duidelijk uitsprong was the printed suit. Houten aktetasjes als accessoire zorgen voor een leuke touch!

Annelies Demeulenaere – Generation Milification

Leuk om te zien dat deze jonge designer zichzelf niet al te serieus neemt. Het molenaarsthema werd verwerkt in de collectie door leuke opdrukken of prints. Ook in deze collectie lijkt geel een hoofdrol te spelen. Loved the bearded models by the way!

Gitte Deckers – Uncluttered compositions

Sterke silhouetten en gedurfde keuzes zijn de kernwoorden voor deze collectie. We spotten zilverkleurige  accenten, lederen accessoires en overall prachtig afgewerkte stukken. De oranje perfecto en roze sleep blijven ons bij.

Hubèrt Van Der Meer – The inner journey

Deze mannencollectie was er eentje om u tegen te zeggen. Opvallende silhouetten, gedurfde prints, modellen in plexie maskers en een geweldig kleurenpalet. Een mannencollectie met pasteltinten en accenten in zilver die er stoer doen uit zien, is immers niet iedereen gegeven! Ik ben alvast hélemaal fan!

Ine De Haes – Just missed your heart

Just missed your heart is een collectie die duidelijk toont hoe getalenteerd Ine De Haes is: buitengewoon breiwerk, knappe draperingen & vooral de stukken met reliëf in laten een grote indruk na. Oké, ik moet misschien ook toegeven dat ongelofelijk schattige modellen mij misschien wel een beetje bevooroordeeld maken, haha!

Jonas Beldé – The first great believers

Jonas Beldé had duidelijk een romantische man in gedachten wanneer hij achter zijn tekentafel kroop om deze collectie te ontwerpen. We spotten prachtige head pieces, hier en daar een sluiera whole new take on the classic white shirt.

Nathalie De Rijbel – Your love will there me apart

Your love will there me apart laat ons genieten van indrukwekkende prints, prachtige bruintinten en vrouwelijke silhouetten.

Zesde jaar

De studenten van het 6e jaar brachten elk een collectie die uit 8 silhouetten bestond.

Caroline Bosmans – Tmmbi

Caroline Bosmans is ondertussen een gevestigde waarde in de academie van Sint-Niklaas. En ook dit jaar opnieuw weet ze te verrassen met een schitterende kindercollectieFlashy kleuren, coole opschriften en een geweldig oog voor detail laten een geweldige indruk na. Leukste stuk uit de collectie must be de enorme konijnenmuts!

Michiel Aerts – Une femme devoté

Deze ontwerper is geen onbekende voor de fervente Belmodo lover. Remember de Triumph Insiration Awards vorige jaar? If not, Michiel Aerts was de Belgische winnaar en trok naar Shanghai om ons land te verdedigen. Deze collectie toont ons zijn voorliefde voor de Vlaamse primitieven … with a twist obviously!

Sofie Pype – Hide from time

Hide from time is een collectie die speelt met verschillende materialen en zo voor prachtige silhouetten zorgt. We spotten prachtige grijstinten, puur vakmanschap en natuurlijk kunnen we niet om de impressionante zwanentooi heen. Dit is een designer die duidelijk weet wat ze wil!

Tenslotte nog een welgemeende proficiat aan het styling teamLoved the glitter earcuffs, amazone-isch vlechten & bold eyebrow look van de modellen!

Belangrijk om weten is dat de academie van Sint-Niklaas de enige is waar een opleiding als deze deeltijds gevolgd kan worden. Veel studenten hebben hiernaast nog een job of volgen nog andere studies. Het daverende applaus na de show was dus dubbel en dik verdiend! Bij deze ook nog eens een geweldig dikke proficiat van het hele Belmodo team! 

page loaded