Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

De kunstenaar in Christophe Coppens

Door Koen op 24.03.2013

The famous and beloved Christophe Coppens stelt zijn nieuwste kunstcollectie voor in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam. Na 21 jaar actief te zijn als modeontwerper besloot hij vorig jaar in mei om zijn bedrijf te sluiten. Een slag in het gezicht voor de Belgische Coppens, waarbij hij zijn identiteit volledig kwijt was. Daarom zijn we bij Belmodo heel erg blij dat Christophe Coppens de draad weer heeft opgepakt en zich nu kan uitleven als full time kunstenaar.

Zijn nieuwe werk dat nu geëxposeerd wordt, is in opdracht van ‘Han Nefkens Fashion on the Edge’ gemaakt. Dit is hun 2de samenwerking. In 2008 ontving Coppens de ‘Han Nefkens Fashion Award’, dat is een prijs die uitgereikt wordt aan ontwerpers die zich bewegen op de grens van fashion & art. Met het nieuwe werk van Christophe Coppens heeft hij deze grens dus volledig overschreden.

Naast de economische moeilijkheden was ook de constante struggle tussen kunst en mode die Coppens had de grote reden waarom hij vorig jaar een einde maakte aan zijn leven als modeontwerper. 


Ik kon geen kunstenaar zijn met een mentaliteit van een modeontwerper. - liet Coppens weten.

Hij had zoveel ideeën die hij in de modesector niet kon verwezenlijken en waarvoor hij zich geremd voelde in zijn creativiteit.

Ik heb altijd al keramiek willen maken. Niet zoals ik vroeger wel eens deed, mijn tekeningen afgeven bij een specialist en dan het resultaat afwachten, nee echt maken, met mijn handen. Tegelijk dacht ik, de dag dat ik me inschrijf in een cursus, zal mijn aandacht afzwakken van mijn ‘echte’ werk: collecties maken. Een soort bijgelovige gedachte. Ergens half april werd de drang te groot en zocht ik via via een meester in het vak.

Zo begon het verhaal van zijn collectie. EVERYTHING IS LOCAL – Landscape 1 is de naam van zijn expositie. Landscape, want alle werken zijn bergen. Christophe Coppens is duidelijk aangedaan door het vertellen van zijn verhaal. Had hij niet gekozen tussen ontwerpen of kunst maken, dan was hij “waarschijnlijk ziek of depressief geworden, of alles samen.” De periode waar hij zijn bedrijf opdoekte, viel hem zeer zwaar, voor zichzelf, maar ook omdat er zo veel mensen mee gemoeid waren. 


In die overgangsperiode gaf Han Nefkens hem de opdracht voor een collectie.

Deze opdracht die ik kreeg was een geschenk uit de hemel. Het versnelde mijn verwerkingsproces heel erg en het duwde mij in een bepaalde richting. Mijn hoofd was nog niet leeg en niet fris, maar ik moest binnen 3 weken iets voorstellen.

Coppens deed uiteindelijk wat hij altijd al had willen doen: iets met keramiek. En op automatische piloot creëerde hij bergen.

Het enige wat er die 6 maanden was, waren de bergen. Bergen in keramiek, maar plots verknipte ik ook mijn kleren, want alles was toch weg. Ik naaide al liggend stukken aan elkaar, want ik had 0% energie. Op de duur begon ik ook huisraad en later ook mijn oude schetsboeken, agenda’s enzoverder te verwerken in mijn bergen. Nu heb ik ongeveer 100 bergen. 


De collectie is prachtig geworden. De kunstwerken zien er niet triest uit, maar eerder ontroerend voor iemand die het verhaal kent achter deze collectie. Ook de mensen die de achtergrond niet kennen, kunnen de expositie erg waarderen.

In zijn kunstwerken zien we agenda’s, telefoonnummers, een kapotgeknipte matras, stukjes spiegel, zijn kapotgeknipte collecties, dekens, oude Vogue’s, brieven,…

EVERYTHING IS LOCAL – Landscape 1 van Christophe Coppens wordt nog geëxposeerd tot 2 juni 2013 in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Met medewerking van Marieke Decock.

page loaded