Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Leonello Borghi over luxe, Armani en iconische handtassen

Door Michael op 18.12.2012

De naam Leonello Borghi doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Onterecht, want Mister Borghi is een grote naam binnen de accessoirewereld. Zijn grote doorbraak was een samenwerking met Armani in 1999, waar hij in 5 jaar diens onvermoeibare toewijding voor mode erfde. Nadien heeft hij nog meegewerkt aan de accessoirecollecties van andere grote namen als Ralph Lauren en Prada.

Nu is Leonello Borghi artistiek directeur van het Franse handtassenmerk Lancel. Dit authentieke label, waar niet het logo maar de vorm en functie van de handtas op de voorgrond staan, is een goede thuis voor Leonello. Hij vindt namelijk zelf dat het product de show moet stelen, niet de designer. Maar voor 1 keer wilden wij dit creatief genie ook eens in de spotlights zetten.

Je hele carrière staat in het teken van accessoires. Wat heeft deze liefde voor accessoires getriggerd?

"Ik ben met accessoires opgegroeid. Mijn moeder had een kleerkast vol met handtassen en schoenen en het was altijd een big deal voor haar om de deur uit te gaan met de perfecte schoenen en handtas. Als jongetje ging ik dan in het geheim in die kleerkast snuisteren.

Nadat ik afstudeerde aan de modeschool in Florence, ontmoette ik mijn 2de inspiratiebron: Ferruzzi, tot vandaag nog 1 van de beste vakmannen van Firenze. Ferruzzi leerde mij het vak from inside out. In plaats van enkel een mooie schets te maken, gaat het vooral om de juiste keuze van leder. Je moet van 0 beginnen om het perfecte accessoire te maken, je moet het hele proces opvolgen. Het leder vertelt je welke vorm je handtas zal aannemen en je moet dit respecteren. Een handtas heeft een leven, een ziel."

Je hebt nog samengewerkt met Giorgio Armani. Wat heeft hij je bijgeleerd?

"Tijdens de 5 jaren dat ik met hem heb samengewerkt, heb ik vooral het belang van details geleerd. Elke millimeter maakt een verschil. Zijn focus ligt niet op accessoires, maar hij is echt een genie op alle vlakken. Voordat je het resultaat ziet, denk je dat hij gewoon moeilijk wil doen. Maar het zijn net die details die het merk Armani maken. You hate it or you love it. Dat oog voor detail, dat perfectionisme, is mij bijgebleven. Armani leerde mij om nooit volledig tevreden te zijn, een product kan altijd beter worden. Deze eigenschap valt mij soms zwaar, want je strijd altijd een innerlijke oorlog: kan ik deze handtas nog beter maken?"

Je bent geboren in het prachtige Firenze, hoe weerspiegelt deze Italiaanse achtergrond zich in jouw werk?

In Firenze word je constant blootgesteld aan schoonheid. Je wordt er omgeven door het beste wat de Renaissance te bieden had. Die artistieke schoonheid hebben we vooral te danken aan de aanwezigheid van de bekende familie Medici. Zij hebben van Firenze het juweel van Italië gemaakt. Als je in Firenze rondloopt, slorp je gewoon vanzelf de vele kleuren en prachtige architectuur op. Ik ben dus onbewust opgegroeid met schoonheid."

Je ontwerpt luxueuze accessoires, maar wat betekent luxe voor jou?

"Om te beginnen vind ik dat luxe een term is die verkeerd wordt gebruikt. Tegenwoordig gebruiken we 'luxe' voor alles. Ik geloof eerder in een persoonlijke tocht: wat is jouw ultieme, persoonlijk reis? Voor mij is dat bijvoorbeeld een afgelegen strand, een weekendje Italiaans koken of het vinden van het perfecte leder.

Ik vind het oneerlijk om ergens de stempel van 'luxe' op te drukken, die dan iedereen moet volgen. Iedereen heeft het recht om een persoonlijke definitie van luxe te hebben, want dat hangt af van hoe je op dat moment in het leven staat. Als je verliefd bent bijvoorbeeld, zie je alles rooskleurig en zal je andere dingen als luxe beschouwen dan wanneer je een droevige, introverte periode doormaakt."

Je bent artistiek directeur van het huis Lancel. Is dit het hoogtepunt van jouw carrière?

"Het ultieme hoogtepunt van mijn carrière is dat ik een beroep heb gevonden waar ik ontzettend van hou. Ik beschouw mijn loopbaan dus als 1 groot hoogtepunt. Elk huis heeft een andere ziel, en ik beschouw mezelf als de bewaker van dat huis. Het huis bestond al toen ik er arriveerde, en het zal nog steeds bestaan als ik er vertrek. Het is altijd gevaarlijk als de designer bekender wordt dan het merk, want als de ontwerper vertrekt zakt het huis in elkaar. Als Phoebe Philo zou vertrekken bijvoorbeeld, is het gedaan met Chloé. De ster is het merk, Lancel, en mijn doel is om dit huis meer waarde te geven."

Je ontwerpt verschillende stijlen van handtassen. Waar vind je de inspiratie voor je ontwerpen?

"Ik heb 2 grote inspiratiebronnen. De 1ste is het archief van Lancel, waarvan ik geloof dat het het mooiste archief is in de mode-industrie. Het is trouwens enorm: sinds de start van het huis, in 1876, hebben we meer dan 1.200 handtassen! Madame Lancel was een innovatieve ontwerpster, een crazy woman. Eind jaren 1800, toen ontwerpers zich vooral richtten op luxueuze zadeltassen of valiezen, zag Madame Lancel in dat een handtas een modieus verlengstuk kan zijn van een outfit, en niet louter een praktisch accessoire. Ik duik dus regelmatig in de archieven om te begrijpen hoe zij vrouwen zag, wat Lancel's visie was op accessoires. Achter elke handtas zit een verhaal.

Mijn thuishaven is New York, en 10 dagen per maand woon ik in Parijs. Deze interessante mix is mijn 2de inspiratiebron. Aan de ene kant heb je de bruisende, intense energie van edgy New York, die ik beschouw als mijn brandstof. Aan de andere kant heb je de mystieke schoonheid van Parijs. 's Nachts in Le Maris ronddwalen, die serene schoonheid, geeft mij veel inspiratie. Die balans tussen de crazy energie van NY en de sensual chic van Parijs weerspiegelt zich in mijn ontwerpen."

Jij was het brein achter de iconische 'Brigitte Bardot' bag. Wat is het geheim achter een tijdloze handtas?

"Een handtas moet vertrekken van een verhaal, niet van een ontwerp. Bij Brigitte Bardot klopte het plaatje helemaal: ze was een moderne, zorgeloze vrouw, she was a beast. In Parijs bezocht ik een tentoonstelling over Brigitte Bardot, en daar onmoette een goede vriend van haar. Hij zei me dat ik haar gewoon moest schrijven om te vragen wat ze dacht over een signature bag. Dus dat deed ik, en enkele maanden later kreeg ik reactie! Ze zei dat ze een grote fan was van Lancel omdat het een authentiek Parijs merk is, en dat ze graag deelnam aan de creatie van 'haar' handtas. Ze heeft dus echt haar stempel gedrukt op het ontwerp, en het resultaat was prachtig. Dit is dus wat een handtas iconisch maakt: een authentiek verhaal."

Hoe zou je de Lancel-vrouw omschrijven?

"De Lancel-vrouw kan van alle leeftijden zijn. We hebben twintigers die de French Flare kopen als schooltas, en dan hebben we zestigers die bijvoorbeeld kiezen voor de klassiekere Galante. De vrouwen die Lancel kopen, hebben wel 1 ding gemeen: ze houden van originele stukken. Ze willen over straat lopen wetende dat de kans klein is dat ze iemand met dezelfde handtas zullen tegenkomen. De handtassen zijn niet schreeuwerig, het logo is niet dominant. De vrouwen hebben een sterke persoonlijkheid en die moet op de voorgrond staan, niet de tas. Een handtas moet in het verlengde liggen van hun sterk karakter."

Met medewerking van Jolien Pardon.

page loaded