Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Fred Perry blaast 60 kaarsjes uit!

Door Angelique op 04.12.2012

We kondigden het al aan in juli in Fred Perry 60 Years of StyleFred Perry, het preppy Britse merk bekend om zijn lauwerkrans logo, viert zijn 60 jarig bestaan als fashion icon. 60 jaren, dat zijn 720 maanden of 21.900 dagen: time to party, me dunkt. 

Voor hun jubileumfeestje stonden er dan ook verschillende culty projecten op het programma. Een speciaal voor de verjaardag ontworpen collectie, een heruitvoering van de iconische 1952 shirt, een customised shirt project (hierover later meer) en een serie van 6 docu's: 6 decades of subculture. 6 videos van 15 minuten voor elke 10 jaar of FP fashion history.

Fred Perry klopte aan bij de Brit Don Letts, een Grammy award winning filmmaker, DJ, musicus en culturele commentator. Een man van de wereld en dé ideale match voor het internationale merk. Wij mochten de film aanschouwen in ware Fred Perry style. Een avond vol FP: een industriële 'subradar' locatie, een weelde aan de iconische lauwerkranslogo's en een 10tal  videoschermen: let the show begin.


 Alleen, it wasn't a show, it was a docu: een realistische visie op de Britse jongerencultuur door de jaren heen, met het Fred Perry shirt als rode draad. Hieronder kan je alvast deel 1 bekijken.

Een bruisende rit door de tijd: muziek, mode en iconen van de jaren '60 tot nu. Van de Mods (modernisten) en de Skinheads tot de Rude Boys, de Two Tone fans, de Brit Poppers en de Indie aanhangers: they all had one thing in commonanti-mainstream. Ook bekende cultuurrebellen als Amy Winehouse, Damon Albran & Paul Weller droegen en dragen the Fred Perry brand. Het lauwerkrans embleem staat dan ook bekend als het teken van onafhankelijkheid en vrijheid.

60 years of rebellion through fashion that is. Zo'n beetje rebellie, dat kunnen wij wel smaken. Lucky us want wij kregen de kans om de mensen achter dit subversieve merk even aan de tand te voelen. Here we go.

1. 60 jaar Fred Perry: welke evolutie heeft het merk doorgemaakt?

Vanaf dag 1 vond Fred Perry Sportswear zijn weg tot in het hart van de jongerencultuur. Vandaag staan we nog steeds stevig in de schoenen en blijven we tijdloos in de ogen van het internationale publiek. De kunst van Fred Perry om mee te bewegen met de tijd en ons te relateren aan mensen van opkomende culturen zonder aan geloofwaardigheid te verliezen, is uniek. Weinig Britse labels hebben zo'n langdurend leiderschap op het gebied van stijl kunnen aanhouden en nog minder brands slagen er in dit te doen switchend van een pure sport heritage naar de world of fashion

2. Wat zijn de Fred Perry characteristics dan?

Het iconische lauwerkranslogo is een embleem van onafhankelijkheid in een wereld van als maar groter wordende homogeniteit. Ons merk heeft in deze 60 jaar gewonnen aan Britishness, de relatie met stijlgroepen en subculturen. Edge, attitude en sharpness zijn onze kenmerken. De pittigheid van de Mods, onze roots, blijft altijd aanwezig. De edge en de attitude halen we uit onze blijvende relatie met muziek en de subculturen door de jaren heen. Ook onze brand values zijn nooit veranderd. We proberen echt onze Britse eigenheid, onze authenticiteit, onze integriteit met een edge en onze attitude te manifesteren. De grootste uitdagingen van het design team zijn dan ook op een consistente wijze de klassiekers te vernieuwen en de combi van retrosport met mode te behouden.

3. De iconische polo shirt werd speciaal voor deze gelegenheid gereproduceerd. Tradition meet innovation, you might say. Hoe gaan die 2 hand in hand?

Voor onze 60ste verjaardag lanceerden we zowel een Authentic als een Laurel Wreath collectie. In de Authentic collectie hebben we de originele 1952 T-shirt gereproduceerd op basis van illustraties en beelden uit onze Fred Perry archieven. 1 van onze fans stuurde ons per foto dé oudste T-shirt die we ooit zagen, van 1952. Met een remake van het iconische polo shirt in 4 kleuren en een speciale designed '52 12' opdruk zorgden we voor een nieuwe invulling van onze roots

4. Hoe verliep de samenwerking met Don Letts?

We waren op zoek naar een uniek inzicht in een culturele periode van constante verandering. De energie van de film moest musicaal en visueel het onderwerp reflecteren en moest verteld worden door personen die passioneel zijn en, most importantly, die het zelf meemaakten. Don Letts, een 1ste generatie geboren zwarte, was de uitgelezen persoon, aangezien zijn cultuur en tijd eigenlijk aanzet waren van de vele daaropvolgende culturele bewegingen. 

5. Hoe beïnvloeden Fred Perry en de verschillende subculteren elkaar?

Het merk heeft altijd een underground en counter culture positie gekend. Dit is constant gebleven, niet door marketing maar wel organisch en natuurlijk. We zijn onderdeel van dat underground subculturele uniform. De moeilijkheid of uitdaging van de laatste 10-15 jaar was om deze waarden hoog te houden terwijl we tegelijkertijd ontwikkelen naar een globaal eigentijds fashion brand. En gelukkig zijn we daarin geslaagd. We vergeten muzieklegendes als Terry Hall en The Specials niet. Door te werken met deze older guys bekomen we een mix van geschiedenis, muziekcultuur en geloofwaardigheid in een nieuwe en eigentijdse markt.

6. Wat willen jullie nog bereiken in de volgende 60 jaar?

We willen onze positie versterken in de nieuwe opkomende markt met een consistente marketing en branding campagne. Het muziekplatvorm zal hierin een nog grotere rol spelen.

Dat Fred Perry muziek en cultuur hoog in het vaandel draagt, is wel overduidelijk. Met optredens van New Rising Sun en Nordic Summer als afsluiter was de Fred Perry avond dan ook een groot succes. Fashion meets culture, we like. Jij ook? Dan zijn de documentaires definitely iets voor jou. Op de website vind je ze alle 6: go check them out.

Met medewerking van Siel Vandamme.

page loaded