Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Second Hand Second Life: Spullenhulp Defilé

Door Karen op 15.11.2012

Wat krijg je als je 30 Belgische ontwerpers loslaat op tonnen tweedehands voorwerpen en kleding, vermengd met een grote dosis solidariteit en een hoogstaande setting? Dan krijg je het jaarlijkse Second Hand Second Life event van Spullenhulp, voor onze Franstalige landgenoten beter bekend onder de lyrische naam Les Petits Riens.

Tour & Taxis werd op vrijdag 9 november 2012 voor 1 avond omgetoverd in een showroom en catwalk, waar je alle unieke creaties kon bewonderen.

Het principe

10 jaar geleden kwam Spullenhulp op het idee om de tweedehandssector en haar sociale acties in de schijnwerpers te zetten. Daarom gingen ze aankloppen bij Belgische topontwerpers, zowel jong talent als gevestigde waarden, met de vraag om de tonnen afgedankte meubels en kleding die Spullenhulp inzamelt, te transformeren tot echte collector items.

Het was meteen een schot in de roos, en het evenement groeide in 10 jaar uit tot 1 van de meest creatieve evenementen van het jaar. Het werd grootser en vergaarde grote bekendheid in de Belgische fashion scene, zonder de sleutelwoorden 'creativiteit' en 'vrijgevigheid' uit het oog te verliezen.

De exclusieve ontwerpen werden tijdens het Second Hand Second Life event voorgesteld aan het publiek. De unieke interior items kon je de hele avond bewonderen in een showroom. De creaties uit de modehoek werden tijdens een spectaculair defilé aan het publiek voorgesteld.

Aan het einde van de avond begon de veiling, dé kans om 1 van deze prachtexemplaren mee naar huis te nemen. Het ingezamelde bedrag gaat volledig naar de financiering van een nieuw onthaaltehuis voor jonge daklozen. Mode met een geweten, beter kan toch niet!

De creatiesVlnr: Dirk Wynants, Zoë Morel, Humanline, Hopop Studio

Het interieurdesign was het mooie resultaat als creatieve breinen carte blanche krijgen met tweedehands spullen. Verrassend en uniek, zonder het praktische aspect uit het oog te verliezen. Stoelen als een vliegtuig, een Oriëntaals ligbed, een schoenleest als lamp, kaarsen gegoten in een gereedschapskist,... Ze creëerden schoonheid uit alledaagse, afgedankte spullen.

Ook het team van Les Petits Riens zelf heeft zijn creativiteit de vrije loop gelaten. Zij gingen aan de slag met lampen en brachten tal van unieke en grappige ontwerpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lampenkap gemaakt uit beha's of een rij lichtgevende tuinkabouters?


En dan kwam the fashion part: een defilé met creaties van Belgische topontwerpers met uiteenlopende stijlenAtelier Marchal en Giuseppe Virgone gingen voluit voor mannelijke en stoere silhouetten. Veel zwart, leder en zwaar wol. Bij Giuseppe Virgone werd de aandacht getrokken naar de zwarte make-up en de opvallende accessoires.


Emilie Beaumont, een jong talent, bracht de camouflageprint to a whole new level. Naar een gesofisticeerd niveau, gecombineerd met zwart leder. Joanne Vanden Avenne, een ander opkomend talent, koos voor dé fashion trend: zwart-wit. Ze speelde volop met volume en drapages en verwerkte oude sjaals in haar creaties.


1 van de gevestigde waarden was Carine Gilson, die bekend staat om haar fijne lingerie met unieke modellen. Dit keer stapte ze af van het lingerieconcept, maar koos wel voor dezelfde materialen: zijde en kant. De modellen liepen in deze vrouwelijke ontwerpen over de catwalk op de tonen van een live versie van Back to Black van Amy Winehouse. 

Een oude bekende in de modewereld is Edouard Vermeulen van Natan. Hij koos voor een oranje draad in zijn ontwerpen, die zoals altijd tijdloze elegantie uitstraalden. Met feloranje en fluorescerende tape zorgde hij voor een speelde, moderne toets. 


De award voor de meest opzwepende show gaan naar Elvis Pompilio en Juggle Angels. Elvis Pompilio is een wereldbekende hoedenmaker en ging voor Spullenhulp all the way met afgedankte stropdassen. Hij maakte er niet enkel hoeden van, maar ook zwierige jurken en mannelijke kilts. De modellen maakten er op het podium een echte party van.

Wie er ook een feestje van maakten, waren de mini models van Juggle Angels. Op de deunen van een kinderliedje huppelden de modelletjes over het podium en dansten ze tussen de zeepbellen. De creaties waren waanzinnig cute! Ze hadden een retro vibe, met tule, kant en beenwarmers.


Vrouwelijk, sensueel en eenvoud waren de sleutelwoorden van de ontwerpen van Sandrina Fasoli. De vrouwelijke vormen werden perfect geaccentueerd met vloeiende stoffen en mooi kantwerk. Ook bij Marc-Philippe Coudeyre was het vrouwelijkheid troef. Hij wist zelfs een gele regenjas om te toveren tot een must-have item.


Kim Stumpf koos, zoals altijd, voor sereniteit en eenvoud, met nadruk op architecturale vormen. Zij toverde oude dekens om tot prachtige mantels. And last but definitely not least: de creaties van DelvauxDe handtas, bezet met kleurrijke pins, was volgens velen het topstuk van de avond. Ook de aktetas met het Delvaux-logo was een voltreffer.

De opbrengst

En wat brachten deze prachtige collector items nu allemaal op? *tromgeroffel*... € 25 450,-, goed om 500 overnachtingen te financieren. De bestseller was, zoals verwacht, de handtas van Delvaux, die voor niet minder dan € 1350,- toegewezen werd. Way to go Spullenhulp! Wij kijken alvast uit naar de spectaculaire creaties van volgend jaar.

Met medewerking van Jolien Pardon.

page loaded