Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Cycle: Italiaanse passie

Door Michael op 13.11.2012

We present you a new denim brand: Cycle! Eigenlijk zitten ze al 12 jaar in de business, 12 jaar van ervaring, vernieuwing en creatie, 12 jaar om uit te groeien tot een passioneel denim merk and beyond. Belmodo strikte een interview met het creatieve desingteam achter de collecties: een Italiaans koppel vol van liefde en vuur voor elkaar en voor fashion natuurlijk.

We ontmoeten elkaar in het designerpand van de Fashion Club in de Maasstraat in Antwerpen: een zithoek omringd door Cycle wear en het paar voor mijn neus. Finally we meet. Hij is Andrea Bertin, very talkative, een joviale knappe man en verantwoordelijk voor de menswear. Zij is Elena Boaretto, een italian beauty die instaat voor de vrouwencollecties van Cycle. Samen vormen ze Cycle: een Italiaans streetwear merk.

Hoe kwam het Cycle merk tot stand? 

Andrea: "Met mijn ervaring in de modewereld en Elena's 9 jaren van ervaring bij Replay leek het ons alleen maar logisch om een eigen denim brand op te starten. Ik ben de rough side, the destroyer en Elena is the nice part, de vrouwelijke touch. Samen maakt dat een interessante combinatie van something rough, something refined en something edgy. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we samen 3 kinderen hebben, 2 biologische en Cycle. Cycle is onze eerstgeborene, onze trots. Een parel die we zelf creëerden en koesteren."

Hoe gaat dat in zijn werk, samenwerken aan 2 verschillende collecties als koppel?

Elena: "Wel, eigenlijk doen we everything together. De ideëen, de inspiratie, het tot stand komen van de collectie, dat gebeurt allemaal hand in hand. We spelen in op mekaar, inspireren elkaar en op die manier komen we tot een idee voor een nieuwe collectie. De menswear- en de womenswear zijn eigenlijk hetzelfde. Met dat verschil dat ik naast denim, canvas, fleece en katoen ook gebruik maak van zijde en kant. Zoals je kan zien, gebruik ik vloeiende zijde en tye-died lace in de zomercollectie: zeer vrouwelijk en speels. Het voegt er een vleugje mysterie aan toe, iets wat de mannencollectie niet echt nodig heeft. Die is stoerder: basic fabrics en spikes."


Op de website las ik dat jullie 'baby', Cycle, voor 'cyclicity' staat, maar hoe kunnen we dat interpreteren? 

Andrea: "Cycle staat eigenlijk voor many things. Het staat voor recycle, beweging, the cycle of life, the cycle of fashion. Maar vooral de term recycle is belangrijk. We vertrokken met een beeld van Cycle als een mengeling van traditie met vernieuwing. Traditie verrijkt met cutting edge technology en vernieuwende details. Als je naar ons logo kijkt, zie je dat het dicht bij het logo van recyclage aanleunt. Dat is ook de bedoeling: we nemen ideëen uit het verleden en recycleren die. We voegen er iets nieuws en spannends aan toe, we geven het een Cycle-touch: de juiste kleur, de right fitting, de juiste stof en vooral de juiste details." 

Jullie startten in 2000 al met het merk, dat is al 12 jaar lang dat jullie bouwen aan jullie denim empire. Wat zijn de grootste veranderingen in die periode?

Andrea: We begonnen met denim en sindsdien zijn er enkele belangrijke dingen bijgekomen. We zijn nu een full-on streetwear en casualwear merk. Dat betekent dat we natuurlijke stoffen als katoen en canvas aan ons materiaal hebben toegevoegd. Ook de accessoire- en schoenenlijn was een stap in de richting van een brand met alles erop en eraan. En we werken er nog steeds aan!"


Hoe zou je Cycle nu dan omschrijven?

Andrea: "Ons oorspronkelijk motto was: "Cycle, be sure, wear poor" en dat is nog steeds van toepassing. We gebruiken een combinatie van 100% natuurlijke materialen als denim, zijde en katoen. Zo behouden we een hoog niveau van kwaliteit en een groot respect voor de gebruikte materialen. Ook staan we voor 100% Italië: we houden vast aan de Italiaanse waarden van kwaliteit en professionaliteit en doen beroep op het Italian crafstmanship."

Waar halen jullie je inspiratie?

Andrea: "Voornamelijk uit Italië: vanuit de Italiaanse traditie, de cultuur. Zoals we eerder al zeiden is het die traditional knowledge die we gebruiken to create something new and exciting, something Cycle! Maar, we halen ook inspiratie uit onze reizen. De Japanse technieken op het vlak van denim en recentelijk de American vibes vanuit de biker world zijn bronnen van inspiratie."

Ja, inderdaad, ik las dat jullie je voor de Spring Summer collectie van 2013 op Motorcycles gebaseerd hebben. Verklaar je nader?

Andrea: "Eigenlijk was het een logische keuze. Het thema speelt verder in op onze filosofie, namelijk dat Cycle voor 'cyclicity' en 'beweging' staat. Zo kom je al snel bij motorcycling, racing, motorways en heel die cultuur uit. Het idee dat de wereld als maar meer gemotoriseerd is en dat Cycle daar deel wil van uitmaken nu en in de toekomst. De SS2013 collectie heet dan ook Go fast or go home, namelijk dat je snel moet handelen of je gaat voorbij aan alles wat new & happening is. Het is ons doel om dit idee nog verder en sterker te laten meespelen in de volgende collecties: we zullen nog meer aandacht besteden aan de details uit de motorwereld en die vertalen naar de mode. Verwacht je aan nog meer biker details en motorcycling invloeden!"

Vertel eens wat meer over die Cycle-details dan?

Andrea: "Die details zijn waar we voor staan. Je moet onze kleren voelen, zien en ruiken (hij staat enthousiast op en begint te demonstreren). Zie je het oog voor detail, de stichings, de washings, de kwaliteit van de stoffen: dat is Cycle! Ook een perfecte fit, want Elena is eigenlijk 1 van de beroemde slim fit creators van Italië. Neem bijvoorbeeld de canvas skinny multipocketed jeans: deze is op en top Cycle. Hij is van canvas maar hij is superstretchy, comfi en cool! Eigenlijk zijn de details echt Elena's ding. Ze is gek van goud en we zien dan ook veel gouden details als studs, pailletten en speciale bleachings."

Elena: "Ja, neem de 'cloudy bleach' jeans bijvoorbeeld: zo licht en verfijnd door een gedetailleerd bleekproces. Ook bij de print pants komt veel kijken. Deze waren eerst good old bleu denim. Dan worden ze gebleekt om het indigo eruit te krijgen. Dan kleuren we ze en zetten er een laser op voor de print. De zomen en de details op de riem zijn 1 en al finishing touch. We hebben ook geverfde zijde en gouden fleece: het gaat hem echt om de transformatie van materialen! We hebben elke jeans in ongeveer 20 kleuren: kies maar uit (lacht)." 

Hoe zou je dan dé Cycle man of vrouw definiëren?

Elena: "De Cycle woman is metropolitan en urban met een vleugje melancholie. Een strong silhouette verrijkt met de juiste details die er karakter en persoonlijkheid aan toevoegen. De Cycle-vrouw is sterk maar geheimzinnig en gevoelig tegelijk. Daarom vertrekken we van die stevige traditionele basis, om die te versterken en vernieuwen met embellishments en details."

Hebben jullie nog plannen of dromen voor de toekomst? 

Andrea: "Ja hoor, ik heb vele dromen. Maar eigenlijk willen we gewoon klein beginnen, met een aantal goede stuks in een beperkt aantal boetieks. Op die manier  kunnen we de kwaliteit verzekeren en krijgen we een soort van mond-aan-mond reclame van bij de bron. We willen het publiek met Cycle laten kennismaken door het te voelen, te zien en te passen. We willen kleren maken voor de leuke girls en boys out there zodat die kunnen voelen hoe goed en comfortable de fit is. Dat is onze manier van werken: klein en minimalistisch maar met passie, geduld en oog voor detail." 

Heb je dan een groot voorbeeld als je aan die dromen denkt?

Andrea: "Aha, wel eigenlijk vond ik, toen ik een jaar of 15 was, de reclames van Diesel echt super! Ze waren sterk, happy en crazy. Diesel toonde op die manier echt dat mode ook grappig en different kan zijn. De reclames waren zó overtuigend! Haha, eigenlijk is het mijn droom om het nieuwe Diesel te worden. Nee, nee, dat is niet waar (lacht uitbundig)."

Alles kan he! Ik wens het jullie zeker toe. Molto grazie voor het geprek en nog veel succes met jullie brand. Ciao!

Met medewerking van Siel Vandamme.

page loaded