Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Mode & (het gebrek aan) Girl Power

Door Catherine op 01.11.2012

News flash: de modewereld draait volledig rond vrouwen & toch is de sector nog bijna volledig in handen van mannen

*feminist gasp*

We hebben het dan niet over de mensen achter de tekentafels. Het aantal invloedrijke vrouwelijke ontwerpers -aangevoerd door the likes of Miuccia Prada & Diane von Furstenberg- lijkt alleen maar te stijgen. En dat de grootste modellen & belangrijkste consumenten in deze industrie ladies zijn, hoeven we jullie niet te vertellen.


2 of fashion's leading ladies: Anna Wintour & DvF

The Bro Code

De regionen van planeet fashion waar vrouwen nog niet echt lijken doorgedrongen, zijn enkel de allerhoogste. Vakbijbel Women's Wear Daily heeft de resultaten van een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat van alle Chief Executive Directors in de modesector slechts 1,7% een vrouw is. 

Dat is nog lager dan het gemiddelde van 3,8% in de Amerikaanse Fortune 500-bedrijvenlijst.

*feminist faint*

De reden voor de ongelijkheid is volgens Jay Combopiano van onderzoeksbureau Catalyst verborgen seksisme: "We hebben het niet meer over openlijke seksuele intimidatie of discriminatie, maar over het achterliggende systeem."

Combopiano denkt dan aan mannelijke raden die liever een bro dan een broad als CEO aanstellen, of de haast onmogelijke combinatie van een topfunctie met het moederschap.


Waar blijven die Powerpuff Girls?

Als we kijken naar de raden van bestuur ziet het beeld er gelukkig al iets pastelrooskleuriger uit. In de boards van belangrijke modebedrijven zijn vrouwen beter dan gemiddeld vertegenwoordigd met 17,9% tegenover 16,1%.

Leuk, maar toch is -zoals Refinery 29 benadrukt- de goal van 50% nog mij-len-ver verwijderd.

Tijd om die pencil skirt & kitten heels aan te trekken & dat glazen plafond te slopen, non?

Million Dollar Babes

Ondanks de slechte punten voor de fashion biz in dit rapport, zijn er toch ook heel wat grieten die het goed doen aan de top van de grote modecorporaties. Belmodo stelt ter inpiratie gaarne een paar kick-ass (futureCEO's op hakken aan je voor.


Delphine Arnault & Angela Ahrendts

Delphine Arnault is de dochter van Bernard Arnault, grote baas bij Louis Vuitton Moët Hennessy, het luxeconglomeraat dat naast genoemde merken o.a. Givenchy, Marc Jacobs & Kenzo in de portefeuille heeft. Ze is meer dan een rijke erfgename want zit in de raad van bestuur van zowel LVMH als de Groupe Christian Dior.

De Amerikaanse Angela Ahrendts is CEO bij het Britse Burberry. Ze leidde het merk de 21ste eeuw in & maakte het tot 1 van de meest herkenbare namen in de huidige modewereld.


Sharen Jester Turney met Katy Perry

Aan het hoofd van 1 van de hottest lingeriemerken ter wereld staat -thank god- ook een vrouw. Sharen Jester Turney leidt Victoria's Secret sinds 2006, strijkt daar per jaar een miljoentje voor op & is een graag geziene gast op de rode loper

Last but not least hebben we Maureen Chiquet, die van een baan bij The Gap opklom tot Global CEO van oppermodehuis Chanel.


Maureen Chiquet

Het advies van Chiquet om het te maken aan de top van de mode-industrie?

"Let passion lead your choices, get your hands dirty & learn the business from the bottom up… & break some rules, especially when it comes to creativity."
"What would you do if you didn't think you could fail?"

Like a boss!

Bronnen: WWD, Refinery 29, Fashionista, The Walk, Businessweek

page loaded