Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

RIP: fashion icoon Anna Piaggi

Door Michael op 07.08.2012


Stijlicoon & Vogue redactrice Anna Piaggi is vandaag overleden op 81-jarige leeftijd in Milaan. Het nieuws raakte bekend via Twitter met een tweet van designer Stefano Gabbana "RIP Anna Piaggi... :((((( ciao grande Anna!!!". Later is het droevige nieuws ook bevestigd door de Italiaanse krant La Reppublica & de Italiaanse Vogue.

Piaggi was een écht fashion icoon en vooral gekend voor haar excentrieke kledingsstijl. Een stijl die gesmaakt werd door heel wat modekenners. Bill Cunningham omschreef haar als "a poet with clothes".

Ze startte haar carrière als vertaalster maar begon al snel voor fashion magazines als de Italiaanse Vogue en Vanity Fair te werken. Anna had een geraffineerd oog voor mode en had een avant-gardistische stijl. Ze verwierf zelfs volledig artistieke vrijheid bij Vanity Fair en Vogue. Haar beroemdste werk was Doppie Pagine (Double Pages) voor Vogue Italia. Een monthly reeks fashion spreads getekend met de typische Piaggi stijl. Ze werkte bij Vogue Italia sinds 1988 als creatief consultant


De modejournaliste bleef ook op latere leeftijd een vaste waarde op heel wat modedefilés. Topontwerper Karl Lagerfeld was een zeer goeie vriend en tekende zelfs in de jaren '70 heel wat schetsen van Piaggi. Lagerfeld publiceerde in 1986 er zelfs de 'Fashion Journals' mee. Een overzicht van alle outfits van Piaggi over 10 jaar. 

Manolo Blahnik ontwierp dan weer heel wat schoenen speciaal voor Anna. De Britse hoedenontwerper Stephen Jones koos Piaggi uit als zijn muze en mocht heel wat fancy hats op haar hoofd zetten. 

Anna Piaggi we will miss you!

page loaded