Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Nyk Baeten: Oh Boy!

Door Michael op 05.08.2012

Nee, wij zuchten niet bij het zien van de juweelontwerpen van Nyk Baeten. Eerder slaken we een gilletje van bewondering voor deze originele afstudeercollectie die de ironische naam 'Oh Boy' draagt. 'Oh Boy' is de verzuchting bij Leopold II's infameuze quote:

Il faut à la Belgique une colonie. 

Een verwijzing naar die zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis is een to-taal niet voor de hand liggend thema voor juwelen en toch, Nyk pulls it off! Dat wij in het verleden ons koloniale boekje serieus te buiten zijn gegaan in Congo is een herinnering waarmee Nyk opzettelijk wil confronteren. Zonder echt donker te worden en eerder met een sarcastische grijns speelt ze met historische en nationale symbolen. 


Opvallende materiaalkeuzes zijn het gebruik van gerecycleerd ivoor en rubber. Wie dat ziet zitten, zo'n stuk geschiedenis dragen én hoofden doen draaien, moet absoluut Nyk's website in de gaten houden.

Met medewerking Kim Thissen.

page loaded