Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

La Cambre Mode(s) Show 12

Door Michael op 11.06.2012

Het zijn spannende dagen voor alle modestudenten. Na Sint-Niklaas & Antwerpen showden ook alle studenten van de Brusselse modeacademie aka La Cambre hun collecties. Creativiteit, innovatie en fashion forward. Een visie van the new upcoming talent op de wondere wereld van de mode. Hoe zien zij de huidige modewereld en how creative zijn ze? Afgelopen weekend toonden ze het beste van hun kunnen tijdens hun afstudeermodeshow in de Hallen van Schaarbeek. Belmodo.tv presenteert je met plezier een overzicht van La Cambre!

Alle tweedejaars mochten de show aftrappen met hun designs. Opdracht was om verschillende items uit de dagelijkse garderobe te deconstrueren en opnieuw samen te voegen tot een schitterend resultaat. Een belangrijke rol was hier weggelegd voor de accessoires. Denk daarbij aan krachtige hoofdcreaties, brillen die eerder uitvergrote verpleegsterhoedjes waren, sjaals die de ogen bedekken en natuurlijk opvallende maar toch draagbare shoes. Verfrissend en gedurfd, getekend door o.a. Delphine Baverel, Samir Mekki Berrada, Caroline Liechti en Fabien Verriest.

Gespot bij de tweedejaars zijn ook de übersexy en ongelooflijk vrouwelijke witte stoffen tot zelfs transparante designs. Just one dream away ... Derdejaarsstudenten hebben de taak om al hun know-how te verwerken in hun designs. Alle studenten kregen de opdracht om een mannencollectie te ontwerpen van 8 silhouetten. Belangrijke elementen waar uitzonderlijk wordt naar gekeken zijn volume, snit, afwerking, totaalbeeld en de keuze van de materialen. De fashion show transformeerde naar een totaalspektakel vanaf hier waarbij licht, geluid en de collecties elkaar versterkten. Elke student trachtte om een concept op de catwalk te tonen, alles perfectly blended with eachother. Een extra taak waar toch wel vaak succes mee werd gehaald. 

Het 3de jaar La Cambre knalde met o.a. Hélène Coudret, Eddy Anemian, Lea Barré, Amanda Portier, Annabelle Condé en Louis Gabriel Nouchi. Hélène Coudret koos voor kleuren als wit, zwart & lichtblauw. Denk aan bv. een wit hemd opengewerkt met een plastic tussenstuk. Afgewerkt met a touch of ethnic hoofddoeken. Eddy Anemian liet het nummer 'Fever' akkoestisch brengen, terwijl z'n modellen vingerknippend de collectie showden. Een totaal concept waar je toch ff rillingen door emoties van kreeg. Breathtaking!

Lea Barré zette een soort moderne nomade neer in haar collectie. Overwegend blauw, lichtblauw en grijze tinten afgewerkt met fluo accenten in pink. Amanda Portier liet het knallen en presenteerde rock'n roll dudes die de show tilden naar een hoger niveau met een cute robotdansje. Absoluut favoriet stuk was de bruine plastic regenjas met prachtige kap die openvalt zoals het moet. Annabelle Condé sluierde haar mannen met wit en zwarte hoofddoeken. Een collectie aangevuld met zachte tinten als lichtroze en zacht fluogroen. Louis Gabriel Nouchi bracht een sterk uitgewerkte collectie vol van volumes, verschillende texturen en handwerk. Een collectie met een zeker streetwear gehalte.


De vierdejaarsstudenten van La Cambre moeten in staat zijn om een volledig samenhangende collectie te ontwerpen. Het overgrote deel doen ze zelf, maar als ze andere werkkrachten willen inschakelen voor hun designs, dan mag dat. Het zoeken naar die perfecte kwaliteit behoort ook tot hun takenpakket. Een uitdaging allicht waarbij je niet over één nacht ijs kan gaan. Toch brengen de studenten het steevast tot een goed eind. Een kwaliteit die ze absoluut in het latere designleven ook zullen moeten gebruiken. 

Het 4de jaar brengt 6 studenten die weten hoe ze een volledige collectie moeten neerzetten. Met o.a. Emmanuelle Lebas, Michèle Bagdassarian, Anouk Fallon, Pablo Henrard, Doriane Van Overeem & Anaïs Lalu.

Lebas maakt gebruik van heel fijne materialen en kiest voor zwart, grijs, wit en tal van nude schakeringen. Denk daarbij aan een oversized trench coat, rokken in voile en schouderstukken die uitlopen over de torso. Een vrouwelijke collectie vol asymmetrie en uiterst detaillistisch. Bagdassarian houdt het teder & zacht. Vrouwelijk met kleuren als muntgroen, beige, bruin, zwart en gebroken wit. De ontwerpen bevatten veel witte doorschijnende stoffen en uitvergroote schouders. Ook de taille krijgt een accent en hier en daar zie je plastic details in muntgroen of donkerpaars.

Anouk Fallon brengt prachtige jurken met opgewerkte kragen, één exemplaar bijna zelfs tot aan de navel. Overwegend veel zwart, wit, beige en dirty green aangevuld met koraalrode details. Henrard kiest voor lange silhouetten en stuur de modellen met lange zwarte sluiers de catwalk op. De collectie is een voorbeeld van contrast want bij de eerste run krijg je een donker gothic gevoel. Bij de 2de run zijn de sluiers weggelaten en krijg je prachtig witte designs. Voorzien van een stevige dosis etnic prints. Echt prachtig, benieuwd wat die volgende jaar presenteert! Doriane Van Overeem brengt een sexy leather look waar Lady Gaga niet vies van zou zijn. Voeg daar een tikje bohèmian touch aan toe en je krijgt Doriane's collectie. Anaïs Lalu kiest voor cleane vormen in wit en zwart aangevuld met nudetinten, roze en muntgroen. Een beetje Jil Sander meets Dries Van Noten gevoel hier. 


De eerstejaarsstudenten kregen de opdracht om 2 silhouetten te creëren. Het ene silhouet toont een studie van een rok en een constructie van papier als bovenstuk/hoed/hoofdstuk. Het andere silhouet was een lang gekleurd hemd met uitgekiende details. Beide silhouetten moesten een geheel vormen. Een taak die de studenten met verve konden volbrengen. Met als resultaat prachtige hemden waarvan een aantal exemplaren must-have schreeuwden en vrouwelijke silhouetten waar de creativiteit van af spatte. Well done students!


De blik was ook in La Cambre natuurlijk gericht op de studenten die afstuderen. Dit jaar zijn er maar 2 finalisten die aan de Brusselse modeacademie hun opleiding voltooien. No worry want beide collecties waren ronduit prachtig & adembenemend. Maak kennis met Louise Leconte & Gioia Seghers!

Louise Leconte

Is zelf model bij modellenbureau Dominique Models. Tijdens de zomer van 2007 deed ze ervaring op via een stage in the Haute Couture studio van Christian Lacroix. Een jaar later deed ze hetzelfde als fashion assistant bij Matthew Williamson. Voeg daarbij nog L'Officiel in Nederland & België en een stage bij Maxime Simoëns studio en je hebt het volledige professionele parcours van Louise. 

Check de website van Louise Leconte voor nog meer inspiratie, collectienieuws en als wat je wil weten over haar!

Louise's afstudeercollectie is detaillistisch haast perfect uitgewerkt. Zwart en wit vormen het perfecte contrast. De zwarte silhouetten bevatten knappe lederen jassen, zwarte tops in voile of jurken met leder en voile gemixed. De engeltjes aka witte silhouetten tonen het accent op de schouders. De collectie voelt gothic inspired aan maar is het niet volledig.

Een soort van moderne vrouwelijke warrior die toch niet schuw is van haar vrouwelijkheid te tonen. Dramatisch heel sterk en voorzien van een vleugje Griekse godin status. De rokken hebben rijgkoordjes waardoor je ze simpelweg kan aanpassen in lengte of hoe ze moeten vallen. Very fancy!Gioia Seghers

Just blew me away met haar mooi sierlijke jurken. Deze collectie voelde héél winters aan en zat vol lange drapages. Een zeker Haute Couture gevoel met sterke verwijzingen naar fashion designer Rick Owens. Seghers speelde met volumes. Denk groot bovenaan met ruime bodywarmers & oversized mantels. Alles in zwart en wit, met uitzonderlijk a touch of mint green of beige. De collectie kon je omschrijven als going back naar de ijstijd maar dan in stijl. 

Zelfs de make-up was very Rick Owens met een witte haarlijn en de ijsmake-up. Prachtige leggings met wit schubbenmotief zorgden voor een wauw effect. Een gevoel dat nog groter werd met mijn favoriet stuk: een lange rok in doorzichtige voile met witte en zwarte details. Gewoonweg prachtig!De studenten van La Cambre gaven het beste van zichzelf en zien een hard jaar werken tot een einde komen. Proficiat aan alle studenten en laat je maar eens goed gaan deze zomer, very important voor de inspiratie voor next year. Aan de studenten die afstuderen, we hope to hear from you soon!

Check ook het Belmodo.tv-artikel Show2012 Antwerpen voor de afstudeermodeshow van de Modeacademie van Antwerpen.

page loaded