Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Kask: Movement#19 sneak peek

Door Karen op 29.05.2012

Woensdag 18 mei 2012 verdedigden de Genste modestudenten zich voor de beruchte jury. Belmodo.tv was erbij voor een exclusieve blik backstage én om jullie de 7 masterstudenten voor te stellen. 

Backstage

Let’s meet de 7 Masters in mode

1. Eva Pollet
2. Michael von der Crone
3. Klaas Rommelaere
4. Els Petrus
5. Joke Tops
6. Griet Mertens
7. Hannah Jacobs

Eva Pollet: Alles van Waarde is Weerloos

Elke dag tracht ik me te behoeden voor de verleiding want ze loert achter de ramen van de mooiste huizen. Wat is er gebeurd met de huidenvellen, argeloos om de schouders geworpen enkel en alleen om ons warm te houden? Of heeft de naakte aap, die de vrucht der wijsheid proefde, zijn schaamte bedekt uit fascinatie voor het naakte lijf?

Het is doordat de mens zichzelf van de ander wil onderscheiden, en zichzelf met nog een ander wil associëren dat de mode zichzelf aan onverminderde snelheid seizoen na seizoen opnieuw uitvindt. De mens zal nooit de drang kunnen onderdrukken zichzelf ten opzichte van de ander te kennen. Wij nemen immers de ander waar en zien slechts zelden ons eigen gelaat.

Het ene medium adapteert het andere... Mode behoudt zijn functionele waarde maar wordt geherdefinieerd door het blijvende, emotionele karakter van sieraden.

“Jewellery has much more to do with possession, with memories of moments and certain people. Even the bracelet of daisies that can be braided anew every summer has to do with a memory of a sunny activity.[...] Jewellery, unlike fashion, cannot be an expression of its time, of the longing to create something that has never existed before.[...] In principle this makes jewellery much more able to resist the passing of time than fashion” (Citaat uit Jan Brand, José Teunissen, 'Fashion Accessories', Terra, Artez Press, p 66-77).

Dit wordt een persoonlijke & emotionele collectie; liefde voor het pièce unique en de toekomstige bezitter zal ze waard zijn.

Michael von der Crone: “Knockin’ on heaven’s door”

Gotische spitsbogen, gefotografeerd door David Stephenson, inspireerden een onderzoek naar de geometrische structuren van kleding. In mijn proces raakte ik geboeid door complexe patronen, kwaliteitsvolle stoffen en minimaal design. De massieve gewelven worden vertaald in elegante maar sterke vormen. De silhouetten worden verlengd als evocatie van de gotische hoogbouw. De serene en bewuste opbouw van de collectie roept het gevoel van rust op die men ervaart wanneer men een religieus gebouw betreedt.

Om mijn idee vorm te geven, maak ik gebruik van natuurlijke stoffen als zijde, wol, katoen en leder. Deze materialen vormen reeds eeuwen de basis van de garderobe. Het kleurenpalet bestaande uit een variatie van witten, nude, grijzen en zwart is neutraal en fade. Het resultaat is een collectie met een opvallende eenvoud.

Klaas Rommelaere: MEGAHELL

Meghell toont twaalf techniekers van elektronische apparaten zoals GSM's, faxmachines, computers, kopiemachines en printers in de hel. Ze zijn gedoemd om tot het einde van hun dagen geobsedeerd te zijn door elektronische apparaten. Ze zijn gedoemd om in een zelfgemaakte hel met triestige palmbomen en computers voor eeuwig rond te zwerven.

Ik kwam op dit idee na het lezen van een quote uit het boek van Chuck Palahniuk 'Damned'. Daarin neemt hij de stelling in dat surften op internet en kijken naar tv de beste voorbereiding voor de dood is. Dit omdat in beide “activiteiten” dezelfde passiviteit schuil gaat. Ik vond dit een interessante, zeer conservatieve gedachte en wilde juist het omgekeerde tonen door actief bezig te zijn met internet en elektronische apparaten.

Voor deze collectie heb ik met verschillende bedrijven samengewerkt zoals Theo brillen, Eastpak, Textielmuseum Tilburg en Cousy breigoed.

Els Petrus: Pesterijen, gêne, gezichtsverlies

Wat is normaal gedrag? In hoeverre laten mensen zich het leven bepalen door machtsspelletjes?

Het gaat over een fenomeen waarin ik intuïtief een eigen weg gezocht heb, om een eigen interpretatie te geven, zonder moralistisch te willen zijn of een bepaalde oplossing te willen geven. Via het medium mode heb ik geprobeerd om mijn perplexiteit ten opzichte van het fenomeen in beeld te brengen.

Pesten is een dynamiek van actie en reactie: de collectie toont de confrontatie tussen groep en individu, tussen brutaliteit en kwetsbaarheid, tussen agressie en weerbaarheid. Toch gaat het niet over de vraag wie de agressor en wie het slachtoffer is. Bij beide partijen is er sprake van vervorming en vervreemding.

Het gaat in elk geval niet over het recht van de sterkste: ook als alle omstandigheden tegen zitten, kunnen mensen nog onvermoede krachten in zichzelf ontdekken...

Joke Tops: Joe dag hé, bedankt hé!

Mijn collectie is gebaseerd op een verhaal dat ik vorige winter heb geschreven en waarvoor ik ook de illustraties heb getekend. Het vertelt een verhaal over een straat. Een straat met allemaal verschillende inwoners die samen komen op een scharniermoment in het leven, een koffietafel na een begrafenis. 

Op die manier wou ik meerstemmigheid een hoofdrol geven in mijn afstudeerproject. Tussen de koffie en de pistolets komt elk personage tot zijn recht.

Griet Mertens: Can we be part of the plan

Mogen we een robot zijn?
Mogen we meer zijn?
Mogen we een wil hebben?
Mogen we voelen?
Mogen we verliefd worden?
Mogen we religieus zijn?
Mogen ook wij deel uitmaken van het grote plan?

Hannah Jacobs: Don’t smoke in bed

Ze is vrouw
Ze is onafhankelijk
Ze is impulsief
Ze komt in opstand tegen het beeld dat haar wordt opgelegd door haar omgeving
Ze wil niet in een vakje gevangen zitten
Ze balanceert op een grens tussen controle en chaos

Be There

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni 2012 kunnen jullie alle creaties gaan bekijken op de Gentse academieshow én find out for yourself waarover de studenten het hierboven precies hebben. Alle info over de shows vind je in het Belmodo.tv artikel Movement#19: KASK Gent.

C u guys there!

Met medewerking van Astrid Zwaenepoel.

page loaded