Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Stof-e-ring, de Gentse mode biënnale

Door Bieke op 26.03.2012

Een handje vol aanstormende wolven van zowel België als Nederland, innoverende installaties, toplocaties en veel, heel veel modestof. Maak kennis met de vijfde editie van Stof-e-ring, de Biënnale van mode en textiel in de Gentse binnenstad. Jonge designers showen hun creaties in vijf architecturale parels te Gent. Waar, wanneer en hoe lees je in het belmodo.tv artikel Stof-e-ring: editie V.


Deze niet te missen happening ging afgelopen vrijdag 23 maart van start en - o, ja - belmodo.tv mocht een eerste glimp opvangen van de elf installaties die tentoongesteld worden in het STAM. Van deze elf zijn er 8 ontwerpers van België waaronder de meisjes van Black Balloon, Els Jacobs en Veerle Tytgat. De 3 Nederlandse talenten klinken als Marcha Hüskes, Nicolaas Hein en Pauline Van Dongen. Lees, kijk en wordt geprikkeld door een overdosis aan mode en textiel.


De start van het circuit brengt ons bij de creaties van Marcha Hüskes. De jonge fashionista bouwt haar collecties op rond het concept van elegante functionaliteit, een mix van luxe en comfort. Op hetzelfde niveau vinden we ontwerpster Els Jacobs terug met 'Some-thing-els'. Als gevestigd textielontwerper in Gent, laat ze zowel industriële als handmatige technieken in elkaar overlopen waardoor objecten voor mode en interieur ontstaan. Geslaagd, meer dan geslaagd.

Als we de glazen passerel - die de STAMhal verbindt met de historische abdij - doorkruisen, botsen we op het werk van de Nederlandse Pauline van Dongen. Clean en minimalistisch met een innovatieve benadering. Eénmaal aangekomen in de voormalige abdijrefter, worden we overweldigd door het jong bloed van de studenten van School of Arts / KASK, AMFI en WdKA. Gebundeld in één kamer, stellen zij 12 silhouetten tentoon die hun visie op duurzame Mode in de toekomst belichamen. 


In de pandgangen van de abdij stootten we op hét tapijt van Veerle Tytgat. Ditmaal besloot ze te werken met een grondstof die hernieuwbaar, doch niet evident is: mensenhaar. Het tapijt bestaat uit 50% wol en 50% mensenhaar...even wennen. Om de hoek vinden we de must-have zitbank van Francine Van der Biest.Gearriveerd in de abdijkerk, valt ons oog op de waanzinnige installatie van Nicolaas Hein. Ambachtelijke mannen couture met een licht absurde benadering. Ga het zien met je eigen ogen, it 's more than worth it! Uiteindelijk brengt de passerel op het gelijkvloers brengt ons via de Hide.Seek / Show. Play installatie van Carolina Mosquera terug naar het begin van onze route. Maar hier eindigt het niet...Last but not least komen de Black Balloon chicks aan de beurt. Zij spelen in op de zintuigen met 'Touched by senses'. In een angstaanjagend donkere (lees: geen foto's mogelijk) kamer word je aangezet tot voelen, ruiken, horen en zien. Meer dan de moeite waard, maar niet voor angsthazen wink.

Kortom: stof-e-ring, een bekroning van Gentse schoonheid. Kom dat zien en bezoek zeker ook de andere 4 gebouwen!

page loaded