Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Galliano Goes Gonzo

Door Catherine op 19.01.2012

De modewereld laat zich wel eens vaker inspireren door literatuur & film, maar bij het zien van de zomercampagne van John Galliano moest ik toch even met de ogen knipperen. "We can't stop here, this is bat country!"

Het eerste reclamebeeld voor Spring Summer 2012 is 100% Hunter S. Thompson!

Gaytten for Galliano

De summer ad in kwestie is geshoot door fotograaf Sebastian Kim, onder het goedkeurend oog van Bill Gaytten. Gaytten nam in de nasleep van Galliano's - euhm - veelbesproken avondje in La Perle naast de interimfunctie bij Dior òok de leiding bij het Galliano-label op. Meer over Galliano's ontslag en de opvolgingscrisis lees je in deze Belmodo.tv-artikels: "Dior zet John Galliano aan de deur", "Givenchy kiest voor Haider Ackermann", "Guess who got a call from Dior" en "Raf Simons voor Dior, doet-ie 't of doet'ie 't niet?".

Over de collecties die Bill sindsdien voorstelde, zijn the fashion peeps het nìet echt eens. De één vindt dat Mad Johns invaller op Sarah-Burtoneske wijze het Galliano-erfgoed verderzet, terwijl de ander - of zeg maar anderen, want deze mening is pretty popular in modeland - de creatieve kracht en brilliante waanzin van de meester mist.

Want to see for yourself? Voor zijn laatste zomercollectie voor vrouwen haalde Gaytten de mosterd bij America's early-twentieth-century Sweetheart, de actrice Mary Pickford, en haar naamgenoot Mary Poppins, nog zo'n icoon. Op het eerste zicht nogal braafjes, maar met een meer sexy finale.

Zoals Gaytten zelf zei over Poppins: "There's this thing about nannies." Fetish, anyone?


De mannencollectie voor komende zomer werd voorgesteld onder de titel 'Big Splash', een verwijzing naar het werk van Pop Art-kunstenaar David Hockney. Andere rode draad was het Londen uit de Swinging Sixties.

Het resultaat: een collage van eclectische stijlen, maar allemaal very rock 'n roll. En omdat de man nu zelf geen rondje meer kon doen op de catwalk, stak Gaytten een paar Galliano-lookalikes in de show.


Fear and Loathing in Fashion

De nieuwe zomercampagne bouwt natuurlijk voort op de runway vibes en oogt in elk geval duizenden malen vrolijker en luchtiger dan we van het huis gewend waren. Drama achter de schermen, fun fun fun ervoor. Wellicht in de hoop dat alles zo vanzelf weer op z'n pootjes terecht zal komen... 

We zien in fotograaf Sebastian Kims beeld modellen Constance Jablonski en Benjamin Eidem loungen in een blauwe convertible. Zij in een tropisch bloemenjurkje en slingbacks, hij in een Hawaii-hemd, vissershoedje en gele aviators.

Wie bekend is met Hunter Thompsons cultklassieker Fear and Loathing in Las Vegas en de donkere drugskarikaturen van illustrator Ralph Steadman, of de verfilming van Terry Gilliam uit 1998 heeft gezien, weet dat die laatste drie kledingstukken hét uniform bij uitstek zijn van het legendarische personage Raoul Duke.


Duke is in Fear and Loathing het alter ego van Thompson zelf: een licht gestoorde journalist op zoek naar the American Dream, met een sterke voorliefde voor drank, drugs en snelle cabrio's. Samen met zijn advocaat Dr. Gonzo - een verwijzing naar het genre Gonzo Journalism waarvan het boek the perfect example is - onderneemt Duke een epische road trip naar Las Vegas, waarbij het delirische duo zowat elke regel overtreedt die de staat Nevada rijk is.

Voor liefhebbers van de psychedelische Sixties én een stevige dosis maatschappijkritiek is Thompsons bestseller dan ook een must-read. Wie te lui is om te lezen, kan gewoon de verfilming zien - met een brilliante Johnny Depp en Benicio Del Toro. Deze screen version werd in zijn eigen recht trouwens ook een classic!

Buy the ticket, take the ride

Waarom Gaytten & co nu net voor een Gonzo-referentie kozen, is a question worth asking. Fear and Loathing lijkt hilarisch en over the top, maar is deep down vooral rebels en anti-establishment. En dat past, meer dan het campagnebeeld doet vermoeden, binnen de Galliano-traditie.

Dat Gaytten hommage brengt aan een schrijver die beruchte uitspraken deed als: "I hate to advocate drugs, alcohol, violence or insanity to anyone, but they've always worked for me" lijkt zelfs een statement. Een apologie voor Galliano, if you will.

Wie dat er niet in wil zien, kan ervan uitgaan dat het team bij John Galliano gewoon wilde meesurfen op de Thompson-hype, die weer is aangezwengeld door de film The Rum Diary. Of dat Gaytten een puur persoonlijke keuze maakte.

"Buy the ticket, take the ride" is namelijk nog zo'n Gonzo-motto. En Bill lijkt vastbesloten de crazy fashion ride die in februari 2011 begon, uit te zitten. 

Beelden John GallianoVogue, Style, Ralph Steadman.

page loaded