Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

I, Culture

Door Patricia op 22.07.2011

Staan we er ooit wel eens bij stil hoeveel werkuren er in één kledingstuk zitten en wie er allemaal aan te pas is gekomen? De meesten onder ons niet, en dat is best zonde, zo vindt Monika Jakubiak die deze week met haar workshop I, Culture naar de Brusselse Bozar trok. Ik woonde er een stukje bij en raakte helemaal geïnspireerd om de handen uit de mouwen te steken. 

"Het is niet alsof ik jullie terug naar het stenen tijdperk wil bombarderen" zegt Monika "Ik ga niet zeggen: laten we treug in de bossen gaan wonen. Komaan, het is de 21e eeuw, en dat wil ik zelf ook niet." De workshop I, Culture kreeg die benaming omdat het enerzijds net een connotatie heeft van technologie, en anderzijds zegt dat ook jij "meewerkt" aan cultuur. Dat hoeft geen kunst met een grote K te zijn, maar je handen uit de mouwen steken kan bij momenten gewoon enorm veel deugd doen. En dus trekt Monika naar 12 verschillende landen om er met locals te praten over de rol van ambachten in hun land, en naderhand gewoon samen fijn aan het knutselen te slaan. 

Brussel is stop 4 in de wereldwijde tour, na Warschau, Londen, Parijs en Madrid. In elk van deze steden werden verhalen gedeeld over ambachten, die de deelnemers met veel passie en nostalgie vertelden.

De nadruk ligt op kledij, en het zorgen ervoor, want de snelheid waarmee wij vledij "verbruiken" op dit punt is ongezien in de geschiedenis. Met onze "sneller, goedkoper, meer"-attitude, vergeten we soms dat we een knoop ook nog kunnen aannaaien, en dat een handgemaakt kledingstuk geld kost omdat er ook veel tijd in gestoken is. Gooi daarom je oude kleren niet zomaar weg, maar hermaak ze bijvoorbeeld tot een nieuw stuk. Eén ding werd alvast duidelijk, eigenlijk geeft het veel voldoening om met je handen aan de slag te gaan, alleen vergeten we dat soms. En daarom hebben crafts dringend nood aan een stevig stukje marketing.

Volg zeker de vooruitgang van de workshop op de website van I, Culture. Zin gekregen om zelf de knutseltoer op te gaan? Check zeker onze Do It Yourself tips!

page loaded