Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Belmodo.tv meets Manolo Blahnik

Door Patricia op 30.11.2010

Manolo Blahnik is allergisch voor wijn, lijdt aan slapeloosheid en heeft een zo goed als onleefbaar huis door het aantal schoenen dat hij herbergt. Hij houdt van oude films, van vrouwen in het algemeen en van zijn moeder in het bijzonder. Bovendien is Manolo Blahnik een grappig en charmant man. Dat mocht ik gisterenavond ontdekken in het Design Museum te Londen, waar ik de schoenengod hoorde spreken, zag schetsen en nadien kort ontmoette.

DSC_0175

Met dank aan LCF

Vorige week kwam één van mijn professoren van London College of Fashion op de proppen met een geweldige verrassing. Er zouden vier tickets verloot worden voor een event dat sinds lang uitverkocht was: het gesprek van Manolo Blahnik met legendarisch schrijver Colin McDowell. Ik was niet bij de gelukkigen, maar kreeg wél een ticket van één van de winnaars die zelf niet kon gaan. En zo ontmoette ik gisteren, bijna verhinderd door -alweer- een Tube strike hier in Londen, de schoenenmeester himself. Mijn professor omschreef Manolo gisteren als "wonderfully weird", een accurate omschrijving voor een man die in een heerlijk fout lila maatpak ten tonele verschijnt en witte handschoenen draagt terwijl hij schetst.

DSC_0162
Manolo en Colin: Manolo legt uit welke penselen hij gebruikt.

"I thought it was fun!"

We leerden Manolo kennen als een bijzonder intelligent en gevat man. Hij sprak over zijn idyllische kindertijd (en zijn moeder), zijn idee van vakantie (boeken lezen in zijn huis in Bath), en zijn afkeer voor de snelle pas waaraan de mode-industrie vandaag gehoorzaamt. Hij bekende dat het patroon uittekenen voor één paar schoenen gemiddeld twee dagen duurt, dat hij bijna een zenuwinzinking kreeg toen een meisje niet wist wie Audrey Hepburn was en dat hij Mick Jagger maar niks vindt, zeker niet op de begrafenis van zijn goede vriendin en ontdekker Diana Vreeland, ooit editor bij Harper's en Vogue US.

Wanneer het gaat over Sex and The City erkent hij dat hij veel te danken heeft aan Carrie & co, maar dat hij niet van televisie houdt. Gevolgd door: "I saw the movie on the plane once. People said it was bad but I thought it was fun!".

DSC_0168
De tekening die Manolo enkele seconden later verscheurde.

Het hoogtepunt van de avond: Manolo die live begon te schetsen. Iedereen in de zaal besefte dat dit een ongeëvenaard moment was. Een meester aan het werk. Groot was de verbijstering dan ook toen hij één van zijn schetsen in vier scheurde. Hij vond het maar niets, wij vonden het geweldig.

All I want for Christmass...

DSC_0176
Mr Blahnik & me.

Al bij al was deze man bijzonder eerlijk en verademend politiek incorrect. Dat heb ik hem dan ook verteld toen ik mijn exemplaar van zijn nieuwe boek Manolo's new shoes liet signeren. Dat het gesprek zeer inspirerend was en ik hem bijzonder grappig vond. Manolo antwoordde mij met een glimlach: " Well, I was just being myself." Resultaat? All I want for Christmass is a pair of Manolo's.

DSC_0183

page loaded