Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Chef’s Table: Food For Thought

Door kora-lee op 10.05.2015

1 blik op mijn Instagramaccount en je weet hoe de vork in de steel zit: I’m a foodie. Een mens moet nu eenmaal eten, daar is geen ontkomen aan. Maar lékker eten, daar wordt een mens gewoon gelukkig van.

Voeg daar mijn Netflix-verslaving aan toe, en je begrijpt meteen waarom ik helemaal wég ben van Chef’s Table, een gloednieuwe Netflix Original docu-serie over de crème de la crème van de haute cuisine.

Regisseur David Gelb, bekend van die andere cult-foodie-documentaire Jiro Dreams of Sushi, gunt ons niet enkel een blik in ’s werelds topsterrenkeukens, maar ook in het hart van de sterrenchefs in kwestie. Hun passie voor smaken, hun vastberadenheid, hun vernieuwende visies op eten & consumptie, hun zin voor experimenteren, hun sociaal engagement ...

Elk van de afleveringen neemt 1 topchef onder de loep, van de prettig gestoorde Massimo Bottura en wild child Francis Mallman, over de experimentele Ben Shewry en de ontwapenend bescheiden Niki Nakayama, tot wereld- & smaakverbeteraar Dan Barber en Magnus Nilsson, die in the middle of nowhere, in een gebied waar haast niets groeit, topgerechten creëert met wat de natuur te bieden heeft.

Stuk voor stuk combineren ze een obsessie voor smaken met de traditionele ingrediënten, bereidingswijzen en gerechten van hun eigen land, en hun eigen herinneringen of elementen uit hun persoonlijk leven. Maar altijd met die geniale, ongelooflijk verfijnde twist en onnavolgbare authenticiteit die je van een topchef kan verwachten.

Mijn favoriete aflevering? Meteen al de allereerste. Crazy Italian Massimo Bottura van Osteria Francescana in Modena is de topkok die het aandurfde de traditionele cucina della mamma tot driesterrenmateriaal te verheffen. Hij laat zich kenmerken door speelse gerechten als ’The crunchy part of the lasagna' en ‘Oops, I dropped the lemon tart’, waarmee hij meteen aantoont dat sterrenchefs zichzelf niet altijd au sérieux hoeven te nemen. 3 keer raden hoe dat laatste gerechtje tot stand is gekomen … 

Chef’s Table is een inspirerende serie naar het hart van elke foodie, die bewijst dat food porn naast eye candy ook food for thought kan zijn.

Bon appétit!

Topfoto © Netflix

page loaded