Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

3 fashion expo’s die een citytrip waard zijn

Door kora-lee op 05.04.2015

Mode en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kunst is voor de modewereld een onmisbare bron van inspiratie, en bovendien is mode zelf ook vaak pure kunst. Hoe verklaar je anders de talrijke tentoonstellingen gewijd aan modehuizen, ontwerpers en historische kostuums?

Dit zijn de leukste mode-expo’s van dit jaar, in binnen- en buitenland. Want elke reden voor een citytripje is gegrond, toch?

1. Dries Van Noten: Inspirations (Antwerpen)


Foto © Belmodo

Toerisme in eigen land? Moet kunnen, zeker when it involves Dries Van Noten. In het Antwerpse MoMu loopt nu zijn niet te missen tentoonstelling: Dries Van Noten: Inspirations

Wat hebben Cristobal Balenciaga, Jimi Hendrix en Thierry De Cordier met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk bronnen van inspiratie geweest voor onze Belgische topontwerper, die zich laat inspireren door films, reizen, muziek, fotografie, schilderkunst …


Foto © Belmodo

In de tentoonstelling krijgen we niet alleen inzicht in die erg diverse inspiratiebronnen, we krijgen ook een prachtig overzicht van zijn fenomenale oeuvre, van Dries Van Notens afstudeercollectie zo’n 30 jaar geleden tot de kledingstukken die vandaag in de rekken hangen.

Een must voor elke fashionista, modeliefhebber of kortweg voor elke Belg met een greintje nationale trots. Dat voor deze expo geen NMBS-dagtriptickets bestaan is ronduit onvergeeflijk!

Dries Van Noten: Inspirations loopt van vrijdag 13 februari tot zondag 19 juli 2015 in het ModeMuseum (Antwerpen).  

2. Jeanne Lanvin (Parijs)


Foto © Vogue

In de City of Lights loopt momenteel une exposition très parisienne: Jeanne Lanvin. Maison Lanvin werd opgericht in 1898, wat van Lanvin meteen het oudste Franse modehuis in business maakt. Een retrospectieve is dus wel op zijn plaats.


Foto © Vogue

In het prachtige Palais Galliera vind je een fraaie tentoonstelling van meer dan 100 vintage Lanvin-stukken, curated by huidig artistiek directeur Alber Elbaz. 18e-eeuws aandoende avondjurken (lees: smalle taille, wijde rok) versierd met kostbare borduursels, uitgepuurde art-deco-ontwerpen bezet met kristallen en precies de juiste dosis exotisme: de tentoongestelde creaties zijn werkelijk oogverblindend.


Foto © Palais Galliera

En toch is het nooit over the top, integendeel. De stukken worden nog het meest gekenmerkt door een ontwapenende eenvoud die een doordacht, haast mathematisch ontwerp verraadt. Beeldschone, intelligente mode die opvallend modern aanvoelt. Raffinement en vakmanschap in hun puurste vorm.

Jeanne Lanvin loopt van zondag 8 maart tot zondag 23 augustus 2015 in het Palais Galliera (Parijs).

3. Alexander McQueen: Savage Beauty (Londen)


Foto © Vogue UK

Na New York (2011) komt de expo over Alexander McQueen ein-de-lijk naar Europa, meer bepaald naar zijn hometown en inspiratiebron bij uitstek: Londen.

Alexander McQueen was een uiterst getalenteerd, veelbelovend wonderkind dat op zijn 21e al zijn eigen lijn had, en een kleine 20 jaar lang de meest originele, excentrieke maar immer adembenemende creaties uit zijn mouw schudde.

Tartan was zijn signature, maar hij stond ook bekend om zijn theatrale jurken, het gebruik van vogelveren én Lady Gaga’s crazy armadillo shoes.


Foto's © Victoria and Albert Museum

Veelzijdig en flamboyant dus, maar de Britse topontwerper was bovenal een rebelse romanticus at heart met een duidelijk zwak voor Victoriaanse gotiek.

Het resultaat? Wondermooie haute couture, maar met een duister, rauw en melancholisch kantje, dat uiteindelijk (en helaas veel te vroeg!) de bovenhand heeft gekregen op het enfant terrible van de Britse fashion scene.


Foto © Vogue UK.

De tentoonstelling is dan ook een trip door Alexander McQueens donkere, betoverende sprookjeswereld, gerangschikt volgens verschillende thema’s en stijlperiodes die we in zijn oeuvre kunnen terugvinden. Savage beauty, dat zeker, maar vooral hartverscheurend mooi

Alexander McQueen: Savage Beauty loopt van zaterdag 14 maart tot zondag 2 augustus 2015 in het Victoria and Albert Museum (Londen).

page loaded