Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Back to basics: de nieuwe ambachtsmannen

Door Isabelle op 17.03.2015

'Cause we are living in a digital world... waarin alles en masse en wereldwijd te verkrijgen is via een magisch touchscreen, waarin the sky the limit is en Instagram je mini-virtuele venstertje op de wereld.

Toch kan het echt deugd doen om je handen nog eens vuil te maken. De parfums van etat libre d'orange zijn het geurige bewijs dat we toch af en toe  terug verlangen naar de rauwe realiteit. Hoe verklaar je anders dat parfums die naar bloed en zweet ruiken (jaja dat lees je goed) een hit zijn? The times they are a-changing... enter the Nordic men!

Zo zou ik hen toch beschrijven, die ruige mannen die (met of zonder man bun) vol passie, devotie en vakkennis weer een echt ambacht uitoefenen. Ze zijn echt helemaal hot and happening, die vikings, nope niet de mobile vikings, maar de mannen met hun schort vol bloed, bloem of aarde. Rrrrrrrr, zo heerlijk puur! 

Bon, maar wie zijn ze dan, die hands-on mannen? Hier is alvast onze shortlist.

Warme bakkers, het is een uitstervend ras. Maar Sébastien Cailleau is bringing baking back baby! En hoe! De Brugse Artisan Boulanger verheft brood bakken tot een divine level. Hij leerde bakken en kneden volgens de strenge regels van de Franse kunst (check out those hands), waarna hij le pain de sebastien opende in Brugge. Ondertussen opende hij al een 2e zaak in Gent waar hij zijn vintage broden verkoopt van rond de 10 à 15 kilo, niet voor de ladies die koolhydraten proberen te mijden dus, wel voor bread addicts die op zoek zijn naar biologische en lokale producten van de beste kwaliteit.

Ik ben helemaal voor ‘Dagen zonder vlees’. Maar uit de handen van de bebaarde zeeman Bjarke P.Z. Olsen neem ik met alle plezier een verse rauwe oester aan! De Deen met zijn imposante baard en indringende blik opende op het Brusselse Sint-Kathelijneplein de oester- en smørrebrodbar ‘Smørrebrod’.

Daar kan je dag in dag uit, in weer en wind genieten van oesters, visgerechten en een glaasje bubbels. Buiten kan je op zonnige dagen rechtstaand van je fingerfood genieten tussen de hipsters van Brussel. Binnen kan je dan weer toekijken hoe Bjarke oester na oester opent en tussendoor herinneringen ophaalt aan zijn oestercursus in het Franse Oléron.

Mijn favoriete craftsman is misschien wel Kobe Desramaults, de bezieler van In De Wulf, De Vitrine en De superette. In zijn keuken en ver daarbuiten gaat hij op zoek naar zowel vergeten groenten als hypermoderne kooktechnieken. De creaties zijn steeds een uitgepuurde balans van grensverleggende smaken en van nostalgie.

Het hele proces wordt van kweek tot presentatie nauwlettend in de gaten gehouden en geperfectioneerd. De stagaires komen dan wel van over heel de wereld, de producten die gebruikt worden, zijn zeer lokaal en traditioneel.

Aanstekelijk toch, die passie van de ambachtslui? Kriebelen je vingers al om in de aarde te woelen of ben je bang dat die gelnagels dat niet zullen overleven? Ook geen probleem, dan haal je gewoon zo een aaibare viking in huis!

fotos © knackweekend, trendhunter, indewulf, demorgen

page loaded