Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

NetfliXmas cookie time

Door Angelique op 21.12.2014

Sinds kort zijn we hier bij Belmodo allemaal verslaafd aan Netflix. Die verslaving zal alleen maar erger worden want met het eindejaar pakt de on-demand-dienst ook uit met serie matching cookiesOh my cookie!

De couch patato in mij is wild van Piper Chapman en haar Orange is the new Black en ik ben niet de enige op de Belmodo-redactie. In het Belmodo-artikel "3 redenen om Netflix te kijken" lees je er alles over.

Nu pakt onze favoriete on-demand-televisiedienst ook uit met de perfect bijpassende koekjes bij je lievelingsserie. Iemand een peperkoeken kaartenhuisje of Meth cookies?

Ze zijn wel nergens te koop. Het zijn do-it-yourself bakideetjes.

Verwarm de oven al maar en let’s get started voor een geslaagde in-de-zetel-met-een-dekentje-en-koekjes-avond.

Breaking Bad Meth Cook(ies)

Wie naar Breaking Bad kijkt weet dat scheikundeleraar Walter White een handeltje heeft in Crystal Meth. Wij passen liever voor de methamfetamines. Geef ons maar de Meth Cookies. Blauwe verslavende sterretjes. Jum.

Ingrediënten:

 • 250 g boter
 • 180 g glazuursuiker
 • 1 ei
 • 1/2 koffielepel vanille-extract
 • 480 g bloem
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • 1/2 koffielepel zout
 • 250 g glazuursuiker
 • 1 eiwit
 • Blauwe en witte hagelslag

Recept:

1. Meng de (zachte) boter met de glazuursuiker ongeveer 3 minuten lang in een kom tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-extract toe en klop dit nog een minuutje door elkaar.

2. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en het zout. Voeg dit geleidelijk aan toe aan het botermengsel en maak er met de deeghaak van de mixer een egaal deeg van. Bebloem het werkblad en kneed hierop het deeg met de handen. Maak er een bal van en laat deze - gewikkeld in vershoudfolie - 30 minuten rusten in de frigo.

3. Verwarm de oven voor op 200°C (geen hetelucht) en bedek de bakplaat met een laag bakpapier. Neem het deeg uit de frigo en rol het uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Snij de gewenste vormpjes uit met een deegsnijwiel en leg deze op de bakplaat (laat voldoende ruimte tussen anders gaan ze klitten). Bak ze gedurende 6 à 8 minuten, tot ze net niet bruin kleuren, haal ze uit de oven en laat afkoelen.

4. Maak met het eiwit en glazuursuiker een licht glazuur en decoreer hiermee de koekjes. Besprenkel met hagelslag.

House of Cards Peperkoeken Kaartenhuisje

In vergelijking met de manipulatieve Claire Underwood uit House of Cards zijn deze koekjes zeemzoet.

Ingrediënten:

 • 500 g honing
 • 200 g suiker
 • 200 g boter
 • 1 kg bloem
 • 1 koffielepel zout
 • 30 g cacaopoeder
 • Peperkoekkruiden naar smaak
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • 5 eetlepels melk
 • 2 eiwitten
 • 1 eetlepel citroensap
 • 400 g glazuursuiker
 • Rode en zwarte voedingskleurstof

Recept:

1. Doe honing, suiker en boter in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost.

2. Klop in een grote kom bloem, zout, cacaopoeder, peperkoekkruiden (advies: een afgestreken koffielepeltje) en bakpoeder door elkaar. Voeg de honingmix toe en maak er met behulp van de mixer en deeghaak een zacht deeg van. Maak er een bol van en laat in vershoudfolie minstens 2 uur in de frigo rusten (bij voorkeur zelfs een hele nacht).

3. Verwarm de oven voor op 180°C (geen hetelucht) en bedek 2 bakplaten met bakpapier. Neem het deeg uit de ijskast en rol het op een bebloemd oppervlak uit tot een dikte van 1 à 1,5 cm. Snij hieruit 15 rechthoeken van dezelfde grootte en leg deze op de bakplaten. Borstel ze in met melk en bak ongeveer 15 minuten. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.

4. Klop het eiwit met de glazuursuiker en citroensap tot een egaal glazuur. Smeer uit over de peperkoeken rechthoeken, maar laat een rand van ongeveer een halve centimeter. Laat het glazuur volledig uitharden en hou het resterende glazuur opzij voor later gebruik.

5. Gebruik een fijn borsteltje om met de vloeibare kleurstoffen speelkaartpatronen op het glazuur te schilderen.

6. Roer het overgebleven glazuur goed om en voeg er - als het te hard is geworden - wat citroensap aan toe. Bouw een kaartenhuisje met de peperkoek en plak de hoekjes eventueel aan elkaar met wat glazuur voor meer stabiliteit. Geduld is een schone deugd.

Orange is the New Black Havermoutse Hap

Detoxen zit er voor Piper in prison niet in. Eten in een gevangenis is niet bepaald haute cuisine dus geen wonder dat de vrouwen er vechten om een Twix of een reep chocolade. Deze havermoutkoekjes zijn in tegenstelling tot het prison food jummy in your tummy.  

Ingrediënten:

 • 115 g margarine
 • 150 g bruine suiker
 • 1,5 koffielepel vanille-extract
 • 1 eetlepel psyllium (vlozaad)
 • 3 eetlepels water
 • 110 g bloem
 • 1/2 koffielepel zout
 • 1/4 koffielepel bakpoeder
 • 1/4 koffielepel natriumbicarbonaat (of nog meer bakpoeder)
 • 1 koffielepel kaneel
 • 100 g havermout
 • 50 g pure chocoladeschilfers

Recept:

1. Doe het vlozaad in een kom en laat trekken in 3 eetlepels water.

2. Doe margarine, bruine suiker en vanille-­extract in een grote kom en klop enkele minuten tot een romige massa. Voeg hier het vochtige vlozaad aan toe en roer goed om.

3. Klop bloem, zout, bakpoeder, natriumcarbonaat (of extra bakpoeder) en kaneel door elkaar in een kom en roer dit zachtjes onder de margarinemix. Voeg aan dit deeg de havermout toe en roer goed om. Roer er tenslotte ook de chocoladeschilfers doorheen.

4. Maak een bal van het deeg, wikkel in vershoudfolie en laat 1 à 2 uur rusten in de frigo.

5. Verwarm de oven voor op 180°C (geen hetelucht) en leg bakpapier op de bakplaat. Gebruik een eetlepel om het deeg te verdelen in gelijke delen en maak met elke schep een koekje van ongeveer 1 cm dik. Leg op de bakplaat en bak de koekjes gedurende 12 à 15 minuten. Haal ze van de bakplaat wanneer ze nog zacht zijn en laat ze op het werkblad verder afkoelen.

Bake, eat and watch some more series. 

Foto's © Netflix. 

Met medewerking van Jolien Vyverman.

page loaded