Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

MoMu Now: Hedendaagse mode uit de collectie van het MoMu

Door Michael op 06.12.2014

België mag dan wel een klein landje zijn, in de modewereld weten we ons mannetje te staan. En hoe! Raf Simons, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Martin Margiela, … Allemaal klinkende namen die het hart van menig fashionista sneller doen slaan, maar zelfs bij modeleken een belletje doen rinkelen. En stuk voor stuk van eigen bodem.

Ook het Antwerpse Modemuseum is internationaal gerenommeerd. Hoe kan het ook anders, met een collectie van om en bij de 25.000 fashionable items. Zo’n 7.000 stuks werden slechts in de laatste 5 jaar aan de collectie toegevoegd, door langdurige bruikleen, schenkingen & aankopen. Hoog tijd dus om deze stukken aan het grote publiek te tonen.

Na het succesvolle Birds of Paradise pakt het MoMu nu uit met een nieuwe topexpo: MoMu Now. In MoMu Now is er plaats voor historische kledij, maar de nadruk ligt vooral op avant-gardistische stukken van hedendaagse Belgische ontwerpers. Het resultaat is een eclectische, maar wonderwel geslaagde compilatie van moderne creaties, gaande van Yohji Yamamoto en Olivier Theyskens tot Nudie Cohn, bekend van de excentrieke podiumoutfits van Elvis Presley & Bobbejaan Schoepen. De stukken werden gegroepeerd volgens een aantal concepten: trends (bv. colour blocking), dresscodes (bv. gala), kledingcategorieën (bv. lingerie) of materialen (bv. plastic).

De rode draad? Het zijn steeds topstukken die traditioneel vakmanschap & klassieke invloeden combineren met moderne elementen. Zo herinterpreteerde Raf Simons voor de SS2013-collectie van Christian Dior de klassieke Dior-codes: het iconische, gedurfde New Look-silhouet & de bekende rozenprint werden behouden maar uitgepuurd tot een minimalistische avondjurk. Ook een verrassende materiaalkeuze kan een klassieker een moderne update geven. Kijk maar naar de Noces d’Or van Delvaux: voor de 50ste verjaardag van de iconische Brilliant bracht het prestigieuze lederwarenmerk een felbegeerde limited edition-versie in vinyl uit. Klassiekers met een frisse, eigentijdse twist dus, just as we like them!

Klinkt deze expo als een modieus kolfje naar je hand & heb je zin om je te laten inspireren? MoMu Now loopt nog t.e.m. zondag 4 januari 2015 in het Antwerpse Modemuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen.

Foto's © MoMu, The Condé Nast Publications Ltd.

Met medewerking van Kora-Lee Lust.

page loaded