Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Hip Hip H(URR)AY!

Door Koen op 28.10.2014

De Antwerpse flagship store van het Deense designmerk HAY viert dit jaar zijn allereerste verjaardag, en dat mocht gevierd worden. Guest of honour @ HAY Antwerpen was niemand minder dan Mette Hay zelf. Mette Hay stond samen met echtgenoot Rolf aan de wieg van het Scandinavische meubel- en interieuraccessoiremerk. Hij is oprichter, CEO en creative director van de meubelafdeling van HAY; zij is mede-eigenares, bezielster en creative director van de bekende HAY-accessoire- en textielcollecties. Een waar powerkoppel if ever there was one!

HAY, dat is innovatief Deens design aan betaalbare prijzen. Van eigentijdse designmeubelen tot kleurrijke bureauaccessoires, textiel en zelfs luciferdoosjes, HAY heeft het allemaal. Scandinavisch design aan een zacht prijsje? Een killerformule als je het ons vraagt, en wij zijn niet de enige die dat vinden. HAY heeft in een dikke 10 jaar tijd de wereld én de harten van duizenden designliefhebbers on a budget veroverd, het mijne incluis. Ik heb namelijk een groot zwak voor schrijfgerei en papierwaren, en word helemaal hebberig van de uitgebreide stationery-collectie …  

Een interview met Mette Hay herself was dan ook een dream come true! Benieuwd wat Mette te vertellen heeft over de HAY-winkel in Antwerpen, haar inspiratiebronnen en wat de toekomst voor ons in petto heeft? Lees dan snel verder!

Hallo Mette, proficiat met de 1ste verjaardag van de HAY-flagshipstore in Antwerpen! Kun je mij even vertellen waarom jullie net Antwerpen hebben uitgekozen als locatie voor jullie 1ste Belgische flagship store?

 

“We werken al jaren samen met Kris, de eigenaar van deze winkel. Bij elke winkel die we geopend hebben, draaide het eigenlijk nooit echt om de stad, maar eerder om de locatie, om de plek zelf. Op deze plek waren we meteen verliefd. Het voelde hier gewoon goed aan en we hebben de sprong gewaagd.”

Waar haal je je inspiratie eigenlijk vandaan?

"Inspiratie vinden, dat kan gewoon hier in Antwerpen zijn bijvoorbeeld: een nieuwe plek met nieuwe mensen en nieuwe winkels. Het kan ook een kunstgalerij of een mooie tentoonstelling in een museum zijn. En ook op het internet en sociale media vind je natuurlijk inspiratie. Blogs, Instagram enzovoort, dat zijn echt levendige inspiratiebronnen. Inspiratie kan echt van overal komen.”

“Ook de modewereld is een grote inspiratiebron. De manier waarop de modewereld omgaat met prints en kleuren vind ik bijvoorbeeld erg inspirerend. Maar wat ik fijn vind aan onze sector is dat het er allemaal net iets trager aan toe gaat dan in de mode.”

Waaruit bestaat je job precies?

“Ik zorg voor de ideeën voor nieuwe projecten. Ik vraag bijvoorbeeld aan een designer om een meetlat of een schaar te ontwerpen. Of we hebben een bepaalde stof in voorraad, en dan vraag ik of we daar iets mee kunnen aanvangen. Ik zorg voor de ideeën, maar ik teken zelf niets uit: ik ben een creator, geen designer. Ik ben vooral betrokken bij het creatieve proces, en daarbij werk ik heel nauw samen met zowel externe als interne designers.“

Hoe voelt het om ook op professioneel gebied zo nauw samen te werken met je man?

“Ik heb eigenlijk nooit echt iets anders gekend dan HAY. Mensen vinden het vaak vreemd dat ik niet altijd van alles op de hoogte ben. Ze denken dat Rolf en ik ’s avonds altijd alles samen bespreken, maar zo werkt dat niet. Tegenwoordig werken we eigenlijk elk apart. Ik werk met mijn team aan de accessoires, Rolf en zijn team werken op de meubelafdeling, en hij is onze CEO. Dus wanneer we thuiskomen hebben we meer dan genoeg om over te praten."

“Verder hebben Rolf en ik samen 2 kinderen. Naast ons werkleven hebben we gelukkig dus ook een sterk privéleven. Maar het is nu ook weer niet zo dat als we thuis zijn, we helemaal niet meer over zaken praten. Want HAY is echt onze gedeelde passie, onze manier van leven.”

Wat vind je het leukst aan je job?

Mensen ontmoeten! Het doet altijd deugd om mensen te ontmoeten die dezelfde waarden delen, met wie je kunt praten over wat je al allemaal gezien hebt. Ook al kom je van 2 totaal verschillende uiteinden van de wereld. Een baan waarbij je zoveel leuke en getalenteerde mensen ontmoet, dat geeft je energie, dat inspireert je.”

Als je door de tijd kon reizen, welke raad zou je je jongere zelf dan geven? Is er iets wat je jezelf zou willen vertellen?

“Vandaag is het voor mij erg makkelijk om, wanneer ik een nieuw product zie, meteen te zeggen: Is dit HAY of niet? Maar het heeft 5 moeilijke jaren geduurd voor we volledig hadden uitgemaakt wat dat HAY-DNA precies was.”

“Pas na een aantal producten kreeg ik het gevoel van: Oké, wat ik doe, valt bij anderen blijkbaar in de smaak, en ik moet er gewoon op vertrouwen dat ik goed bezig ben. Dat is het moeilijkste, denk ik. Dus ik zou mezelf vooral aanraden op mezelf te vertrouwen en te blijven geloven in wat ik doe.”

Wat heeft de toekomst in petto, denk je?

 “We werken al 12 jaar aan HAY, maar ik heb op zoveel gebieden het gevoel dat we nog maar net begonnen zijn, dat we nog maar aan het begin staan. Ik denk dat er in de hele sector veranderingen op til zijn. Ook in de modewereld is er vandaag van alles aan het gebeuren: interieurdesign is hotter dan ooit.”

“In het productie- en ontwikkelingsproces zelf zal er waarschijnlijk niet veel veranderen, maar in de manier waarop we ons publiek bereiken wel. Ik denk echt dat de volgende 5 jaar de manier waarop we producten uitstallen en verkopen grondig zal veranderen. Ook online: denk maar aan Instagram en sommige andere social media, die zullen echt de manier waarop we de mensen bereiken veranderen.”

Wat is je favoriete HAY-creatie?

 

“Ik kan er echt niet zomaar eentje uitpikken, dan voel ik me schuldig ten opzichte van de andere. Maar de producten waar ik op dit moment aan werk, daar steek ik natuurlijk al mijn energie in. Tijdens het creatieproces moet je je echt over een product ontfermen, en daar haal je dan ook weer energie uit. Daarom zijn mijn favorieten altijd de voorwerpen waar ik op dat moment mee bezig ben.”

“Maar er zijn natuurlijk een aantal stukken die me altijd zullen bijblijven. Producten die het commercieel gezien goed doen, maar tegelijk ook heel simpele voorwerpen zijn, dat zijn voor mij geslaagde producten. Neem dat luciferdoosje daar. Daar hebben we de Wallpaper Award voor beste klein voorwerp mee gewonnen. Ik heb Wallpaper toen nog een bedankbriefje geschreven, van: Bedankt om dit te doen, want daardoor geloof ik echt dat het creëren van doodeenvoudige voorwerpen als een luciferdoosje nog een toekomst heeft.”

 “Het functionele strijkvlak van het luciferdoosje beslaat de hele voorkant, niet enkel de zijkant, en de designers hebben er een mooi patroon mee gecreëerd. Een uitstekend voorbeeld van een voorwerp dat goed verkoopt maar voor ons ook een grote symbolische waarde heeft.”

HAY Antwerpen
Ijzerenwaag 12a
2000 Antwerpen

Foto’s © Hay.

Met medewerking van Kora-Lee Lust.

page loaded