Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Vive Saint Laurent

Door Michael op 16.09.2014

Popcorn, lights out & play! Gisteren was het zover: de langverwachte avant-première van de nieuwste biopic Saint Laurent en Belmodo was erbij. 2 uur lang zaten we aan onze zetels gekluisterd en was de legendarische Yves Saint Laurent het middelpunt op aarde.

Het spreekt voor zich dat het leven van een modegod tot ieders verbeelding spreekt, maar Yves Saint Laurent is toch een categorie op zich. Tijdens de jaren ’60 en ’70 kon het woord fashion niet uitgesproken worden, zonder dat zijn naam viel. Maar ook drugs, love affaires en een duistere kant maakten deel uit van zijn bijna mythische bestaan.

Saint Laurent toont zowel de ups als de downs, waardoor het personage Yves veel menselijker wordt. Dat Gaspard Ulliel daar voor iets tussen zit, kan niemand ontkennen. Deze hottie - you know van de Bleu de Chanel commercial - vertolkt de rol van Yves Saint Laurent alsof hij met de man himself opgroeide. De specifieke manier van bewegen en spreken die zo kenmerkend waren aan Yves Saint Laurent, doet hij ON-GE-LOOF-LIJK goed na. The Belmodo’s were impressed!


© Saint Laurent.

En niet alleen mister Ulliel schittert op het scherm. Belgisch trots Jérémie Renier speelt de rol van Pierre Bergé, de levenslange liefdes- en zakenpartner van Yves Saint Laurent. Bergé was niet alleen de soul mate van monsieur Yves, ook doorheen de jaren was hij van extreem belang om het brand YSL in stand te houden. Yves' verslaving aan drank en pillen maakten hem een labiel persoon. To top it off, was er ook nog de destructieve affaire met Jacques de Bascher, gespeeld door ultimate French hotness Louis Garrel.

Maar ook het vrouwelijk schoon is goed vertegenwoordigd. Actrice Aymeline Valade lijkt als 2 druppels water op Betty Catroux - de muze van Yves Saint Laurent en former Chanel model. Catroux werd door Yves Saint Laurent zijn twin sister genoemd en ook wel zijn vrouwelijke reïncarnatie. Haar andogyne uiterlijk met spierwit haar, eindeloze benen en mysterieus gedrag verklaren dan ook veel. Samen met Loulou de la Falaise, gespeeld door Léa Seydoux, was ze niet van Yves' arm weg te slaan.


Betty Catroux, Yves Saint Laurent en Loulou de la Falaise voor de Rive Gauche boutique van Yves Saint Laurent in 1969. © John Minihan.


Léa Seydoux, Gaspard Ulliel en Aymeline Valade. © Saint Laurent.

Saint Laurent is een echte eye opener voor wie van mode houdt en de ontstaansgeschiedenis van prêt-a-porter wil leren kennen. Yves Saint Laurent heeft voorgoed het beeld van de vrouw gewijzigd: hij heeft haar de kracht gegeven van een effortless chique look. Merci Yves, pour toujours!

Vanaf woensdag 24 september is Saint Laurent te zien op het witte doek. Een film die je absoluut niet mag missen, dus Belmodo heeft natuurlijk aan jou gedacht. Speel mee met de wedstrijd Win een duoticket voor Saint Laurent en wie weet heb jij binnenkort wel een movie date met Gaspard Ulliel. Fingers crossed

Met medewerking van Shanice Engel. 

page loaded