Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Een babbeltje slaan met Johannes Verschaeve

Door Koen op 01.08.2014

Johannes Verschaeve is de frontman van de Belgische rockband The Van Jets, samen met zijn 'gang' schopt hij al 10 jaar lang stijlvol om zich heen. In 2003 ontstond de band én in datzelfde jaar haalden ze de overwinning van Humo's Rock Rally binnen. Het succes van The Van Jets duurt verder en deze zomer staan ze trouwens op Pukkelpop. Johannes trok voor het Canvas TV-programma Soundtrack als muzikant door Israël en Palestina. Hij haalde bijna de titel van Slimste Mens ter Wereld binnen, maar vooral als frontzanger voelt de Oostendenaar zich het best in z'n vel.

"Om het accent eruit te krijgen doe ik al geen moeite meer. Ik draag zoals Arno met trots mijn Oostendse tongval. Oostende heeft een aparte fierheid. En die hangt samen met het gevoel dat je op het einde van de wereld zit: verderop is er alleen het water en daarachter niets. Ze ligt ook aan "the outside" van het land, en dat out-sidersperspectief blijf ik ergens wel hanteren." 

Die Oostendse mentaliteit merk je ook op in The Van Jets. Ze vermengen het lelijke met het schone, de vuile rock-'n-roll met een mooie diepe song vanbinnen. "Het schots en scheve met een esthetische orde", zegt Johannes. De verbondenheid met de stad is groot, net zoals een 1ste liefde. Johannes richtte er zijn 1ste band op en kocht er zijn 1ste gitaar.

"Nog steeds ga ik voor van alles naar Bruno's Guitars in het centrum van Oostende, een topzaak met goede smaak. Nu maakt Bruno zelfs eigen gitaren, 'E.G.O.' genaamd. De 3de kocht ik al, gedoopt 'Johnny the Third'."

Opgroeien tussen de duinen, dat is toch iets speciaals voor Johannes en broer Michaël, de drummer van The Van Jets.

"De geur van warm zand en hoe ik me erin wentelde als kind. Ik ben zelfs gaan langlaufen in de duinen, toen de sneeuw er eens bleef liggen. Het was mijn 'bos' of 'heide' om de hoek. De wind en de stilte."

Maar niet enkel de roots verbinden Johannes met de stad. Oostende heeft een onbeschrijfelijke aantrekkingskracht.

"De helft van Oostende ligt in zee. Het is de blik naar de horizon die je geest open en tot rust brengt. Die diepte, die lijn mis ik enorm in Gent. Ik woon nu zelfs dicht bij de Schelde, een goede vervanger."

"Oostende is de enige 'stad' aan zee, waar zelfs een kosmopolitische waas rondhangt, misschien door het groteske verleden met Leopold II, de wereldwijde toestroom van vissers, de Engelsen en James Ensor."

En die creativiteit borrelt steeds verder in Oostende. Het buurmeisje van Johannes, Katrien Van Hecke is ondertussen naam aan het maken als mode-ontwerpster. Ze startte net haar eigen modelabel. Ook de vintagedesignwinkels kunnen Johannes wel bekoren. Zelfs de kringwinkels (in Oostende centrum), waar je je eigen fantasie de vrije loop kan laten gaan. De mannenmode staat volgens Johannes nog niet helemaal op punt, maar zelfs daar is hij creatief in. Want als hij een gekke vrouwentrui vindt bij Lily of Pied de Poule, dan koopt hij die gewoon.

Johannes zijn geheime spot in Oostende is een eenvoudig stukje duinen tussen Mariakerke, waar ze opgroeiden, en Raversijde.

"Oude stukjes bunker en genoeg hoekjes om je te verstoppen voor een 1ste kus of om 'oregano' te roken. Of gewoon genieten op de houten pier. Halverwege zijn er trapjes tot in het water. En daar met een kleine bende op die trappen zitten is uniek."

Een laatste maar verplichte stop volgens de local, is vis kopen aan de vistrappen. Alle zintuigen open: het dialect, de visgeur, ...

Voor Johannes' local secrets en meer #MODEinOOSTENDE kan je in het magazine terecht! Verkrijgbaar in alle deelnemende winkels.

page loaded