Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Op de koffie met Murielle Scherre

Door Koen op 16.07.2014

Murielle Scherre is een levende legende, meer dan 10 jaar geleden stampte ze het avant-garde lingeriemerk la fille d'O uit de grond. Een pionier op gebied van lingerie, haar strategie was simpel maar nieuw: controverse. Murielle schuwde geen naakt en zette zo een gewaagd maar eerlijk beeld van de vrouw neer. Ondertussen gesmaakt door o.a. Lady Gaga, M.I.A en gespot op de cover van Vogue. Nu staat ze aan het roer van een goeddraaiend bedrijf en ruilde Gent in voor Oostende, waar ze met haar vriend en dochtertje woont. Murielle staat gelijk aan verhalen. Daarom was het tijd voor een gesprek in haar nieuwe thuishaven.

De voorbij jaren is er héél wat veranderd in je leven. Hoe kijk je daarop terug met la fille d'O?

"De afgelopen 37 jaar heb ik vooral gekeken, geluisterd en verteld over wat ik gezien en gehoord heb. Ik heb getekend op het lijf. Ik probeer kleding te maken die zo dicht op je vel zit dat je gemoed er aan onderhevig is. Ik wil ondersteunen tijdens nachtelijke escapades en ik ben de riem onder je hart overdag." 

Waar staat la fille d'O eigenlijk voor?

"La fille d'O is de dochter van 'O. Een nieuwe generatie. Wij zijn gegroeid op de barricades van huisvlijt en feminisme, gevoed door pornografie en massamedia. La fille d'O toont je hetzelfde maar op een andere en avant-gardistische manier."

Wat betekent lingerie voor jou?

"Lingerie is net zo dicht bij je huid als een aanraking. Ik probeer dan ook lijnen te bedenken op een lichaam. De uiteindelijke bedoeling is dat je anders gaat kijken naar jezelf. Voor mij is het alchemie met papier en schaar. Een platte materie eigenlijk verwerken tot iets wat vormen gaat overstijgen."

Hoe inspirerend is de zee voor jou?

"De zee is duidelijk. Af en aan. Eindeloos. Onveranderlijk maar nooit gelijk. Ik maak veronderstellingen maar die worden weggeblazen."

Je ruilde Gent in voor Oostende voor de man vanje leven. Hoe groot is je liefde voor je nieuwe thuis?

"Oostende is voor mij een begin en einde, een havenstad en een vakantiedorp. Er hangt een soort visieloosheid in de lucht maar dat komt allicht door de eindeloze horizon. Schoonheid is hier trouwens ook essentieel wegens van versieringen ontdaan, weggerukt door zeewind en slagregen. De dingen smaken hier. Het licht is hier magisch en de vis sappig. De boten verdrinken voor m'n deur en die vergankelijkheid doet me leven."

"Ik leg 2 maal per dag de afstand tussen Oostende en Gent af. Het is een soort sabbatical moment van de dag."

www.lafilledo.com

Voor Murielles local secrets en meer #MODEinOOSTENDE kan je vanaf dinsdag 15 juli 2014 bij het magazine terecht! Verkrijgbaar in alle deelnemende winkels.

page loaded