Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Toptalent van de Antwerpse modeacademie

Door Michael op 09.06.2014

De modeacademie van Antwerpen is allicht de bekendste van ons land zowel op nationaal als internationaal vlak. Het succes hiervan is in grote mate te danken aan de Antwerpse 6. Zij zetten België op de internationale modekaart en zorgden er voor dat de ogen voortaan meer richting Antwerpen gingen.

De Antwerpse 6 bestaat uit studiegenoten Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Marina Yee, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Ann Demeulemeester. The Antwerp Six is eigenlijk een naam gegeven door de Britse pers. In 1988 trokken de 6 jonge modeontwerpers namelijk samen richting Londen voor een groepsdefilé op de British Designer Show. De pers merkte hen op en toen ze een paar jaar later hun eigen aparte shows organiseerden begon het echte succes voor hen pas goed.

Soms spreekt men trouwens ook over 6+, waarbij verwezen wordt naar Martin Margiela of de nieuwe lading verse designers die erop volgen. Ondertussen blijven de 6 even succesvol.Van links naar rechts, van achter naar voor: Marina Yee, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene.

Dries Van Noten maakt seizoen na seizoen de prachtigste collecties en viert dit jaar z'n 25ste verjaardag met z'n modehuis. Dries is wereldwijd gekend voor z'n eigen stijl die ongelooflijk veel aanhang heeft bij celebrities, royals tot de gewone sterveling als you and I.

Walter Van Beirendonck is sinds 2006 directeur van de Antwerpse modeacademie. Hij ontwierp kostuums voor de Pop Mart tournee van popgroep U2 en lanceert eigen collecties maar ook kinderkleding i.s.m. JBC.

Dirk Van Saene is de levenspartner van Walter. Hij runt z'n eigen boetiek in Antwerpen in de Schuttershofstraat, daar kan je terecht voor z'n eigen designs, die van Walter Van Beirendonck en tal van andere Belgische modeontwerpers.

Dirk Bikkembergs draait internationaal nog altijd sterk mee met elk seizoen een nieuwe collectie. Hij showde zelfs al in het voetbalstadion Camp Nou in Barcelona én startte een eigen Bikkembergs voetbalploeg. Je kan flagship stores van Bikkembergs terug vinden in Barcelona en zelfs Milaan.

Ann Demeulemeester blijft elk seizoen weer garant staan voor een collectie vol breekbare silhouetten. Samen met haar echtgenoot en modefotograaf Patrick Robyn is ze eigenaar van het bedrijf BVBA32. Wat naast Ann Demeulemeester ook Haider Ackermann de 1ste jaren op de kaart zette. Sinds 2013 zijn beide bedrijven opgesplitst.

Marina Yee is wellicht de minst bekende naam van de 6. Toch liep Yee een meer dan mooi parcours. Na het lanceren van haar eigen label Marie in 1986, gooide ze een paar jaar later het roer volledig om. Ze ontwierp enkele collecties voor Bikkembergs en is nu hoofddocent van de afdeling mode & textiel aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag.

Naast de 6 talentvolle allround designers zijn er nog een heleboel knallers van namen die in ons lijstje niet mogen ontbreken! Allemaal afgestudeerd aan de Antwerpse modeacademie. Let’s take a closer look!

Een super bekende naam maar met een zéér ongekend gezicht is Martin Margiela. Remember de 6+? Hij studeerde af in 1980 en vertrok naar Parijs om er als assistent te werken van Jean Paul Gaultier. In 1988 start hij z'n eigen label Maison Martin Margiela. Later komt hij ook aan het hoofd van de damescollecties voor Hermès. Sinds 2002 maakt het Maison Martin Margiela deel uit van de groep rond jeansmerk Diesel. 7 jaar later stopt hij bij z'n eigen modehuis en gaat zich vooral met schilderen bezig houden. Martin, you did a great job!

Succesvol in het buitenland met hun eigen label sinds 1997 zijn An Vandevorst & Filip Arickx. Samen vormen ze AF Vandevorst. Elk seizoen showen ze hun collectie in Parijs met steevast een stevige portie aandacht van alle aanwezige media. In 2013 trokken ze naar Hong Kong om er de duurste schoenen bezet met 38.803 diamanten voor te stellen aan de wereld. In aanwezigheid van koningin Mathilde, double score!

Tim Van Steenbergen werkte na zijn studie aan de modeacademie als assistent van de Belgische modeontwerper Olivier Theyskens. In 2001 maakte hij dé grote sprong en lanceerde zijn eigen collectie. Hij had al projecten met verschillende grote namen waaronder juwelenmerk Swarovski, schoenenmerk Ambiorix en brillenmerk theo. Verscheidene celebrities als Jennifer Lopez, Kim Catrall & Rihanna werden al gespot in een Tim Van Steenbergen. It’s okay to be jealous!

Kris Van Assche heeft veel te vertellen, that’s for sure. Een werkervaring om U tegen te zeggen. Here we go … Na zijn studie settelde hij zich in Parijs waar hij ervaring opdeed bij modehuis Yves Saint Laurent. Daarna ging hij aan de slag bij Dior Homme. In 2005 begon hij zijn eigen collectie. Zijn label werkte intussen al samen met Eastpak & Lee, dat kan tellen. Vorig jaar opende hij zijn eerst boetiek in Parijs. Dat verdient een applausje, of zeg maar gerust: APPLAUS!

Véronique Branquinho is ook alumni aan de modeacademie van Antwerpen. Afgestudeerd in 1995, lanceerde ze amper 2 jaar later haar 1ste collectie. In 2009 moest ze noodgedwongen stoppen met haar bedrijf maar om haar creativiteit te uiten ging ze aan de slag als creative director bij Delvaux. Ze deed ook nog enkele design collabs met 3Suisses & Marie Jo. In 2012 keerde ze volledig terug met een eigen fashion label, yeah! Alles onder de hoede van hetzelfde bedrijf die kleding produceert voor John Galliano, Michael Kors & Jil Sander. Way to go girl!

One we simply adore, is Bruno Pieters. Na zijn studietijd ging hij al snel ervaring opdoen in de ateliers van o.a. Maison Martin Margiela & Christian Lacroix. In 2001 gaf hij een defilé tijdens de Paris Haute Couture Week, gevolgd door de lancering van z'n 1ste prêt-à-portercollectie een jaar later. Pieters werd zelfs enkele jaren art director van Hugo bij Hugo Boss. Na een sabbatjaar vol ontwikkelingssamenwerking stelde hij z'n gloednieuw project Honest By voor. Een project waarbij transparantie de key is. Een fashion label waar de kostenstructuur van een product en de productiewijze van een stuk volledig bekend wordt gemaakt.

Deze lijst kan eindeloos lang worden maar enkele big names die we niet mogen vergeten zijn bv. Anna Heylen, Kaat Tilley, Carine Gilson, Bernard Willhelm, Stephan Schneider, Ghislaine Nuytten, Annemie Verbeke, Maureen De Clercq of Anne Kurris. Stuk voor stuk bruisende creativo's die meer dan hun eigen plekje in de fashion bizz hebben weten te veroveren. Ook de laatste jaren zijn er modetalenten afgestudeerd die we in de gaten mogen houden, of liever moeten houden. Denk maar aan de prachtige swimwear designs van Lenny Leleu, de ontwerpen van Tom Depoortere bij Essentiel of de adembenemende juwelen van Ek Thongprasert. Voeg daar nog de eigenzinnige extravaganza aan toe van RA13 bedenker Romain Brau en je bent alweer een eind verder. 

Een onmiskenbaar deel van de Antwerpse fashion scène zijn Katrin Wouters & Karen Hendrix aka het juwelenmerk Wouters & Hendrix. Beiden best friends -buren van Belmodo- én afgestudeerd aan de modeacademie van Antwerpen. Dit jaar blazen ze kaarsjes uit voor hun 30ste verjaardag. Happy B-day ladies! Ook Lieve Gerrits, één van de grootste Belgische modestylistes, studeerde er af met stages bij o.a. Miu Miu & Iceberg op haar palmares. Naast giga veel werk voor magazines als Knack Weekend, Elle, Glam*It, Sabato & Glamour kan je haar vaak backstage spotten bij défilés van o.a. Fendi, Givenchy, Leonard, Dries Van Noten, Louis Vuitton, Jil Sander en Raf Simons.

Vergeet ook zeker Ellen Monstrey niet, de hypervrouwelijke creaties van de internationaal bejubbelde Damien Ravn, de winnaar van de H&M Design Award 2013 Minju Kim, Katarina Van Den Bossche die nu lesgeeft aan de modeacademie van Antwerpen en de vrouwenlijnen voor Scapa mee uittekent, Caroline Lerch van het modelabel Pelican Avenue en Jan-Jan Van Essche, Annelies Braeckman van Frankly, Tim Coppens en Tom Notte & Bart Vandebosch van het mannenlabel Les Hommes.

Een designer we love, is Marc Philippe Coudeyre. Coudeyre heeft z'n eigen succesvolle merk maar tekent ook nog eens voor modehuis Natan. Daar werkt hij o.a. samen met een andere Antwerpen alumni Nele Feyen, zij is ook aan de slag bij Marie Jo. Loved by Belmodo is het label Been by D'Heygere. Stéphanie D'Heygere is ook afgestudeerd in Antwerpen en succesvol bezig met haar eigen kleurrijke leggingsmerk maar ook aan de slag in Parijs chez Maison Martin Margiela. #welovethemall

Ook de mannen achter het merk Peter Pilotto zijn knallers. Peter Pilotto & Christopher de Vos ontmoetten elkaar op de academie in 2000 en kregen beiden de Flanders Fashion Institute Award voor 'meest beloftevolle student' van het jaar. Geliefd wereldwijd en bij tal van celebs als Michelle Obama, Kirsten Stewart, Kate Bosworth en vele anderen.

Christian Wijnants komt uit Brussel maar is Antwerp based. Met z'n afstudeercollectie won hij de Dries Van Noten Award voor beste collectie. De laatste jaren won hij prijzen als de Grand Prix op het Festival d'Hyères, de 2013 International Woolmark Prize, de 2006 ANDAM Award en de 2005 Swiss Textiles Award. Verkocht wereldwijd in meer dan 100 verkooppunten. Hell yeah! 

Eén met een opvallend parcours is ongetwijfeld Haider Ackermann. Haider begon aan de modeacademie in Antwerpen, kluste bij als bartender bij Café d'Anvers maar zette z'n studies vroegtijdig stop. Hij ging dan maar gewoon een stage lopen bij John Galliano. Na een passage bij Mayerline later, begon hij in 2001 z'n eigen label. Gedragen door sterren als Tilda Swinton, Penélope Cruz, Victoria Beckham en Janet Jackson. Karl Lagerfeld ziet in hem de perfecte opvolger als creatief directeur bij Chanel. Oh my GOD!


Olivier Rizzo.

Een laatste lading namen die het absoluut gemaakt hebben in de big fashion bizz zijn o.a. voormalig creative director of Chanel make-up en nu creative & image director voor Dior make-up Peter Philips, scenograaf Bob Verhelst, Jurgi Persoons, Paul Boudens, Inge Grognard, top modefotograaf Ronald Stoops -hij studeerde weliswaar fotograaf aan de academie in Antwerpen- en internationaal gerenommeerd fotograaf Willy Vanderperre. Vanderperre studeerde er 2 jaar mode en schakelde nadien over naar fotografie. 

Olivier Rizzo studeerde af in 1993 en maakte het ondertussen als groot freelance stylist en creative consultant. Hij werkte voor tal van internationale magazines als W, Vogue Italia en i-D. Bovendien mocht hij shows stylen voor o.a. Louis Vuitton, Dolce & Gabbana en Jil Sander. Hij werkte jarenlang als stylistconsulent voor labels als Prada, Prada Menswear en Miu Miu. 

Zoals je kan zien een waslijst aan names to know, talenten om te volgen en familienamen die in je geheugen gegrift moeten zitten. Benieuwd naar het talent wat afstudeert dit jaar aan de modeacademie van Antwerpen. Great job, you fashion people!

Foto's © visitflanders.co.uk, The Dilly Chic, Flanders Today, Time Out, The Wall Street Journal.
Met medewerking van Jana Limbourg.

page loaded