Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Toptalent van La Cambre

Door Michael op 02.06.2014

De academieshows komen er opnieuw aan dus tijd voor wat nostalgie. We gaan een paar jaar terug in de tijd en kijken welke grote namen ooit afstudeerden aan the fashion academy van La Cambre. Wie staat torenhoog op ons lijstje? Hoe ver hebben ze het intussen geschopt? Waar houden ze zich momenteel mee bezig? De bloeiende carrière van enkele oudstudenten van La Cambre onder de Belmodo-loep. Pay attention want er volgen enkele indrukwekkende namen.

Het was niemand minder dan architect Henri Van de Velde die La Cambre ooit stichtte. Ondertussen kwam heel wat toptalent afstuderen aan La Cambre. Een korte schets.


Olivier Theyskens met Anna Wintour aan z'n zijde. Anthony Vaccarello samen met Anja Rubik op de rode loper van het Met Gala 2013.

Olivier Theyskens kiest een apart parcours. Op z'n 18de begon hij bij La Cambre maar 2 jaar later gaf hij er de brui aan. Toch mocht hij aan de slag bij tal van modehuizen als Rochas & Nina Ricci om uiteindelijk van start te gaan met z'n eigen label. Door financiële moeilijkheden moest hij daar trouwens ook mee stoppen. Maar Theyskens zette door en heeft nu opnieuw z'n eigen merk én is ook creatief directeur bij Theory waar hij zorgt voor een toenemend succes van Theyskens' Theory. Olivier kwam in the big press toen in 1998 Madonna een jurk van z'n hand aantrok voor de Oscars. Niet volledig La Cambre proof dus maar toch zeker het vermelden waard!

Anthony Vaccarello studeerde in 2006 af aan La Cambre. Nog datzelfde jaar sleepte hij een award in de wacht op het Hyères International Festival of Fashion and PhotographyWay to goMr. Vaccarello. Op die manier trok hij vrijwel onmiddellijk de aandacht waardoor hij al snel aan het werk mocht bij modehuis Fendi. In 2009 lanceerde hij voor het eerst zijn eigen kledinglijn. Drie jaar geleden won hij de ANDAM fashion award. Intussen heeft hij ook al 2 collecties voor La Redoute ontworpen. Vaccarello's designs zie je steevast verschijnen op tal van rode lopers gedragen door de crème de la crème als Karlie Kloss, Anja Rubik, Gisele Bündchen, Alessandra Ambrosio, Nicole Richie en Anna Dello Russo.


Cédric Charlier & Cathy Pill.

Time to meet Cédric Charlier. In 1998 won hij de Moët Hennessy Fashion Award. Daarna werkte hij achtereenvolgens voor het modehuis CélineLanvin en Cacharel. Uiteindelijk begon hij zijn eigen labelThat takes courage! Rekent tot z'n klanten o.a. Kim Kardashian, Cameron Diaz, Portia de Rossi, Jennifer Lopez, Karolina Kurkova en Miranda Kerr. Way to goooo!

Over to Cathy Pill. Tijdens haar studie liep ze stage bij grote namen als Vivienne Westwood en AF Vandevorst. In 2009 ontwierp ze lederen handtassen voor Kipling. Daarna werkte ze een aantal maanden bij L&L, gevolgd door La Redoute. Later begon ze haar eigen label.

Momenteel is ze CEO van het online platform MuseStyle.com, een online shop die de moeite waard is. This is how it worksfashion influencers tonen hun looks en vervolgens kies je voor shop the look als je helemaal weg bent van de outfit. Stiekem helemaal dol op Tiany's kledingstijl? Perfect, want haar looks kan je er ook shoppen.


Sandrina Fasoli & Michael Marson van het voormalige fashion label Sandrina Fasoli.

Sandrina Fasoli & Michael Marson begonnen in 2005 met hun eigen label Sandrina Fasoli. Na tal van seizoenen besloten ze spijtig genoeg om even geen collecties meer uit te brengen. Financiële redenen lagen aan de basis van de drastische beslissing. Alles begon nochtans goed voor Sandrina Fasoli. Ze wonnen als eerste de prestigieuze Mango Award in 2007, kregen de Modo Bruxellae prijs en de Weekend Fashion Award en kregen de Grand Prix du Festival des Arts et de la Mode in Hyères. Spijtig is het enige woord wat hier past.


Didier Vervaeren & Léa Peckre.

La Cambre biedt nog meer modelekkers. Denk maar aan Didier Vervaeren, Kim Stumpf, Valéria Siniouchkina van het fashion label OMSK, Nina Bodenhorst van het handtassenlabel Niyona of Erika Shillebeeckx & Justine de Moriamé van het Brusselse kunstcollectief KRJST. Tot Caroline Hiernaux & Margaux Bolle die elkaar leerden kennen op La Cambre en nu het label Akin To hebben.


Doriane van Overeem in haar eigen creaties.

Vergeet ook zeker Laurent Emond niet. Hij studeerde in 2004 af aan de modeacademie. 2 jaar later begon hij als fashion designer womenswear bij Maison Martin Margiela. Daarna maakte hij carrière bij Jean Paul Gaultier. Momenteel werkt hij bij Balenciaga waar hij sinds kort samenwerkt met Anaïs Lalu, die eveneens studeerde aan La Cambre. Een knap staaltje ervaring, we are impressed! Of Léa Peckre die afstudeerde in 2010. Zij startte in 2012 met haar eigen modemerk maar deed al ervaring op bij o.a. Jean Paul Gaultier, Givenchy en Isabel Marant

Niet iedereen start dus z'n eigen label maar een serieus aantal designers is aan de slag bij big fashion houses. Laetitia Crahay werkt bij Maison Michel en Chanel, Nicolas di Felice bij Balenciaga, Julien Dossena bij Paco Rabanne, Thiphaine Bonnaud bij Philipp Lim, Déborah Macquard bij Saint-Laurent of Séraphine d'Oultremont bij Kenzo. Oh yeah!

Het laatste fashion geweld dat vorig jaar afstudeerde was Doriane van Overeem. We simply adore her designs! Doriane is niet alleen super sympathiek, een genie op vlak van ontwerpen maar ze weet ook perfect dat ze stap voor stap aan haar carrière wil werken. Zelfs Ciara koos 1 van haar ontwerpen om te dragen. Tiany is verzot op haar designs en Doriane was ook 1 van onze upcoming designers to check out tijdens de Belmodo fashion night in het Levis Ambiance House!


Eddy Anemian tijdens de H&M Design Award 2015.

Als er 1 talent is dat we absoluut in de gaten moeten houden dan is het Eddy Anemian. Hij zit momenteel in z'n 4de jaar en won onlangs de H&M Design Award 2015. Hij won € 50.000,- en mag een collectie ontwerpen voor de Zweedse modeketen. Na Minju Kim, is hij de 2de student van een Belgische academie die de prijs won. Anemian haalde de prijs binnen met z'n collectie 'They Can Cut All Flowers, They Cannot Keep Spring From Coming'. Geïnspireerd door Tilda Swinton in de film I Am Love & de Franse schilder Ingres.

Congratulations aan bovengenoemde designers want wij zijn onder de indruk. That’s what we call an impressive career!

Foto's © visitflanders.us, dianepernet.typepad.com, lemonde.fr, fashion.fashiondelegate.com, weekend.knack.be en filepmotwary.com.
Met medewerking van Jana Limbourg.

page loaded