Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

EXPO: Birds of Paradise

Door Michael op 20.03.2014

Big news, want het MoMu in Antwerpen opende net zijn gloednieuwe modexpo Birds of Paradise! De tentoonstelling brengt een ode aan de pluimen en veren in de mode. Verwacht je aan prachtige couture jurken, waaiers, schoenen en hoeden met natuurlijk een karrevracht aan pluimen en veren. #mustvisit

In het verleden waren pluimen & veren een waar symbool van elegantie en rijkdom. Vooral actrices en koninginnen mochten er mee pronken, the rich and famous people dus. Het topstuk in deze tenstoonstelling is ongetwijfeld de prachtige mantel in zwanendons van Marlene Dietrich. A true eye catcher!

Couture huizen als Cristóbal Balenciaga, Christian Dior, Yves Saint Laurent en Coco Chanel gebruikte meermaals veren in hun collectie. How they do it? Ze werken samen met een geweldige plumassier als Maison Lemarié. De tentoonstelling brengt tal van voorbeelden van couturestukken gemaakt door het befaamde atelier.

Naast klassiekere stukken zijn er ook items van hedendaagse ontwerpers als Alexander McQueen, Olivier Theyskens, Raf Simons voor Dior en Dries Van Noten die zich allemaal lieten inspireren door de prachtige vogel en zijn pluimen. Belgisch ontwerpster Ann Demeulemeester heeft een eigen plekje in de tentoonstelling omdat de veer een belangrijk onderdeel van haar signatuur is. De veer staat voor vrijheid, nederigheid en poëzie in haar werk.

Birds of Paradise stelt naast mode- ook kunstwerken van Kate MccGwire tentoon. De kunstwerken zijn meer dan een paar duivenveren, het zijn adembenemend grote sculpturen. Kate durft de duif in vraag stellen. Yep, want voor sommigen is de duif een échte plaag terwijl voor anderen het een duidelijk beeld vormt van onschuld en romantiek.

Afsluiter van de tentoonstelling zijn de prachtige donkere jurken van Yves Saint Laurent uit zijn laatste designperiode. YSL probeerde met deze ontwerpen de vrouw als het ware te beschermen en te verhullen in een pantser van pluimen. Resultaat is een mysterieuze en ongrijpbare vrouw. We like!

Naast het bezoeken van de tentoonstelling, heb je ook de mogelijkheid om het prachtige boek over deze expo aan te schaffen. Uitgeverij Lannoo maakt een mooi overzicht van al deze pluimen en veren, en is het perfecto salontafelboek om tijdens zonnige zondagmiddagen doorheen te bladeren. It's a true beauty!

Ready for the beautiful plumes & feathers? De expo Birds of Paradise, pluimen en veren in de mode loopt vanaf vandaag t.e.m. zondag 24 augustus 2014 in het MoMu in Antwerpen.

Check de website van het MoMu Antwerpen voor meer informatie!

MoMu Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10:00 tot 18:00
Gesloten op maandag
Toegangsprijs: € 8,-

Met medewerking van Ellen Aernouts.

page loaded