Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Fashion Fades, Style is Forever

Door Michael op 16.01.2014

Into fashion & movies? Dan is deze nieuwe, Franse film écht iets voor jou. Vanaf gisteren is de biografie over Yves Saint Laurent te zien op het witte doek. Jalil Lespert, nog niet zo lang geleden zelf acteur, kroop deze keer achter de camera om zijn 3de film in te blikken. Het script is grotendeels gebaseerd op de biografie van Laurence Benaïm ‘Letters to Yves’.

De film neemt je mee naar Yves leven in 1958. De beginjaren van zijn carrière. Als jonge 18-jarige begon hij als ontwerper bij Christian Dior. Wanneer deze laatste enkele jaren later overleed, was het aan Yves om het modehuis te leiden. Zijn 1ste collectie als creative director was een schot in de roos: an icon was born. In 1961 besluit Yves zijn eigen couturehuis te beginnen samen met lover en business partner Pierre Bergé.

The female smoking, we danken het allemaal aan Yves, in de film zie je o.a. hoe hij deze ontwerpt, samen met zijn beroemde Mondriaan-jurkjes en safari-jasjes. The sterren van de film zijn Pierre Niney (Yves), Guillaume Gallienne (Pierre), Charlotte Lebon (Victoire Doureleau), Laura Smet (Loulou de la Falaise), Marie de Villepin (Betty Catroux), Xavier Lafitte (Jacques De Bascher), Nikolai Kinski (Karl Lagereld), Patrice Thibaud (Christian Dior), ...


Yves is ondertussen al overleden, maar Pierre Bergé heeft waakzaam toegekeken dat alles correct verteld werd. Hij gaf dan ook zijn goedkeuring én toegang tot de archieven van het modehuis. Sommige scènes zijn ook in het hoofdkwartier à Paris gefilmd. De scène waar Saint Laurent zijn modellen op de runway stuurt in de world famous Opéra Ballets Russes in 1976, is ook op de originele locatie gefilmd in het Westin Hotel.

Bergé himself was zeer lovend over de film, over de demonen van Yves Saint Laurent had hij het volgende te zeggen:

"... there are details I don’t like, but that is of no importance whatsoever. You have to take the movie as it is - as a whole."

Foto’s © Thibault Grabherr.

Met medewerking van Maya Bogaert.

page loaded