Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

In bed met Tom of Finland

Door Lars op 08.01.2014

Het oudste en tevens het grootste textielbedrijf uit Finland, genaamd Finlayson komt naar België met een exclusieve collectie ter ere van de Finse kunstenaar Tom of Finland (1920 – 1991).

Deze is wereldberoemd om zijn uitgebreid oeuvre, dus ookal zegt de naam jou niets, de tekeningen zullen ongetwijfeld je netvlies al gepasseerd zijn, je kan er ook moeilijk naast kijken, ze zijn immers nogal - aheum - out there.

De kunstenaar staat namelijk bekend voor zijn homo-erotisch werk, lees enorme geslachten, spierbundels en rauwe penetraties. Tom of Finland, my kinda man!

De collectie bestaat uit bad- en handdoeken, een exclusieve, grote katoenen tas & satijnen beddengoed, perfect to set the right mood, no?

Anyways, de Belmodoredactie had de kans voor een snelle Q&A met Sami Vulli (42), de ontwerper van Finlayson, hier gaat ie!

1. Hoe ben je gestart bij Finlayson?

"Ik ben afgestudeerd in textielontwerp in 2003, 1 jaar later ben ik kunnen starten bij Finlayson. Sindsdien heb ik een aardig aantal patronen ontworpen, zowel voor mezelf als designs à la Tom of Finland."

 2. Ben je zelf een fan van Tom of Finland?

"Absoluut, ik ben ook heel trots op hem. Ik denk tevens dat het belangrijk is om er zelf een bepaalde binding mee te hebben, anders zou ik nooit aan dergelijke collectie begonnen zijn."

3. Waarin ligt het success van Tom of Finland denk je?

"Touko Laaksonen (zijn echte naam) was een true talent & een pak voor op zijn tijd. Zijn techniek is verbluffend, ik heb dan ook geen lievelingstekening, ze zijn allemaal stuk voor stuk geweldig. Bovendien is zijn boodschap van onschatbare waarde, hij was 1 van de eersten die aantoonde that it’s okay to be gay!"

4. Er werd onlangs een postzegelcollectie uitgegeven in Finland die voor heel wat commotie zorgde, was dit een aanleiding voor de textielcollectie?

"Ik denk niet dat de postzegels een inspiratie waren voor onze collectie, maar ik vond het in ieder geval een zeer goede stunt, a little stir is usually a good thing!"

5. Waren er restricties in het gebruik van dergelijk materiaal?

"Ik had voor mezelf direct 1 richtlijn opgelegd, namelijk geen naakt. Ik wou dat alles er heel elegant & stijlvol uitzag, soms is het beter om de fantasie zijn werk laten doen."

6. Denk je dat België klaar is voor deze collectie?

"Natuurlijk! Ik zou me niet kunnen inbeelden waarom niet, mensen worden steeds meer & meer tolerant en gelukkig maar. Bovendien hebben we alleen nog maar positieve feedback gehad en de verkoop doet het hier ook heel goed."

7. Wat hoop je te bereiken met deze collectie?

"Het is in de 1ste plaats een prachtig eerbetoon aan Touko Laaksonen, 1 van de meest geliefde en gerespecteerde Finse kunstenaars en wat we vooral willen met deze collectie en zijn kenmerkende erotische designs is een internationale boodschap uitdragen van respect & tolerantie.

Finlayson lanceerde de Tom of Finland by Finlayson collectie gelijktijdig in meer dan 30 landen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en in een aantal landen in Azië.
 

Go get your dose of hotness op de internationale webshop www.byfinlayson.com

Foto's © Tom of Finland.

Met medewerking van Lars Lagaisse.

page loaded