Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

A talk with Danish grungy popdiva Mø

Door Loes op 12.11.2013


© Mø

Mø ofwel Karen Marie Ørsted streek neer in de AB in Brussel. En hoe! Beeldschoon, Deens, een rauwe stem en een badass attitude. Ze is een 90’s energiebom die je absoluut moet leren kennen. Ze staat nog maar in het begin van haar carrière maar scoorde al hits met haar nummers ‘Pilgrim’ en ‘Waste of time’.

Ik sprak met Karen over haar muziek, gedurfde lyrics and some grungy fashion. Mø heeft een hoog hipstergehalte maar in de meest positieve zin van het woord. Ze overweldigt haar publiek en sleept ze mee in haar nummers. Let’s have a chat met deze fascinerende lady.


©Mø

Hi Karen, let’s start at the beginning. Hoe start je creatieve proces? Wat fascineert en inspireert je tot het maken van jouw nummers?

Het klinkt misschien cliché maar mijn songs gaan echt over hoe ik me voel en mijn persoonlijke gedachten. De gebeurtenissen die ik meemaak, de maatschappij en de mensen die me omringen zijn dus mijn inspiratiebronnen.

Muziek is mijn drugs of medicijn. Het is iets wat ik moet doen, het is een natuurlijk proces om die gevoelens te uiten in muziek. Al mijn liedjes gaan over jong zijn, restlessness en verveling. Die gevoelens binden de nummers tot 1 geheel. Dat zorgde er ook voor dat er een concept ontstond bij mijn album.

Je studeerde Vrije kunsten aan de Kunstacademie. Heeft dit je geholpen om je in muziek verder te ontplooien?

Ja heel zeker! De academie waar ik naartoe ging had een heel heldere visie: het draait niet zozeer om je eindproduct maar om de weg die je aflegt onderweg naar je  eindproduct. Alles draait om wat je doet, je groei, je gedachten en je omgeving.

Dat is het grote verschil in vergelijking met een conservatorium. Daar leren ze je vrij strikt hoe je een liedje in elkaar moet steken. ‘Het moet ZO en ZO zijn, niet anders.’ Ze hanteren een opgelegde formule terwijl de kunstschool veel vrijer is in hun opvattingen.


© Mø

Je communiceert je muziek heel sterk in visuals, zowel tijdens je shows als in je music videos. Hoe zou je die visuele droomwereld omschrijven?

Mijn visuals zijn steeds in een soort van trashy zwart-wit collage stijl. Dit is de stijl waar ik altijd al van gehouden heb en dat past toevallig heel goed bij mijn muziek. Aan de hand van deze beelden wil ik de rusteloosheid van de jeugd communiceren. Die grrrrr, de boosheid, de angst en de wil om alles te willen doen maar dat niet kunnen. De energie die je daardoor vanbinnen opbouwt.


© This is fake DIY

Hoe belangrijk is stijl en fashion in deze video’s om je boodschap te communiceren?

In het begin was ik meer bezig met gewoon alle elementen die noodzakelijk waren in mijn video’s, zoals bijvoorbeeld een tornado. Ik was niet bezig met de ‘stijl’ waarin dat moest gebeuren.  

Nu is dat volledig anders en denk ik er wel bewust over na. Ik ben me steeds meer en meer bewust van dat alles 1 geheel moet vormen om geloofwaardig over te komen. Dat gaat over mijn muziek, mijn visuals maar ook hoe ik eruitzie en mijn kleding.

De fashion style waar ik zelf erg erg ergggg van hou is grunge. En natuurlijk ben ik ook into the 90’s zoals iedereen nu. Ik raak natuurlijk beïnvloed door de trends maar grunge is een stijl waar ik altijd al van gehouden heb.


© Swede + Sour

Heb je een favoriete podiumoutfit?

Mijn kernwoorden voor een podiumoutfit zijn: comfortabel, zwart en een beetje sexy.

Het belangrijkste voor mij is dat ik me makkelijk kan bewegen on stage. Meestal kies ik voor stuks van het Deense merk Wood Wood in combinatie met Topshop of American Apparel. Ik combineer dit allemaal met gold chains. Iedereen doet dat misschien momenteel maar ik vind ze nog steeds fantastisch. Ze maken mijn outfit compleet.

Ik heb wel droomscenario’s in mijn hoofd van wat ik zou willen dragen, maar dat werkt nooit.  Ik kan niet hevig bewegen op hele hoge hakken en veel outfits zijn gewoon te warm om op het podium te dragen.

Stel, er zijn geen limits. Je moet niet bewegen en er staan geen hete lichtspots op je hoofd. Hoe zou je jezelf dan stylen voor je publiek?

Als ik me geen zorgen moest maken over zweten en bewegelijkheid? Oh lord dat zou fantastisch zijn. Ik zou heeeeeeel hoge zwarte laarzen dragen, een zwarte cropped top met grote schouders en lange mouwen. Daaronder een rokje, niet te kort, maar met heel veel franjes. Alles volledig in het zwart.

Heb je fashion advice voor iedereen die graag jouw look willen uittesten?

Kies voor een androgyne look, maar wel nog steeds sexy maar not too much. Een beetje make-up maar hou het vooral natuurlijk. En vergeet nooit je sexy attitude. Wink wink. Ohja, en kies altijd voor zwart, zwart en nog eens zwart.


© Mø

Wat was het meest fantastische moment sinds je muziek bent beginnen maken?

Ik vind het begin van de rit nog steeds het allermooiste. Toen het hele project startte, dat is het punt dat ik zoveel voelde omdat er zoveel op ons afkwam. Op dat punt dacht ik alleen maar continu ‘WHHHHAAAT?’ en “YYEEEYYYYY’.

Een goed voorbeeld daarvan was toen we vorig jaar in New York optraden voor een gigantisch groot publiek. Da was echt sick. Het was in het absolute begin van m’n carrière. Dat is echt zo een moment dat ik helemaal flip en alleen maar kan roepen ‘wowwowwwowww what’s going on’. Die momenten zal ik altijd blijven herrineren.

Last but not least, voor al degene die er niet bij waren tijdens je performance in de AB. Wat mogen we verwachten?

Ik laat altijd alles gebeuren als ik op het podium sta. Ik ben niet het type dat een show voorbereidt en deze steeds hetzelfde opvoert voor het publiek. Ik laat gewoon alles los, maar het is steeds energiek en intens. Het is iets wat ik niet kan controleren, sometimes the magic happens and sometimes it doesn’t. Dat hangt ook veel van het publiek af. Als het publiek leuk is en je aanvoelt, dan komt het steeds goed. En daar vertrouw ik zeker op voor vanavond!

page loaded