Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Icon: Diana Vreeland

Door Koen op 26.08.2013

"And she devoted herself to this, infectious, all-encompassing idea that you could make yourself as interesting - as fabulous - as you wanted. Why be boring?" - aldus Richard Avedon. -

Echte iconen zijn zeldzaam tegenwoordig, met de vele it-girls, it-bags en it-everything. En wat maakt eigenlijk iemand tot een icoon? Hun stijlgevoel of hun way of life? Hun carrière of hun privéleven? Hun schoonheid of hun intellect? Meestal is het een mix van enkele dingen op dat lijstje, maar 1 vrouw truly had it all: Diana Vreeland.

"You gotta have style. It helps you get down the stairs. It helps you get up in the morning. It's a way of life. Without it, you're nobody. I'm not talking about lots of clothes." - dixit Diana Vreeland. -

In 1903 werd ze geboren in Parijs, waar ze als onbezorgd kind genoot van de groene Jardins des Tuileries en over de straten dartelde met de Eiffeltoren in haar kielzog. Tenminste toch tot haar ouders, een Amerikaanse socialite en een Britse vader, bij het ontstaan van WO I besloten te verhuizen naar the big apple. Daar treedt Diana als jong meisje in de voetsporen van haar moeder en maakt haar debuut in Vogue, haar future employer, als ‘most attractive debutante of the winter’.  

"You know the greatest thing is passion, without it what have you got? I mean, if you love someone you can love them as much as you can love them, but if it isn't a passion, it isn't burning, it isn't on fire, you haven't lived." - zo zei Diana Vreeland. - 

Een paar jaar later trouwt ze met Thomas Vreeland, met wie ze 2 zonen krijgt. Een poos daarna verhuizen ze naar Londen, waar ze een lingerieboetiek opent op Berkeley Square. Haar eigen outfits koopt ze vooral in haar geboortestad Parijs, bij haar goede vriendin Coco Chanel. Insider's fact: ze verbleef zoveel in het Hotel de Crillon dat ze er haar eigen personalised bedlinnen had.

In 1935 gaat Diana opnieuw in NYC wonen, waar ze bevriend raakt met Carmel Snow, de editor van Harper’s Bazaar. Snow was zo impressed met Vreelands kledingstijl dat ze haar smeekte om bij het magazine in dienst te komen. Vanaf dan wordt Vreeland famous met haar column ‘Why don’t you?’. Ze schreef een tikje crazy suggesties en creatieve aanraders voor vrouwen, zoals bijvoorbeeld ‘"Why don't you paint a map of the world on all four walls of your boys' nursery so they won't grow up with a provincial point of view?”.

Diana werd er later tot fashion editor benoemd, en ze nam mode heel serieus. Dat viel te merken aan uitspraken als ‘The bikini is the most important thing since the atom bomb’. Ze had ook een gloeiende hekel aan de ‘gewone’, doordeweekse mode die ze in Amerika zag, zoals de ‘strappy, high heel shoes’ en de 'crêpe de chine dresses’ die in 1940 hun hoogdagen beleefden. Haar status groeide pijlsnel en zo kwam het dat ze zelfs de populaire First Lady Jacky Kennedy persoonlijk kledingadvies gaf.

"Vogue always did stand for people's lives. I mean, a new dress doesn't get you anywhere; it's the life you're living in the dress, and the sort of life you had lived before, and what you will do in it later." - dixit Misses Vreeland. - 

Toen haar tijd bij Harper’s Bazaar erop zat, werd ze hoofdredacteur bij Vogue tot 1971. De 60's was haar favoriete periode, want volgens haar werd in die jaren uniekheid uitbundig gevierd. Ze ontdekte toen ook ‘youthquake’-ster Edie Sedgwick. In 1984 legt Vreeland uit hoe ze fashion magazines ziet, ‘What these magazines gave was a point of view. Most people haven’t got a point of view; they need to have it given to them – and what’s more, they expect it from you.

Na haar ontslag bij Vogue ging ze op 70-jarige leeftijd als consultant bij het Costume Institute of the MOMA werken. Daar trekt ze een ongezien groot publiek met indrukwekkende exposities als 'The world of Balenciaga' en 'YSL: 25 years of Design'. De ouderwetse museumdirectie was iets minder te spreken over de ongebruikelijke aanpak van Vreeland. Ze kende de modegeschiedenis weldegelijk, maar daar was het haar niet echt om te doen. Het ging haar bovenal om ideeën en de magie van mode, meer dan om de historische waarde ervan. Na 12 extraverte tentoonstellingen te geven, bleef ze wonen in haar appartement in New York, waar ze in 1989 overleed aan een hartaanval. 

Ben je ook geïnspireerd en wil je nog meer weten over Diana Vreeland? Naast haar memoires, maakte haar familie ook een documentaire die absolutely de moeite waard is om te zien. Enjoy!

Met medewerking van Svea Vermeersch.

page loaded