Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

A chit-chat with the Facehunter

Door Loes op 31.05.2013

Hij beheert een van de meest bekeken blogs in de wereld, street style photography is his middle name en zijn laatste boek ‘A Year in the life of Facehunter’ is om van te smullen. Yes, Yvan Rodic aka the Facehunter heeft het goed voor elkaar. Bij de voorstelling van zijn nieuwe boek in Brussel kwam hij op het nippertje nog binnengevlogen. Belmodo kon hem dus nog een paar exclusieve vragens stellen, 3x Yes! Zet je schrap voor een paar kritische noten van Yvan Rodic himself

In je boek ‘ A year in the life of Facehunter’ zet je alle street style foto’s van 31 steden op een rijtje. Welke stad was volgens jou het best dressed

Stockholm is zeker 1 van mijn favorieten. De stijl van de mensen daar is heel consistent. Het is niet gewoon een groep modemensen die rondlopen in de stad. Er hangt een algemene ‘looking good’ sfeer bij iedereen. In Stockholm gaat het niet zo om het merk dat je draagt maar juist hoe je alles combineert. De stijl is er eerder simpel, maar met quirky details, daar hou ik van.

Verder is Seoul ook heel goed gekleed. Hier vind je sowieso de beste men's wear scene van de hele wereld. Mannen zijn hier minder bang om zich op te kleden en op te vallen.

Sidney is de laatste van mijn top 3. Het klinkt misschien vreemd, maar de stad is heel upcoming. Je verwacht vooral een strandcultuur bij deze stad, maar ze hebben een groeiende modemarkt. Veel nieuwe designers starten hier en dat merk je direct in de stijl op straat: Colorful and graphic! It’s the new style capital, for sure!

Iedereen in je boek oogt altijd heel relaxed en natuurlijk op de foto. Wat zijn jouw tips and tricks om mensen zo te laten poseren? 

Keep it simple. Ik probeer nooit te veel uitleg te geven, want dat gaat mensen vervelen. Ik stap gewoon op mensen af en vraag heel simpel ‘Do you mind if I take a picture from you for my blog?’. Dat is alles, meer hebben mensen niet nodig om het te begrijpen.

Wanneer mensen geïnteresseerd zijn en meer tijd hebben, vind ik het natuurlijk wel heel leuk om wat extra info te geven. Het is ideaal als je echt een connectie kan opbouwen met de persoon die je graag wil fotograferen: verschillende locaties testen, een beetje praten en kletsen. Dan merk je na een tijdje dat de foto’s ook steeds beter worden… Dat is het droomscenario bij iedere foto, maar daar heb zowel ik, als de personen in kwestie meestal geen tijd voor. 

Hoe selecteer jij de personen die je wil fotograferen op drukke momenten, zoals bijvoorbeeld tijdens Fashion Week? 

Ik hou niet zo van de paparazzi foto’s tijdens Fashion Week. Ik vind het vreselijk wanneer iedereen bijvoorbeeld op Anna Dello Russo springt… Dat soort foto’s vind ik zielloos en voorspelbaar. Natuurlijk ben ik wel aanwezig tijdens de grote Fashion Weeks, maar ik probeer te focussen op minder bekende gasten.

Mensen die paraderen buiten de modeshows zijn voor jou dus geen inspiratie? 

Ik kan peacock behaviour niet veroordelen, want ik ben deel van het hele fenomeen. Ik probeer me er wel zoveel mogelijk van af te sluiten. Zoals ik zei, je zal me nooit een foto van Anna Dello Russo zien maken. Ik kies mensen uit waarvan stijl in harmonie is met hun persoonlijkheid. Stijl is altijd verbonden met de persoon die de kleding draagt, anders ben je gewoon een levende kledinghanger. Dat is het gevoel dat ik ook krijg bij red carpet outfits. Brrrr. Er is geen connectie tussen de celeb en de jurk, het is allemaal duidelijk gekozen door een stylist.

Je moet natuurlijk ook weten dat tijdens bijvoorbeeld Paris Fashion Week veel ICT’ers een weekje vrijaf vragen om foto’s te maken van celebs. Hier valt veel geld mee te verdienen. Dat doet de hype nog extremer ogen. Deze chaos gaat voor mij niet meer over stijl, maar over mensen die zich enkel kleden voor de show. Not my cup of tea, maar het is mensen hun goed recht om dat te doen. 

Ben je eerder fan van kleinere Fashion Weeks dan van de grote klassiekers? 

Ik zal er in ieder geval meer inspiratie vinden dan bij de klassiekers. Maar begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat ik de grootste indie guy ter wereld ben die kiest voor een organic Fashion Week met schapenwollen sweaters op de catwalk en een publiek met Birckenstocks aan de voeten. (lacht)

Parijs en New York vind ik heel erg fijn, maar je moet er gewoon heel selectief zijn. Er is ieder seizoen een nieuwe garde van street style darlings die voor veel fotografen heel veel geld opbrengen. Die foto’s zijn echte money shots. Ik verdien mijn geld door samenwerkingen met grote merken, dus ik heb deze foto’s niet nodig voor mijn inkomsten. 

Wie is jouw all time favorite die geposeerd heeft voor je lens? 

Dat moet Eleonora Carisi zijn. Ze is een Italiaanse brunette. Beeldschoon, blogger en shop owner van YOU store in Turin. Ze werkt ook veel samen met Grazia Italië. Ze is altijd heel elegant, maar met een edgy kantje. Ze is elegant zonder saai te zijn en edgy zonder raar over te komen. Dat is een echte kunst en dat maakt haar heel mooi. 

Last but not least, wat doet je beslissen om een foto te maken van iemand? 

Excitement, freshness, suprise, beauty and elegance. Een zekere harmonie tussen de persoon die het draagt en de stijl. Soms dragen 2 personen dezelfde outfit en zal ik bij de ene een foto maken en bij de andere niet. Gewoon omdat de outfit deel uitmaakt van de persoon zijn uitstraling. Je stijl is een verlengstuk van je karakter. Als dat goed zit, dan voel je dat direct.

So hey, can I take a picture from you?

Sayyyyyyy what??! Met blozende wangen en mijn inner me die een salto maakt, poseer ik voor het Facehunter logo. De foto is tot nu toe nergens gespot, maar fingers crossed dat hij in zijn volgende boek opduikt wink.

Lady T. deed het me al glasrijk voor. We kunnen haar ook niet voor niets bewonderen in het promotiefilmpje van het boek. Yes sir, op 2.07 min!

Yvan Rodic’s boek ‘ A Year in the life of Facehunter’ is een goudmijn aan inspiratie en een absolute must-have voor iedere fashionista. Het boek is o.a. te koop bij Hunting and Collecting in Brussel! 

page loaded