Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

150 jaar Bourjois

Door Michael op 22.04.2013

Bourjois blaast 150 kaarsen uit en dat is een reden om te feesten. Na een bestaan van meer dan een eeuw heeft het cosmeticabedrijf heel wat meegemaakt en we vertellen je er graag alles over. Welkom bij de geschiedenisles van jouw favoriete vak: beauty.


Sarah Bernhardt in La Tosca.

1863: theateracteur Joseph Albert Ponsin richtte Bourjois op in 1863. Hij ontwierp make-up voor zijn vrouwelijke collega's. De 1ste creaties waarmee hij op de proppen kwam, kregen de naam Bâtons pour le grime, een reeks romige make-upsticks. Al snel zocht Ponsin, samen met medebeheerder Alexandre Napoléon Bourjois naar een uitbreiding op vlak van kleur en kwaliteit. Bourjois zorgde voor het succes en het is vanaf dan dat zijn naam op de producten pronkte.

1879: Bourjois trekt de stad in. Het merk is vanaf dan niet enkel het cosmeticalabel voor theateracteurs, maar ook voor de doodgewone vrouw. De teint poudre de riz de java kende meteen succes en het product ging elk jaar 2 miljoen keer over de toonbank in 120 verschillende landen. 10 jaar later had Bourjois al meer dan 700 producten, van gezichtspoeders tot geparfurmeerde zakdoeklotions en haarlotions.

Datzelfde jaar wordt L'ami des Dames de eerste nomadenmake-up voor dames. Qué? Het is een make-updoosje met een lipstick, poeder, poederdonsje en kohl voor de ogen. Deze set lanceerde een nieuwe manier voor vrouwen om make-up te ontdekken. Alles is tot heden nog steeds compact en sommige doosjes bevatten een spiegel zodat het voor de vrouwen veel makkelijker wordt om zich overal op te maken.

1928: Bourjois is te koop in de Verenigde Staten en daar was de vraag naar parfums erg groot. Daarom ontwikkelde het label zijn 1ste parfum, Evening in Paris. De exclusieve geur bevat houttoetsen en gaat uit van het idee dat het universum over de culturen heen reikt.

1912: Iconische doosjes, de boîtes rondes, die oogschaduw en gezichtspoeders bevatten, zijn tot op de dag van vandaag nog steeds gekend. In 1912 werden ze gelanceerd. Tijdens het productieproces werd water met poeder gemengd en in een bolle vorm gegoten om achteraf met de hand gepolijst te worden. Elk jaar worden er zo ongeveer 6 miljoen doosjes verkocht.

1924: Het mode-icoon van het label wordt de Parisiënne, die volledig wordt vertegenwoordigd door Babette, het fictief personage die wekelijks op de modetijdschriften prijkt. In advertenties is Bourjois zeker niet op z'n mondje gevallen:

"Dankzij haar parfum en haar pastelmake-up wijst zij vrouwen de weg naar de verleidingskracht." - Aldus Bourjois -

Genoeg van al dat leeswerk en nood aan wat visuele steun? Bekijk dan dit filmpje over de geschiedenis van Bourjois.

Voor nog meer informatie kan je eens een kijkje nemen op de offciële website.

Met medewerking van Michael Chin.

page loaded