Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Take My Picture

Door Astrid op 18.03.2013

Een discussie die ondertussen even oud is als het fenomeen zelf, is de feud between streetstyle fotografen & fashion editors. En nu het hele Fashion Week circus gepasseerd is, laait die weer op. Garage Magazine maakte er een short documentary over en het moet gezegd zijn, de video laat niemand onbewogen!

Aanleiding van de documentaire was zonder twijfel Suzy Menkeskind off harsh artikel over het streetstyle bloggers fenomeen. Random quote uit ‘The Circus of Fashion’:

“If fashion is for everyone, is it fashion?”

Natuurlijk kies ik er de hardste uitspraak uit, maar toch, Menkes heeft het niet bepaald begrepen op bloggers wanneer je haar artikel leest. Gelukkig is ‘Take My Picture’ geen welles-nietes verhaal geworden, maar een insightful documentaire die de 2 partijen aan het woord laat.

Storyteller van dienst is Tim Blanks van Style.com. Verder featuret de korte documentaire o.a. Susie Lau, Hanneli Mustaparta, Bill Cunningham, a.k.a. the godfather of streetstyle photography, Tommy Ton & Phil Oh.

Ook designers als Vika Gazinskaya en Lazaro Hernandez & Jack McCollough van Proenza Schouler komen aan het woord. En over 1 ding zijn zij het duidelijk eens: streetstyle photography is just great - and free - publicity!

My only question is, where is lady T. in this documentary?!

Mijn favoriete deel van Take My Picture is wanneer Tim Blanks vertelt over de 1e keer wanneer een cameraploeg backstage kwam. In 1989 – schoon jaar trouwens – waren er slechts 3 crews die een glimp achter de schermen mochten opvangen, can you imagine that?

Het zal je niet verbazen dat er ook een stevige dosis kritiek in de docu zit. Zo worden onder meer het ‘peacocking’ fenomeen en de massahysterie, die bij steeds meer een kenmerk van streetstylefotografie is geworden, onder de loep genomen. Helemaal overtuigd van het streetstylefenomeen is Blanks niet.

"The other hilarious thing is bloggers taking photos of each other which I find endlessly amusing."

Hmmm irony much?

Terugkerend thema, net als in Menkes’ artikel, lijkt hier dus ‘democracy for all ... or only for the happy few’ te zijn.

Anyhow, ik ben nog steeds diehard fan van streetstyleblogs! Zowel in ons land – Ghent Streetstyle, Antwerpen Streetstyle – als erbuiten – Tommy Ton, The Sartorialist. Wat ik er het leukst aan vind? Wanneer je een über fashionista ziet met een Zara jas, die je gewoon zelf ook kan kopen, haha!

Foto’s via Booooooom.

page loaded