Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

MoMu: Het Abrahamarchief

Door Koen op 16.03.2013

Het Modemuseum (MoMu) in Antwerpen heeft - zoals je hier kon lezen -  weer een nieuwe tentoonstelling op poten gezet. Na vorige geslaagde tentoonstellingen, zoals die over het œuvre van Maison Martin Margiela of de tentoonstelling over papieren mode, heeft MoMu deze keer gekozen om aandacht te schenken aan zijde uit het Abrahamarchief. Abraham who? Laten we een korte geschiedenis schetsen.


Balenciaga & Dior.

Inleiding

Ik heb geen beroep, maar een roeping. Zijde is mijn lot - Zei Gustav Zumsteg ooit, en dat was zeker niet gelogen. -

Abraham Ltd. was een textielbedrijf dat werd opgericht in 1878, maar pas na WOII een grote rol speelde in de modewereld. Het bedrijf, met aan het hoofd Gustav Zumsteg (vanaf 1930), werkte al samen met grote designers als Christian Dior, Hubert de Givenchy, Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga. De firma werkte rond zijde en prints, wat in het begin een belangrijke stof was voor grote collecties, maar vanaf 1960 kwam prêt-à-porter op en begon de vraag naar zijde af te nemen.Yves Saint Laurent.

In 2002, na 124 jaar, sloot Abraham Ltd. noodgedwongen zijn deuren. Het hele archief werd dan geschonken aan het Landesmuseum in Zwitserland. Nu is een selectie van het archief in bruikleen overgebracht naar Antwerpen. Ziezo, nu weet je in een notendop waarover de tentoonstelling in het MoMu gaat.


Givenchy Dior.

Het Abrahamarchief @ MoMu

Het MoMu geeft een mooi overzicht van het Abrahamarchief. Enorm veel rollen textiel staan in kasten, rechtstaand en los naast designerstukken, opengerold en al hangend aan het plafond... De tentoonstelling is een heerlijke geschiedenisles, zonder dat je daarbij in slaap kan vallen. Als we de stoffen in 1 woord moeten beschrijven, dan is dat ongetwijfeld 'fenomenaal'.Glansstoffen & bloemenprints.

Het is duidelijk dat elke rol met zorg werd gemaakt. Iets wat je moet weten is dat het drukproces van een rol lang duurt en intensief is. Het drukken gebeurt tint per tint, vorm per vorm en als laatste komt de achtergrond. Abraham Ltd. begon altijd met witte, pure zijde.


Stalenboeken uit Lyon.


Fotogallerij.

De tentoonstelling bevat niet enkel rollen textiel, maar ook designerstukken van de grote designers waarmee Gustav Zumsteg heeft samengewerkt, stalenboeken, knipsels uit magazines en 2 fotogallerijen over de creaties van de gekende ontwerpers. Wat de rollen stof betreft, zijn ze onderverdeeld per thema: dierenprints, glansstoffen (wauw!) en monochrome stoffen. Ook de afgewerkte looks werden onderverdeeld per designer.V.l.n.r. Dries Van Noten, Heinrich Brambilla, Peter Pilotto & Diane von Fürstenberg.

Het MoMu gaf ook de kans aan andere designers om hun stukken tentoon te stellen onder de titel Abraham Revisited. We zagen stukken van Akris en Heinrich Brabilla (Zwitserland), maar ook van Diane von Fürstenberg, Dries Van Noten en Peter Pilotto. Het MoMu speelt hiermee in op digitale prints, want projecties schijnen prints op de witte stukken.


In tegenstelling tot wat je bij een gewone tentoonstelling zou verwachten, heeft het MoMu ervoor gekozen om net iets verder te gaan. Ze hebben de voormalige werkplek van Gustav Zumsteg nagebouwd, inclusief kasten en stalenboeken. Opmerkelijk aan de textielrollen in de kasten is dat Zumsteg telkens de volgens hem meest geslaagde textielrollen per seizoen bijhield. Hij creëerde op die manier een kleine tentoonstellig in zijn studio.


Gastenboek.

Voor de rest hebben ze ook een tafel van het Zwitserse restaurant Kronenhalle nagebouwd, dé oude verzamelplek van Gustav Zumsteg, Coco Chanel en Balenciaga. In het restaurant lag er ook een gastenboek, dat gesigneerd werd door vele grote namen, waaronder Karl Lagerfeld en Yves Saint Laurent.

Ach, we kunnen je nog eindeloos vertellen over de tentoonstelling, maar we raden je aan om zelf eens een kijkje te nemen in het MoMu, nog tot en met zondag 11 augustus te bekijken. Hij is zeker een bezoekje waard!

ModeMuseum Provincie Antwerpen - MoMu
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

www.momu.be

Met medewerking van Michael Chin.

page loaded