Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Did you know about Norine Couture?

Door Michael op 13.02.2013

Dat wij in België een rijke geschiedenis in mode hebben, zal niemand ontkennen. Iedereen over de hele wereld kent The Antwerp Six. Invloedrijke designers en modehuizen die worden gedragen door alle fashion lovers, all over the world. Designers die nooit vergeten zullen worden in grote modeboeken, maar wie heeft er al gehoord van het couturehuis Norine

Nee? Nobody? What a shame. Het is geen klinkende naam in de Belgische modegeschiedenis, maar dit modehuis was wel super duper invloedrijk. Het leverde high fashion gedurende meer dan 40 jaar en kende zijn hoogtepunt tijdens de Roaring Twenties. Weinigen hebben ervan gehoord, maar daar gaan wij nu verandering in brengen! Hold your horses voor een klein stukje fashion history.

Norine Couture werd gerund door het arty farty koppel Paul-Gustave Van Hecke en Honorine “Norine” Deschrijver. De man des huizes was een gerenommeerd kunstenaar en zijn vrouw was een grande couturière. Paul-Gustave steunde zijn vrouw op financieel vlak met zijn kunstfonds, maar zijn invloed ging veel verder dan geld alleen. Zijn kunst beïnvloedde het werk van zijn vrouw. Hun huis was 1 van de 1ste huizen die het statementart meets fashion’ claimden. Ze waren zelfs het enige modehuis dat modernistische mode combineerde met surrealistische prints

Deze prachtige prints en graphics waren een statement voor het merk. De signature dress robe peinte toont een met de hand geschilderd Art Deco motief. Absolutely stunning, nu nog steeds. Ze hadden in die tijd al zeker 1 celeb die fan was van hun werk, René Magritte. Well done Norine, want dat is natuurlijk niet de minste in de kunstwereld. 

Het modehuis overleefde 2 wereldoorlogen en 1 financiële crisis. Toch moest in 1952 de kunstenaar Van Hecke de geldkraan dichtdraaien. Het huis werd gesloten en zo werd ook een stukje Belgische geschiedenis afgesloten. Een stukje geschiedenis waar veel te weinig mensen weet van hebben… Dus spread the fashion history &  fashion love, peeps

Pictures: www.ilovebelgium.be

Met medewerking van Loes van Look. 

page loaded