Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Overtuigd van Urbex

Door Michael op 11.02.2013

Urbex (de; onz.; geen meervoud)
1
samentrekking van Urban Exploration
2
Het fotograferen van verlaten, leegstaande gebouwen en infrastructuur
3
Wordt vaak geassocieerd met spannend, geheime locaties, communities en verdomd mooie foto’s.

Die verdomd mooie foto’s vormen, if you’re lucky, het gekoesterde eindresultaat van een Urbex avontuur.

Urban exploration is het ontdekken van leegstaande, verlaten gebouwen of andere infrastructuur. Verlaten kastelen, herenhuizen of hotels geven -met een beetje geluk- nog een glimp weer van het glamoureuze leven dat er zich ooit plaatsvond. Ziekenhuizen of scholen brengen vaak een onaangenaam, wrang gevoel teweeg -vlinders in je buik, maar niet de leuke. Lege zwembaden zonder het gespetter van kindjes. Piano’s die lijken te wachten op hun muzikant. Boeken die nooit meer gelezen zullen worden. Schepen die reeds lang geleden voor de laatste maal uitvaarden.

Als Urbex waaghals maak je deel uit van een community: een website, blog of platform waar Urbexers hun verhalen en foto’s delen, een plek van inspiratie en spanning. In dit tijdperk van eindeloos sharen, blijkt 1 aspect van Urbex een uitzondering: locaties worden niet openlijk gedeeld. Laat dit nu de 2de paradox zijn die dit fenomeen inhoudt. #1 Verdomd mooie foto’s van vervallen architectuur. #2 Communities waarbij het eindeloos sharen een faux-pas is. Locaties worden enkel gedeeld met échte insiders, met partners in crime, of helemaal niet. Zo worden de panden beschermd tegen vandalen, graffiti en bezoekers met minder leuke voornemens.

Urbexers doen het uit liefde voor het vervallen, het verloederde, de ruïnes. De 1 koestert de ervaring, de kick die het geeft als je ongezien -of toch tenminste ongestraft- eigendom betreedt waar je eigenlijk niet zou moeten zijn. Voor de ander telt de vrucht van dit hele avontuur: dé foto.

En wij? Wij zijn grote fan van deze Urbex foto’s met een twist -van een fotografe met een twist- en dying to try it out ourselves!

So next time, can we come too?

Pics by Griet Inghelbrecht

Met medewerking van Maxime Yde.

page loaded