Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Onbetaalbaar Upcyclen

Door Tiany op 29.01.2013

We doen het eigenlijk al eeeeeuwen -jep, overdrijven is ons vreemd- maar nu ons ecologisch bewustzijn meer dan ooit groeit, stijgt ook de interesse in upcyclen. Upcyclen is geen geitenwollen sokken toestand, maar de ware kunst om oud, nutteloos materiaal te transformeren tot een nieuw pareltje: kledij, meubilair of andere spulletjes.

Everybody upcylin'

Voor kunstenaars, experimentele ontwerpers en fanatieke DIY-ers is deze trend niets nieuws. Ook oudere mensen slagen er vaak wonderwel in om aan upcyclen te doen. Het lappendeken, gemaakt van oude kledij of stukjes stof, is terug hip & happening en niet meer weg te denken uit de Scandinavische interieurs op Pinterest.

Modeblogster & DIY godess Ivania van Love Aesthetics toont op haar blog een sterk staaltje van upcyclen. Zij maakt handtassen van cassettedozen -ken je ze nog?-, juwelen van vijsjes en rokken van overgebleven isolatiemateriaal. En ze rockt het dan nog ook!

Upcyclen up j'n eigen

Upcyclen kan iedereen. Gewoon inventief en open-minded zijn en remember: the sky is the limit.

Je kunt je oude ladenkast met een likje verf en nieuwe handvatjes in no time een nieuw uiterlijk geven -so very Debbie Travis of you- maar denk eens wat je er nog meer mee kunt doen: upcyclen in plaats van recyclen. Wat dacht je van de lades te transformeren tot boekenplanken of een nachttafeltje? Maak van een oude leren tas een iPad sleeve, armband of halsketting. Inspiratie vind je sowieso op Pinterest, DIY sites, bij je oma, in je dromen of bij ONBETAALBAAR.

Onbetaalbaar

Kings -and queens- van het upcyclen zijn de top vaklui van ONBETAALBAAR. Dit collectief geeft oude meubels, out of fashion prullaria of verminkte restjes van een verbouwing een nieuwe identiteit mét bijhorend paspoort.

The people behind it brengen mensen samen om na te denken over een nieuwe, emotionele vorm van materialisme en ijveren naar een maatschappij waar ook producten een eigen identiteit, verhaal en ziel krijgen. Just like your favourite pair of shoes. In een Veiling der Dingen worden alle meubeltjes geveild. De opbrengst gaat dan naar ONBETAALBAAR. Zo hopen ze op termijn constant in de kringloop der dingen te kunnen meedraaien.

Benieuwd waar en wanneer ONBETAALBAAR de volgende keer opduikt? Check hun Facebookpagina! Onze favorieten van de editie in de Grote Post in Oostende delen wij graag met jullie.

Ohja, wij hebben het salontafeltje kunnen bemachtigen -yes!Met medewerking van Maxime Yde.

page loaded