Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

3 x Must-read Modebio

Door Catherine op 06.01.2013

Het goede voornemen gemaakt om in 2013 aan je culturele bagage te werken? Koppel dan het nuttige aan het aangename & pak eens een boeiende biografie vast.

De modewereld zit vol inspirerende iconen -living or dead- dus pikten wij er 3 vrouwen uit die hun boek meer dan waard zijn.

Grace Coddington

De bio waar iedereen het over heeft. De creatief directeur van Vogue bracht in november 2012 haar memoire uit & die staat vol sappige verhalen. Van haar leven als model in de sixties tot haar werk onder Anna Wintour

Kanye West heeft het boek ook, dus, euhm, waar wacht je nog op?

'Grace: A Memoir', Random House, € 32,99, te koop via Bol.com

Diana Vreeland

Diana Vreeland (1903-1989) werd geboren in Parijs, was BFF's met modefotograaf Cecil Beaton & ontdekte grootheden als Lauren Bacall & Edie Sedgwick. Met niets meer dan haar gevoel voor stijl wist ze een job bij Harper's Bazaar te versieren, waar ze het tot fashion editor schopte. Later stapte ze over naar Vogue & zwaaide er de plak van '63 tot '71.

Vreeland wordt gezien als 1 van de meest invloedrijke modejournalisten aller tijden. Haar exuberante smaak & creatieve genie maakten van haar een icoon. In haar autobiografie, uitgegeven in 1984, neemt ze ons mee op haar reizen & toont -al oneliners spuiend- haar eindeloze inspiratie.

'D.V.', Da Capo Press, € 16,99, te koop via Bol.com

Isabella Blow

Nog zo'n larger-than-life personality is Isabella Blow (1958-2007). Ontwerpers als hoedenmaker Philip Treacy hebben hun carrière aan haar te danken. Van Alexander McQueen was ze zelfs zo wild dat ze zijn volledige afstudeercollectie opkocht -& hem zo lanceerde. 

Op het einde van haar leven was Blow zwaar depressief. Ze kon geen kinderen krijgen & haar huwelijk met Detmar Blow liep op de klippen. In 2006 & 2007 deed ze verschillende zelfmoordpogingen, de ene al grotesker dan de andere, tot ze uiteindelijk stierf na het drinken van onkruidverdelger.

Niet lang na haar dood werden er maar liefst 2 boeken aan haar wonderlijke leven gewijd, maar omdat die van haar ex-man zo ontieglijk saai is, raden we deze aan.

'Isabella Blow: A Life in Fashion', Lauren Goldstein Crowe, Saint Martin's Press, € 25,99, te koop via Bol.com

Veel leesplezier, kids!

Beeld: Weheartit; Telegraph; Fabsugar

page loaded