Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Carl De Keyzer & Jimmy Kets kiezen THE Master of Photography

Door Karen op 03.01.2013

Foto's maken met je iPhone is leuk -want: snel, makkelijk & keuze uit tal van toffe filters- maar soms mag het toch ietsje meer zijn. Dan komt de nieuwe NX20 camera van Samsung goed van pas. Een toestel dat je niet enkel in een flits voorziet van kwalitatieve kiekjes, maar je -dankzij de ingebouwde wifi-functie- ook de mogelijkheid biedt om je foto's meteen op Twitter, Facebook & andere social media platvormen te zwieren. Tel daarbij dat hij er ook nog eens mooi uitziet en, in tegenstelling tot andere camera's, geen kilo's weegt en je weet dat Samsung met dit toestel een absolute must-buy in huis heeft.

Om de lancering van de NX20 te vieren, organiseerde Samsung NX Masters of Photography, een fotowedstrijd voor jonge fotografen (meer hierover lees je in het Belmodo artikel Samsung's street photography contest). Dat leverde maar liefst meer dan 300 deelnames en heel veel mooie plaatjes op. Daaruit werden 10 fotografie freaks geselecteerd om een Masterclass te volgen bij niemand minder dan Carl De Keyzer & Jimmy Kets. De 2 Belgische topfotografen lieten het jonge geweld kennis maken met het fenomeen street photography en stuurden hen met een Samsung NX20 op pad. De te vervullen missie? Terugkeren met zo straf mogelijke foto's. Masterclass NX Masters of Photography

Op woensdagavond 12 december 2012 werd in L'Ancienne Nonciature aan de Zavel in Brussel de winnaar van de Masterclass bekend gemaakt. Carl & Jimmy kozen unaniem voor France Dubois. Zij mocht niet alleen een Samsung NX20 camerapakket in ontvangst nemen, haar foto's werden ook 2 weken lang tentoongesteld in L'Ancienne Nonciature, naast die van Carl & Jimmy. Winnares France Dubois
Met deze Masterclass foto's behaalde France de overwinning

Wij hadden een babbel met Carl De Keyzer over NX Masters of Photography, street photography & Douwe Egberts. Ook Jimmy Kets kwam even langs. Nét op tijd om nog een vraagje mee te beantwoorden. 

Er waren ongeveer 300 inschrijvingen voor NX Masters of Photography waaruit jullie 10 deelnemers voor de Masterclass gekozen hebben. Waarop hebben jullie gelet bij die selectie?

Carl: "Jimmy en zijn vriendin hebben de selectie gemaakt omdat ik op dat moment in Parijs zat. Ze hebben een heel goede beslissing genomen, volledig gebaseerd op de kwaliteit van de beelden."

Hoe verliep de felbegeerde Masterclass?

Carl: "We hebben de deelnemers 1st wat uitleg gegeven over onze manier van werken en hen onze laatste projecten getoond. Tijdens de lunch was er tijd voor een babbel en daarna stuurden we hen de straat op om beelden te maken binnen het thema street photography. Hiervoor kregen ze de nieuwe Samsung NX20 camera mee. Dat toestel leent zich perfect tot het maken van dat soort beelden. Ideaal voor het snelle werk, zeg maar. Je mag zo'n opdracht zeker niet onderschatten. De kandidaten kregen slechts 2 uur de tijd om op de proppen te komen met goede beelden. Voor mensen die dat niet als beroep maar puur uit liefde voor de fotografie doen, is dat niet zo voor de hand liggend. Plus ze moesten werken met een nieuwe camera die ze nog nooit gezien hadden."

Hebben jullie bij de selectie van de winnaar rekening gehouden met de beelden die de deelnemers voor de preselectie hadden doorgestuurd of enkel met de beelden van de Masterclass?

Carl: "We hebben enkel rekening gehouden met de foto's van de Masterclass. Jimmy & ik hadden, voor we de deelnemers de stad injoegen, wel een pronestiek gemaakt over wie erin zou slagen om met een degelijk resultaat terug te keren. Ik moet eerlijk zeggen dat ons gevoel redelijk juist zat. Eigenlijk... zaten we er 'knal' op!"

Wat betekent street photography voor jou?

Carl: "Rondhangen in steden, het beslissende moment op straat vastleggen, werken met de gegeven achtergronden, gebouwen en mensen en mooie composities trachten te maken met het aanwezige licht. Maar de term street photography heeft eigenlijk zo'n ruime betekenis. Hij dateert nog van eind jaren '60, jaren '70. Toen draaide street photography vooral om het mensen confronteren op straat en het analyseren van de samenleving. Het was een hele kritische vorm van fotografie. Esthetiek kwam er niet aan te pas. Intussen heeft de term een andere betekenis gekregen. Bij dit soort fotografie heb je zelf niet veel in de hand. Alles is voortdurend in beweging en zo krijg je vaak nogal chaotische composities. Maar je moet leren orde scheppen in die chaos en de kunst van het weglaten onder de knie krijgen. Als je daarin uitblinkt, kan je de meest uiteenlopende fotografische situaties aan."

Is elke street photography foto die je neemt spontaan ontstaan?

Carl: "Ja. Ik heb niets tegen mise-en-scène of staging, zolang het maar een beter resultaat oplevert. Ik bekom zelf een beter beeld als ik het niet doe. Zet ik wel dingen in scène, dan verval ik meestal in clichés of dingen die geen verbazing of verwondering opwekken."

Wat voor type fotograaf ben jij?

Carl: "Ik ben een snelle fotograaf. Ik druk snel af. Ik zal nooit langer dan 5 minuten op 1 plaats blijven staan. Als street photographer is het heel belangrijk dat je een soort van onzichtbaarheid creëert. Dat is niet zo simpel. Zeker niet als grote jongen met een grote camera -én een flits. Ik denk dat ik deze kunst wel bezit. Toegegeven, ik ben al enkele keren achtervolgd geweest of in Congo zelfs meegesleurd naar een politiekantoor. Tja, alles staat nu eenmaal in het teken van het resultaat." 

Met welke projecten ben je nu bezig?

Carl: "Mijn persoonlijke projecten, die meestal zo'n 2 tot 3 jaar in beslag nemen, slorpen meer dan de helft van mijn tijd op. Wat dan nog overblijft, spendeer ik vooral aan culturele opdrachten. Op dit moment werk ik mee aan een tentoonstelling over WO I in Brugge en ben ik bezig een bejaardentehuis in West-Vlaanderen op te fleuren met mijn werken. Af & toe doe ik kleine reclamecampagnes. De affiches van Douwe Egberts over de voedselbanken zijn bijvoorbeeld mijn werk. De mensen die je daarop ziet, zijn trouwens echte daklozen en mensen die naar voedselbanken gaan. Geen acteurs. We hebben hen wel moeten overtuigen om mee te werken aan het project!"

Heb je nog enkele fotografietips voor ons?

Carl: "De beste fotografen zijn diegenen met een interessante persoonlijkheid en die ook weten te verwerken in hun beelden.
Jimmy: "De realiteit van een foto is anders dan de realiteit zelf. Je moet op 1 of andere manier iets toevoegen aan je beeld. Die persoonlijke toets doet het 'm.
Carl: "Het is ook belangrijk dat je binnen een bepaald onderwerp of een bepaalde reeks dezelfde stijl behoudt. Anders maak je de leesbaarheid van je foto's kapot. Bij een geslaagd beeld vergeet je ook wie het model is. Als mensen je foto appreciëren zonder het model te herkennen, dan zit je goed. Zeker als het model in kwestie Kate Moss is!"

page loaded