Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

We present you: Jean-Marie Périer

Door Michael op 03.11.2012

Naar aanleiding van de fototentoonstelling Limelight die momenteel in het Sofitel in Brussel loopt, kregen we de eer en het genoegen om in de wereld te duiken van de befaamde fotograaf, regisseur en schrijver Jean-Marie Périer. Deze tentoonstelling kwam tot stand door de samenwerking tussen de beroemde Parijse galerij Polka, monsieur Périer en 3 andere fotografen.

Je staat bekend om je color portraits van verschillende artiesten als The Beatles, France Gall en Mick Jagger. Waarom word je telkens aangehaald voor deze beelden?

"In de jaren '60 -toen ik echt begonnen was met fotografie- waren vooral zwart-wit foto’s een hype. Een concept dat in die tijd hot was. Maar ik wilde iets anders. Afstappen van het algemene. Vandaar mijn keuze voor color portraits. Daarnaast heb ik ook het geluk gehad dat ik in 1962  mee kon werken aan het magazine Salut les Copains. Dit was het enige magazine in Europa dat zich bezig hield met color portraits en die de adolescentie van de rockwereld in de schijnwerpers plaatste. Het was iets dat bijna niemand gebruikte en als ik nu kijk naar iets wat ik 40 jaar geleden gedaan heb, ben ik blij dat ik daarvoor gekozen heb."

Is er een specifieke shoot of samenwerking uit de jaren ‘60 die memorabel is voor jou?

"Ohlala, dat is zeer moeilijk, er zijn er zoveel! Ik vind ze allemaal uniek en het zijn momenten die me zullen bijblijven. Al deze artiesten waren slechts 17 à 18 jaar terwijl ikzelf ook nog maar 22 was. Op die manier was onze samenwerking veel hechter omdat we uit dezelfde leeftijdsgroep kwamen. Dus formeel was het absoluut niet, als je het vergelijkt met nu.

Ze wisten dat mijn werk bedoeld was om hen een goed imago te geven. Als ik zie wat er nu allemaal gefotografeerd wordt, bijvoorbeeld de nieuwste tattoos van een bepaalde artiest of hoeveel een actrice is bijgekomen, dat is voor mij geen fotografie meer. Dit is ook helemaal tegengesteld aan het magazine dat ik toen bracht. Ik trok foto’s van opkomende artiesten om hen als persoon te tonen en ik had niet de bedoeling om sensatie te creëren."

Hoe was je ervaring als fotograaf in de muziek- en modewereld?

"Wel, ik heb 2 periodes gehad waarin ik fotografeerde. Enerzijds in de jaren ’60 waar mijn focus lag op muzikanten en anderzijds de jaren ’90 toen ik voor verschillende modehuizen werkte. Dit waren voor mij 2 fantastische ervaringen waarbij ik volledig hetzelfde mocht doen."

Wat bedoel je met “hetzelfde”?

"Naar mijn mening zijn de modehuizen van vandaag, de rockgroepen van vroeger. Ik heb ook het geluk gehad dat ik via mijn zus, editor bij Elle magazine, als fotograaf mocht fungeren. Zo kon ik mensen als Jean-Paul Gautier en Karl Lagerfeld fotograferen, wat een geweldige ervaring was. De kans krijgen om hun magische wereld in beeld te mogen brengen, c'était magnifique!"

Buiten fotografie ben je ook muzikant, filmregisseur én schrijver geweest. Hoe zijn deze ervaringen geweest voor jou?

"Even geweldig als mijn carrière in de fotografie! Doordat ik verschillende fases in mijn leven heb gehad (fotografie, schrijven, film, muziek) ben ik nooit de nummer 1 regisseur geweest of 1 van de beste fotografen ter wereld but I don't give a fuck. Daar ben ik ook niet op uit. Ik heb alles kunnen doen dat mij het meest intrigeert en dat is het belangrijkste.

Dat is hetzelfde als mensen tegen mij zeggen: "U bent een groot artiest." Dan zeg ik resoluut: "Nee, ik fotografeer artiesten maar zelf ben ik er geen."

Waar haal jij inspiratie voor je werken?

"De persoonlijkheid van diegene die voor mijn camera staat, inspireert mij het meest. Meestal weet ik op voorhand wel wat ik van een shoot kan verwachten en hoe ik het wil. Ik fotografeer niet graag realiteit maar ik ben meer uit op show en spektakel. Dat is zoals in de films: als je niet liegt, zal het niet aanslaan. Neem nu 1 van mijn films waarin, tijdens de beginscène, een autobestuurder in een ongeluk terecht komt. Ik heb heel deze scène in slow motion gezet (iets wat ook nieuw was in die periode). Op die manier zie je duidelijk WAT er precies gebeurt als je zoiets meemaakt. In realiteit zal een ongeluk slechts een paar seconden duren, terwijl je in een slow motion de mensen ervan bewust maakt wat je effectief kunt voorhebben."

Was je als kind al getriggerd door fotografie?

"Nee, absoluut niet. Ik was muzikant maar ik wist niet wat ik moest doen op dat moment. Mijn schoolprestaties waren niet echt iets om trots op te zijn en mijn vader, François Périer, zat ook met de handen in het haar. Hij wist niet wat hij met mij moest aanvangen! Hij was een bekende Franse acteur en op een dag vroeg editor Daniel Filipacchi van Salut les Copains aan hem of ik geen interesse had in fotografie. Ik dacht bij mezelf dat dit niet echt moeilijk kon zijn, dus waarom niet? Ik volgde een stage en kwam zo terecht in de jazz-wereld, een stijl die mij absoluut kan bekoren. Zo heeft hij mij onder zijn hoede genomen en hupla ik was vertrokken."

Je hebt ook verschillende reclamecampagnes gemaakt in Amerika. Is er een verschil tussen de werksfeer in Amerika en Europa?

"Zeker en vast. Het is fantastisch om in Amerika te werken. Als je iets wilt verkopen en je kan het op de juiste manier aanbrengen, zit je op de rails. Selling, dat is het motto daar. In Europa is het allemaal niet zo simpel. Ik was vroeger een grote Amerika-dromer en ik heb er 10 jaar kunnen werken en leven, wat een fantastische ervaring was. Maar na die 10 jaar had ik nood aan iets nieuws en een nieuwe plaats."

Je woont nu in Aveyron. Mis je de drukte niet meer?

"Helemaal niet. Waar ik nu woon, werk ik nog steeds evenveel als ik vroeger deed, maar minder op verplaatsing. Ik moet natuurlijk wel af en toe reizen -zoals nu- maar ik doe dat met de auto omdat ik mijn hondje Daphie absoluut niet meer kan missen."

Zijn er nog toekomstige projecten of personen waar je absoluut nog mee wilt werken?

"Iemand specifiek op mijn wish list heb ik niet. Ik heb de voorbije jaren zoveel mensen mogen ontmoeten en zoveel landen gezien. Dat is goed genoeg voor mij. Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een boek en heb er eventueel nog 1tje voor ogen dat ik wil schrijven. Maar ik ben ook wat impulsief: als ik plots een ingeving krijg, zal ik ervoor gaan."

Wat vind je van de setting waar je foto’s nu gepresenteerd worden aan het publiek?

"De samenwerking met de Parijse gallerij Polka was fantastisch. Ik heb al vele samenwerkingen met hen achter de rug en ook ditmaal heb ik niet getwijfeld om mee in de boot te stappen. De keuze van het hotel vind ik geweldig want het is geen alledaagse fotogallerij en het representeert toch wel de Franse elegantie. Hier zullen veel mensen binnen- en buitenstappen die niet vaak in een gallerij komen en dat is fijn. Het is ook mijn doel om met fotografie anderen te laten genieten van wat ik doe en niet persé om winst te maken. Ok, dat ik mijn boterham hiermee kan verdienen is ideaal, maar ik vind het nog altijd belangrijker om mijn passie met anderen te kunnen delen."

Limelight
Tot zondag 25 november 2012

Sofitel Brussels Louise
Guldenvlieslaan/Rue de la Toison d'Or 40
1050 Brussel

Met medewerking van Sabrina Dewitte.

page loaded