Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Fashion Professionals: Michaël Schockaert

Door Kim op 31.10.2012

Na héél wat artikels over waar je kan gaan studeren indien je in de mode business wil belanden (check gewoon even de Belmodo Fashion School artikels over Londen pt. I en pt. II, Los Angeles, Amsterdam, Parijs en Firenze pt. I & pt. II), vonden we het ook hoog tijd om mensen aan het woord te laten die zich al even in het modewereldje bevinden. Met wie beter te beginnen dan onze eigen Belmodo bosses? Tiany, Angelique en Michaël zijn al enkele jaren de driving force achter Belmodo. Hoog tijd om ze 1 voor 1 aan het woord te laten én te weten te komen hoe zij hier geraakt zijn, nietwaar?

Meet Michaël: 29 jaar, co-oprichter van Belmodo met een verleden bij JIM en ATV én met meer energie dan het doorsnee Duracell konijn.

Welke studies heb je gevolgd?

"Ik ben gaan studeren met de bedoeling om in de journalistiek te belanden. Zoals zovelen wilde ik 1st universiteit proberen, maar dat bleek toch niet het onderwijssysteem te zijn dat mij lag. Daarom ben ik overgestapt op hogeschool. De journalistieke opleiding aan de Artevelde Hogeschool was meer mijn ding: veel praktischer en een mogelijkheid tot stage in het laatste jaar. Die stage heb ik gedaan bij JIM en daar had ik de smaak van televisie maken te pakken. Daarna wilde ik nog niet gaan werken, en omdat ik me nog net iets meer wilde verdiepen in het audiovisuele, ben ik nog een jaar radio- & tv-journalistiek gaan bijstuderen in Brussel. Tijdens die opleiding heb ik stage gelopen bij Woestijnvis voor o.a. Man Bijt Hond en Willy’s & Marjetten."

Was het altijd al je doel om in de media of mode te belanden?

"Werken in de media sprak me van in het begin al aan, maar 1st wilde ik vooral geschreven pers doen -ik zag mezelf toen wel meedraaien op de redactie van een krant. Er waren wel al modekriebels, maar die zijn pas sterker geworden nadat ik op JIM een paar keer de redactie mocht doen van Tiany’s TV-programma's Alive.Style en Spotlight. Nadien ben ik beginnen schrijven voor Belmodo en sindsdien zijn die kriebels niet te meer te stuiten."

Wat was jouw 1ste job binnen de fashion business en hoe heb je deze gekregen?

"Mijn allereerste jobervaring binnen de mode business kwam eigenlijk toevallig. Ik deed stage bij JIM als redacteur. Daar mocht ik meewerken aan TV-producties die eigenlijk niets te maken hadden met mode, maar dan mocht ik Angelique vervangen tijdens haar vakanties en Spotlight maken. Super inspirerend en ongelooflijk leuk! Soms moet je gewoon op een trein springen die net het station komt binnengereden, wat ik ook gedaan heb."

De basis van alles is dat ik het altijd heel belangrijk heb gevonden om open te staan om te leren en vooral er volledig voor te gaan.

"Ook al zit het even tegen, je moet altijd in de richting blijven gaan waar je naartoe wil. Een tegenslag zo nu en dan hoort er nu eenmaal bij. Je moet vooral keihard blijven werken en niet proberen om er een 9-to-5 job van te maken. Als je werkt in de mediasector of in de mode business dan blijf je bezig. Je werkt nu eenmaal met deadlines waardoor je vaak laat moet werken, in het weekend paraat moet staan of net moet werken op die momenten wanneer je vrienden willen afspreken. Dat hoort er bij, kweek voor jezelf een gezonde passie en durf die ook te tonen aan je collega’s."

Hoe ben je uiteindelijk bij Belmodo terecht gekomen?

"Na mijn stage bij JIM, ben ik nog een jaar gaan studeren in Brussel en heb ik nog een stage gedaan bij Woestijnvis. Nadien ben ik eigenlijk meteen terug richting JIM getrokken om er een paar tijdelijke vervangingen te doen. Na een tijdje werd ik dan ook de vaste vervanger wanneer vaste medewerkers op vakantie gingen -daar heb ik toch wel een tijdje meegedraaid. Ik heb een aantal keer een vast contract aan m’n neus zien voorbijgaan. Dat werkte wel demotiverend, maar ik ben blijven doorgaan.

Ik ben blijven werken als freelancer en blijven tonen dat ik het kon en nog meer in m’n mars had. Maar toen sloeg de crisis toe, met als gevolg dat de freelancers de 1ste medewerkers waren die minder werk kregen. Gevolg: ik moest andere dingen zoeken om te gaan doen. Zo ben ik terecht gekomen bij ATV, waar ik ook freelance opdrachten heb gedaan. Allemaal heel leuk en vooral goed om ervaring op te doen en mensen te leren kennen. Ondertussen groeide het Belmodo project en toen viel de beslissing om hier volledig voor te kiezen. Hop, enkele jaren later zit ik hier als hoofdredacteur! Blijven doorbijten dus!"

Welke tips zou je geven aan iemand die absoluut in de modewereld wil belanden?

"Als je absoluut in de modewereld wil werken moet je vooral:

  • Ervaring opdoen. Alles wat je pad kruist, durven aangaan en durven proberen. Ook je handen durven vuil maken en de kracht hebben om ergens volledig voor te gaan. Een job als fashion editor krijg je niet zomaar, het is iets wat groeit. Waar je jaren moet aan werken en waar je stap voor stap pas kan geraken.
  • Gedreven zijn. Durven dromen en durven doelen stellen. Ook het lef hebben om die doelstellingen te wijzigen afhankelijk van de situatie. Als er een probleemsituatie ontstaat moet je denken dat problemen niet bestaan, enkel oplossingen.
  • Kennis uitbouwen. Je moet jezelf constant bijscholen en inwerken in alles wat in de modewereld belangrijk is. Je kan helemaal niet alles weten, alle merken kennen, alle fabricagemethodes en geschiedenis van modehuizen weten -dan ben je een encyclopedie. Je moet je wel openstellen om dingen bij te leren.
  • Contacten leggen. Net als bij elke andere job is het hebben van contacten misschien wel 1 van de belangrijkste punten. Probeer om je cirkel kennissen, vrienden en contacten uit te breiden. Probeer dit te doen op een positieve manier, niet enkel achter iemand azen omdat je via hem/haar werk kan vinden. Onderhoud gewoon contact met telkens 1 iemand uit een groep waar je slechts éénmalig deel van uit maakt. Op die manier zorg je voor een gevariëerde groep contacten."

Welk professioneel advies zou je aan je jongere zelf geven?

"Probeer om zo snel mogelijk uit te zoeken wat je graag doet. Als je in de mode wil werken, probeer dan zoveel mogelijk ervaring op te doen. Wees niet bang om te beginnen met een gewone job in de modesector. Begin met werken in een modewinkel. Dan kan je misschien aanvoelen of het iets voor jou is om dag in dag uit met kleding bezig te zijn. Kan je geen schoenen meer zien na een week werken in een schoenenwinkel, dan denk ik dat je best iets anders zoekt. Wees ook vooral overtuigd wanneer je een sollicitatie of stagegesprek hebt. Er is niets hatelijker dan iemand die voor jou zit en komt solliciteren voor een job wanneer die persoon klaarblijkelijk niet gemotiveerd is. Probeer om je eigen mening mee te geven, maar doe dat op een vlotte en beleefde manier."

Wat is je werkmotto?

"Work hard, play hard. Hard werken combineren met écht genieten van het leven. Gecombineerd met ‘je kan alles ook doen met een lach’. Probeer om positief in het leven te staan, en ook in het werkleven. Het is veeeeel plezanter om iets positiefs te benaderen dan meteen negatief te zijn. Problemen bestaan niet, focus op oplossingen."

De jobs binnen de modewereld zijn eerder schaars, wat is jouw tip om een voet tussen de deur te krijgen of die gewilde job te scoren?

"Zoveel mogelijk ervaring opdoen bij verschillende bedrijven en contacten uitbouwen. Jouw contacten helpen zodat ze jou ook kunnen helpen wanneer je dat nodig hebt."

Ook zin in een carrière in de mode-industrie? Neem dan zeker eens een kijkje op dé fashion vacaturesite Careerstyler.com, en wie weet vind jij binnenkort wel jouw droomjob!

page loaded