Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

39e Filmfestival Gent

Door Astrid op 13.10.2012

1 van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar was ‘meer aan cultuur doen’. Tot nu toe is daar eerlijk gezegd niet zoveel van in huis gekomen. Thank god organiseert Gent nu voor de 39ste keer het Internationaal Filmfestival! Om jullie toch een klein beetje wegwijs te maken in het enorme aanbod (96 langspeelfilms en 40 kortfilms) volgen hier alvast mijn favorieten.

The Broken Circle Breakdown

De openingsfilm van het festival was ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen. Het is de 2e keer dat van Groeningen het Filmfestival Gent mag openen en wij begrijpen waarom. Veerle Baetens en Johan Heldenbergh spelen een vurige koppel. Zij is een tattooshopuitbaatster, hij een bleugrassmuzikant. Wanneer hun dochtertje ziek blijkt te zijn, worden de verschillen tussen de 2 steeds duidelijker…

Als we de recensies mogen geloven is deze film opnieuw een pareltje van eigen bodem. Geen banale of platte sentiment, maar een rauw verhaal met toch hier en daar een vleugje humor. Those are the kind of movies we like! Fun fact: alle nummers werden trouwens door de acteurs zelf ingezongen en gespeeld. Yours truly was te laat om aan tickets voor de première te geraken, maar no worries de film loopt best nog wel een tijdje in de cinema.

Dave

Must-see is volgens mij de film ‘Dave van Wim Reygaert en broers David en Stephen Dewaele. Als je 1 film gaat kijken tijdens het festival, laat het dan alsjeblieft deze zijn. De prent is een 1 uur durend hommage aan David Bowie en volgens de broers zelf eigenlijk de 23e aflevering van Radio Soulwax. We mogen ons verwachten aan time travelling, Bowie dubbelgangers, snelle beelden, en natuurlijk heel veel goede muziek. Alsof dit alles nog niet genoeg zou zijn, speelt Belgian supermodel Hannelore Knuts de hoofdrol. Because fashion is our passion (hihi) kunnen we niet anders dan deze film bovenaan ons lijstje zetten. Ook hipster Bent Van Looy zien we hier passeren. What’s not to love about this movie?!

Expo Romy Schneider

Precies 30 jaar gelden kwam Romy Schneider tragisch – want zo hoort dat bij échte sterren – om het leven. Naar aanleiding van deze verjaardag kan je tijdens het Filmfestival (en nog een hele tijd erna) de Romy Schneider expo in het Gentse Caermersklooster gaan bezoeken. Zeg nu zelf, wie wil nu niet alles weten over dé ster van the silver screen in de ’70?! Ze speelde keizerin Sissi van Oostenrijk, aan de zijde van Woody Allen in What’s New Pussycat en Jane Birkin (La Piscine), waarna het allemaal bergaf ging… Haar vlam liet haar zitten, haar 1ste echtgenoot – want échte sterren hebben meer dan 1 man – pleegt zelfmoord en haar zoon komt om het leven. Romy’s verhaal is eigenlijk een film op zich!

Wie zich wil laten onderdompelen in het turbulente leven van de filmster kan dat van vrijdag 12 oktober 2012 tot zondag 13 januari 2012. Wil je full Romy Schneider experience? Ook dat kan, want elke zondag, terwijl de expo loopt, kan je haar grootste klassiekers gaan bekijken in Ciné Palace voor slechts € 5,-. Sissi marathon here we cooooome! Alle info hierover vind je via de website van het MIAT.

Natuurlijk is er nog veeeeeel meer te doen tijdens het Filmfestival Gent. Het festival loopt trouwens van dinsdag 9 oktober 2012 tot zaterdag 20 oktober 2012. Voor tickets en de volledige programmatie kijk je best op de website. Hope to see you there

page loaded