Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Must-visit: Madame Grès. Sculpturale Mode

Door Karen op 13.09.2012

Elke zelfrespecterende fashionista owes it to herself om asap naar het Antwerpse ModeMuseum te hollen. Daar vindt nog t.e.m. zondag 10 februari 2013 de tentoonstelling 'Madame Grès. Sculpturale Mode' plaats, een expositie over de dame die het naadloze kledingstuk op de modekaart zette en fashion history schreef met haar prachtig gedrapeerde avondjurken in zijdejersey. En dan te bedenken dat de ontwerpster eigenlijk beeldhouwer had willen worden!

 Ik was graag beeldhouwer geworden. Werken met steen of textiel is voor mij hetzelfde. -aldus Madame Grès-Madame Grès werd in Parijs geboren als Germaine Émilie Krebs. Onder haar alter ego 'Mademoiselle Alix' stond ze mee aan het hoofd van modehuis Alix Barton. Toen er problemen met de financiers opdoken, besloot Germaine Krebs om een eigen modehuis op te richten onder de naam GRÈS, een ingekort anagram van de voornaam van haar hubby Serge Anatolievitch Czerefkow -een Russische kunstenaar.

La Grès draaide maar liefst 50 jaar mee in de fashion biz en experimenteerde volop met verschillende stijlen: van neoklassieke, gedrapeerde avondjurken -die ze rechtstreeks op het model drapeerde- tot moderne, minimalistische dagkleding en zelfs beachwear

Bij het ontwerpen van een jurk vertrek ik nooit van een schets. Ik drapeer de stof over een paspop en bestudeer grondig haar eigenschappen. Dan neem ik mijn schaar. Het knippen is de cruciale fase in het ontwerp. Voor iedere collectie die ik maak, verslijt ik 3 scharen. -dixit Madame Grès-


Het MoMu herwerkte de tentoonstelling 'Madame Grès, La couture à l'oeuvre van Galliera, Musée de la Mode de la Ville de Paris' die in 2011 in het Musée Bourdelle in Parijs liep. 

Wat je van de MoMu-variatie van deze expo mag verwachten? Silhouetten van Madame Grès & Maison Alix, collectietekeningen en een video over de ontwerpster. Ook vind je er een selectie aan hedendaagse ontwerpers als Jean Paul Gaultier, Yohji Yamamoto en Haider Ackermann. Stuk voor stuk designers die zich lieten inspireren door Madame Grès of een eerbetoon wilden brengen aan haar ongeëvenaarde plisseer- en drapeertechnieken.  Madame Grès hechtte binnen haar werk enorm veel waarde aan sculpturale aspecten. Het MoMu besloot dat de vormgeving van de tentoonstelling dan ook volop beeldhouwkunst moest uitademen. Daarom sloeg het de handen in elkaar met Belgisch beeldhouwer Renato Nicolodi en scenograaf Bob Verhelst.

Nicolodi ontwierp een reeks schaalmodellen met strakke zuilenrijen en trappartijen die lijken op de overblijfselen van een groter bouwwerk. Benieuwd naar het verhaal erachter? Bekijk dan zeker zijn video die op de expo getoond wordt. 

FYI: Op vrijdag 21 september 2012 bestaat het MoMu 10 jaar en daarom mag je die dag gratis Madame Grès. Sculpturale Mode gaan bezoeken. Happy, happy birthday MoMu. You know we love you

WHAT

Tentoonstelling: Madame Grès. Sculpturale Mode

WHERE

ModeMuseum Provincie Antwerpen - MoMu 
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

WHEN

Woensdag 12 september 2012 t.e.m. zondag 10 februari 2013

INFO

03/470.27.70
[email protected]

page loaded