Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

High Fashion Low Countries: slow fashion is hot!

Door Michael op 18.07.2012

High Fashion Low Countries

Ze drogen ons af in het voetbal maar op modegebied zijn de Belgen het grote broertje. Een samenwerking tussen beide landen kon dus niet op zich laten wachten. Met High Fashion Low Countries is het dan zover. Op initiatief van de Nederlandse ambassade in Brussel en met curatoren Eve-Marie Kuijstermans en Javier Barcala presenteren 3 Belgische en 3 Nederlandse designers hun ontwerpen rond thema's als duurzaamheid en innovatie. Met andere woorden: slow fashion

High Fashion Low Countries zal verschillende maanden lopen en dat in België én Nederland. Er is sprake van tentoonstellingen, een open call onder studenten, de lancering van een film én een tijdschrift, netwerkbijeenkomsten en seminaries. The full Monty dus. 

De aftrap werd op vrijdag 13 juli 2012 in Amsterdam gegeven, tijdens de Fashion Week met een preview en presentatie van het project. Voor het Belgische luik is het wachten tot oktober 2012. Dan opent het ModeParcours in het nieuwe modecentrum MAD in Brussel met een expo vol installaties van de 6 designers. 

Curatoren en Designers

Co-curatoren Javier, pionier op het gebied van duurzame mode met zijn platform The Believers en independent fashion consultant Eve-Marie gingen zorgvuldig te werk. Ze kozen Helena Lumelsky, Katrien Van Hecke en Céline De Schepper uit België. De Nederlands designers zijn Jantine Van PeskiNatalie de Koning en Pauline Van Dongen. Alle 6 toonden zij de voorbije jaren dat sustainability en eerbied voor oude technieken en ambacht een belangrijk aandeel van hun ontwerpen uitmaken. 


Curatoren Javier Barcala en Eve-Marie Kuijstermans


Designers Céline De Schepper & Katrien Van Hecke


Designers Pauline Van Dongen & Jantine Van Peski

De Preview

In de mooie maar donkere zaal van Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam kregen we naast hapjes en drankjes, ook de presentatie-video die Javier maakte, voorgeschoteld. Arinda van de Meer, Cultureel Ataché van de Nederlandse ambassade in Brussel, verschafte ons van de nodige woorden en ook Eve-Marie en Javier mochten applaus in ontvangst nemen. 

Bij de ontwerpen zelf viel er veel handwerk en ambachtelijke techniek te bespeuren. De ontwerpers lieten zich voor patronen en prints inspireren door de natuur en gebruikten enkel 100% hernieuwbare materialen. Op die manier maakten ze stukken die geen spoor nalaten, tenzij 1 van bewondering. 
Credits silhouetten: Javier Barcala / La Fortuna Studio 2012

Als afsluiter waren er AFKA en haar band. AFKA speelde letterlijk de pannen van het dak: vanop het concentrisch balkon joegen ze synth- en gitaargehuil door de zaal, haar breekbare stem galmde. In combinatie met de roodverlichte paspoppen met de ontwerpen op, zorgde dit voor een mysterieuze maar warme sfeer, très fashion


AFKA in the heat of the moment


AFKA post-optreden


Leuke vriendjes gemaakt!


Frites of patat... hoe je het ook noemt: lekkerrrrrr


Tussendoor moet er natuurlijk ook getut worden

High Fashion Low Countries was absoluut een hoogvlieger! Hopelijk kan dit stukje je warm maken voor de volgende events in oktober. Tot dan! 

Met medewerking van Kim Thissen.

page loaded