Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Let’s meet Mayken

Door Patricia op 11.07.2012

ID-kit

Naam: Mayken Craenen 
Leeftijd: 24 
Woonplaats: Afkomstig uit Leuven, maar woont nu in Antwerpen

Studie: BA Taal- en Letterkunde & MA Culturele Studies
Job: Parttime shop assistant @ Fresh
Zelfstandig beeldenmaker / redacteur
Deel van collectiefjes Huis Haas (expo's en zines) en Alle Dagen Honger (foodblog)

Favoriete kunstenaars: Egon Schiele, Romy Blümel, Kim Hiorthoy, Jockum Nordstrom, Katharina Trudzinski, Maira Kalman

Houdt van: kijken en maken 
Houdt niet van: te veel nadenken 

Favoriete muziek: PJ Harvey, Caribou, Atlas Sound, CocoRosie, Gil Scott-Heron, Fever Ray, M.I.A., ... 
Favoriete film: Fanny och Alexander 
Favoriete hang out spot: Stanny, Normo, Kornél en de kaaien

Creatieve duizendpoot.

Vandaag willen we je graag voorstellen aan Mayken Craenen die, als je het ons vraagt, overloopt van het talent. Overdag kan je Mayken al eens spotten in de Antwerpse boetiek Fresh, de rest van haar tijd weet ze te vullen met o.a. bloggen op de award winning site Alle Dagen Honger, illustreren en het nemen van foto's. 

Mayken is van alle markten thuis, maar we houden vooral van haar omwille van haar illustraties. Hoog tijd voor een interview!

Al doende leren

B: Hoe ben je als illustrator begonnen? Is tekenen altijd een passie van je geweest?

"Ik heb altijd geknutseld, maar het heeft even geduurd voor ik door had hoe belangrijk dat voor me was. De laatste jaren stort ik me op alles wat een beetje creatief is: fotograferen, schilderen, kleren maken, vormgeven... Ik leer al doende, en dat is niet altijd makkelijk, maar ik ben blij dat ik mijn stijl vrij en op eigen tempo kan ontwikkelen."

 

B: Waar put je inspiratie uit? 

"De natuur, mensen, de plekken waar ik kom, allerlei boekjes en internet. Ik kijk erg gulzig naar mijn omgeving, verzamel een hele hoop prentjes en leg de hele tijd visuele verbanden. De laatste tijd heb ik iets met parkieten, oude fotos en herinneringen en... mode. De patronen, de kleuren, de texturen en wat het met mensen doet: ik krijg er niet genoeg van."

B: Hoe begin je aan een tekening? 

"Ik probeer alles wat in mijn hoofd opkomt bij een bepaalde opdracht of vertrekpunt op papier te zetten in woorden of (vaak lelijke) kribbels. Dan begin ik te puzzelen en dingen uit te proberen, tot het klikt."

Visueel & intuïtief

B: Wat voor projecten doe je het liefst en waarom? 

"Ik maak het liefst mooie, erg visuele, intuïtieve dingen, eerder dan conceptuele tekeningen. Ik vind het fijn als ik kan samenwerken met mensen die op een andere manier met beeld bezig zijn. Of als de opdracht of het project verder gaat dan tekenen alleen: als er ook fotografie, styling of vormgeving bij komt kijken bijvoorbeeld."

B: Wat moet een goede illustratie volgens jou hebben?

"Een illustratie moet harmonieus ogen en toch iets van spanning bevatten waardoor het je blik vasthoudt. Het mag niet te 'clean' zijn, niet te voor de hand liggend. Een zekere geestigheid of absurditeit kan ik altijd appreciëren. Ik word ook aangetrokken door illustraties die technieken op een verfrissende manier gebruiken of vermengen."

Op het verlanglijstje

B: Vertel eens wat meer over Alle Dagen Honger?

"Alle Dagen Honger is een blog over écht eten, die niet enkel receptjes voorschotelt maar ook op zoek gaat naar goede producten en mensen die op een interessante manier met voeding bezig zijn. Barbara en Jo schrijven de verhalen en maken snapshots, ik zorg voor beeld en feedback en samen verzinnen we leuke concepten. "

B: Is er nog iets dat je wil delen?

"Wat staat op mijn verlanglijstje: meer analoge foto's trekken, een kleine webshop opzetten met producten van mezelf en andere kunstenaars en ontwerpers, prints ontwerpen voor sjaals en t-shirts, een boek maken met Alle Dagen Honger, expo's verzinnen met vrienden, ..."

Van Mayken gaan we m.a.w. nog veel horen!

Alle afbeeldingen copyright Mayken Craenen.

page loaded