Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Madame Grès: Sculpturale Mode @ MoMu

Door Karen op 07.07.2012

Na een summer holiday vol zon, strand & party's is het daarna weer tijd om nog wat cultuur op te snuiven! Daarom houdt de tentoonstelling Madame Grès: Sculpturale Mode van woensdag 12 september 2012 t.e.m. zondag 10 februari 2013 halt in het MoMu Antwerpen. A must-visit!

De Parijse couturière Germaine Emilie Krebs, aka Madame Grès (1903-1993), haalde de inspiratie voor haar ontwerpen uit de beeldhouwkunst, voornamelijk uit de Griekse oudheid. Ze was dan ook graag beeldhouwster geworden, maar na afkeuring van haar ouders besloot ze in de modewereld te stappen. Mét groot succes: ze kleedde o.a. de grote chanteuses Edith Piaf & Marlene Dietrich en grandes dames als Grace Kelly & Jackie Kennedy.

Ook werkte ze veel samen met professionele fashion photographers als Henry Clarke. Zijn originele foto's van Grès' designs zullen dan ook in de tentoonstelling te bezichtigen zijn. Hedendaagse designers als Alber Elbaz & Jean Paul Gaultier verklaarden zich fan en vermeldden haar als inspiratiebron.

Tijdens haar 50-jarige carrière doorstond ze verschillende stijlperiodes maar bleef ze trouw aan haar eigen stijl: sober, timeless, sculpturaal & très féminin. Ze stond erom bekend om de stof rechtstreeks op het model te draperen, zonder tussenkomst van schaar & naald. Daarom wordt ze beschouwd als pionier van het naadloze kledingstuk. Een terugkerend patroon in haar ontwerpen is een bepaalde techtniek om de stof te draperen, later plissé genoemd. 

De scenografie van de tentoonstelling wordt verzorgd door de Belgische beeldhouwer Renato Nicolodi. Hij ontwierp speciaal voor het MoMu enkele nieuwe installaties & elementen die in de expositieruimte zullen te zien zijn. Zijn archetypische & minimalistische stijl komt in harmonie samen met het oeuvre van Madame Grès. 

Deze tentoonstelling hield eerder halt in het Parijse modemuseum Galliera, waar het een groot succes was. Verwacht je dus maar aan een aangenaam, cultureel & leerrijk museumbezoek! 

Madame Grès: Sculpturale Mode
Woensdag 12 september 2012 t.e.m. zondag 10 februari 2013

ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
[email protected]
+32 3 470 27 70

Met medewerking van Zoé Van Nieuwenhove. 

page loaded