Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Fashion Schools: Class of Style

Door Kim op 13.06.2012

Droom jij van een job in de fashion business? Belmodo.tv helpt je graag op weg! Met onze fashion school artikels belichten we telkens een nieuwe fashion related school, waar je nog wat extra tips, tricks en advies van Belmodo.tv addicts/lovers kan meepikken.

Na de Amerikaanse School of Style (lees hier het Belmodo.tv artikel Fashion Schools: School of Style) is het tijd voor de Amsterdamse Class of Style. Ook een cursus die zich focust op styling, maar je hoeft er niet meteen voor op het vliegtuig te springen. Voormalig Belmodo.tv stagiaire en styliste Barbara Vandenbussche trok na haar Hollywood avontuur ook nog even naar Amsterdam om haar styling portfolio verder aan te dikken.

Ik zocht een goede school die ik kon combineren met voltijds werk. De lessen van Class of Style vallen in het weekend, dus dat is perfect te combineren. Ik heb gekozen voor de Fashion & Reclame Styling Master, een cursus die ongeveer een half jaar duurt. Nadien kan je nog kiezen voor het Post Master project (waar ik nu mee bezig ben), waar je gedurende 1 jaar 6 opdrachten moet vervullen om zo je portfolio verder aan te dikken.

Om de cursussen van Class of Style te mogen volgen, moet je op z’n minst al een mode- of stylingopleiding achter de rug hebben. Kostplaatje? Een slordige € 3135,-. Barbara was vooral fan van de persoonlijke aanpak van deze cursus. “De lessen zijn heel persoonlijk. We waren maar met 2 leerlingen, dat vind ik wel heel belangrijk.


De roaring twenties shoot van Barbara

De Master houdt in dat je telkens een hele stylingproductie moet regelen aan de hand van opgelegde thema’s zoals de jaren 20 of een beauty still. Je begint telkens met een moodboard voor de shoot, en zo werk je verder de productie uit. Dat wil zeggen: een geschikte fotograaf zoeken voor die bepaalde opdracht, gepaste stylings gaan shoppen, een ideale locatie zoeken die past bij het thema en een visagiste en model boeken. Daarnaast moet je ook allerlei props meebrengen om de shoot extra aan te kleden. Je moet dus werkelijk voor alles zelf zorgen. ” 

Stressy? “We kregen daar 2 weken de tijd voor. 1 week om het totale concept uit te werken en de 2e week om kleding te shoppen en te shooten. Op het einde moet je 4 pagina’s en 1 spread kunnen indienen. Als je alles netjes tegen de deadline klaar hebt in zo’n korte tijd, ben je wel best trots op jezelf!

“Om een opdracht succesvol binnen te halen moet je een heel sterk moodboard hebben. Een goed uitgewerkt en creatief concept met aantrekkelijk beeldmateriaal en de juiste uitleg kan de klant overhalen om jou te kiezen als styliste."


Barbara's beauty still.

Barbara’s advies voor anderen die deze cursus willen volgen? “Je moet een groot doorzettingsvermogen hebben om deze cursus tot een goed einde te brengen. Om zelf de volledige productie van een shoot te regelen moet je heel creatief en zelfstandig zijn. Daarnaast moet je ook veel aandacht besteden aan je 'huiswerk' dat minimum 2 dagen in beslag neemt.

Deze cursus heeft mij veel praktische zaken bijgeleerd zoals dat je best alle benodigdheden op voorhand op een lijstje moet noteren zodat je zeker alles bij hebt op de set of dat je ervoor moet zorgen dat alles netjes gestreken en erg proper is. Het is echt not done om op de set toe te komen met gekreukte of bevlekte kledingstukken. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je factureert en hoe je je dagprijs kan bepalen.

Jammer genoeg heeft ons landje nog niet zo’n cursus ter beschikking, maar ik zou het sowieso aanraden. Het is een erg leerrijke ervaring!

Klaar voor een carrière in de modewereld? Neem dan zeker een kijkje op dé fashion vacaturesite Careerstyler.com en wie weet vind jij binnenkort wel je droomjob...

page loaded