Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Fashion Schools: School of Style

Door Kim op 30.05.2012

Je mist nooit een aflevering van The Rachel Zoe Project, je stelt zonder problemen een outfit samen binnen 5 minuten én je kan moeiteloos een berg kledij versleuren? Dan is styliste worden vast jouw droomjob! Vraag is: wat moet je daar nu precies voor doen? Een echte opleiding is misschien niet noodzakelijk als je over pakken talent en motivatie beschikt, maar het kan er wel voor zorgen dat jij al wat streepjes voor hebt in dit creatieve werkveld.

Ex-Belmodo.tv stagiaire Barbara Vandenbussche weet al even dat styliste worden haar roeping is en reisde al heinde en ver om haar portfolio uit te bouwen. First stop? Los Angeles, baby!

Barbara was op zoek naar een doeltreffende cursus waar je iets kon bijleren over de zakelijke en praktische kant van styling. Zo kwam ze via Google bij The School of Style terecht.

“Ik vond het een goed begin om mijn portfolio als styliste te starten en ik wist op voorhand dat het een unieke ervaring ging worden. Ik ben speciaal voor deze workshops helemaal alleen naar L.A. gevlogen. Ik vond het ideaal om dit te combineren met enkele dagen sightseeing. Het was wel wat eng, maar Amerikanen zijn erg gastvrij en joviaal, dus ik leerde daar al snel wat mensen kennen. Ik heb nog steeds contact met een aantal vriendinnen, dus dat is alvast handig voor een volgend bezoekje!”

The School of Style biedt 3 cursussen aan die je afzonderlijk of samen kan volgen en in totaal 5 dagen duren.

Class 1 gaat vooral over “the business”, je leert er hoe je best kan beginnen en hoe je je hoofd boven water houdt  als beginnend styliste.

Class 2 is een workshop rond styling. Hier leer je o.a. de modegeschiedenis kennen, trends voorspellen, mood boards maken, tailoring en hoe je verschillende lichaamstypes moet kleden.

Tenslotte is er class 3, the portfolio shoot. Hier krijg je de kans om je eigen fashion shoot te stylen. Vooral belangrijk omdat je portfolio op die manier aangespekt wordt met beelden van een professionele shoot. Totaalprijs? Rond de $ 2025,-.

De moeite waard volgens Barbara? “Absoluut! Ik vond het heel leerrijk om te zien hoe je het best en snelst kledij correct stoomt. Je leert ook hoe je je portfolio kan opbouwen en hoe je je moet gedragen op een shoot: neem geen foto’s, kom niet te laat en voorzie altijd een GPS om efficiënt op je bestemming te geraken.

Vooral de zakelijke kant van styling die aan bod komt, vond ik heel interessant. Je leert hoe je al het nodige papierwerk correct moet invullen zoals facturen opmaken, contracten opstellen, alle rekeningen en uitgaven bijhouden en hoe je best inventarissen opvolgt. Zo leer je hoe je goed zaken kan doen en veel geld kan uitsparen.

Wat ook super is aan The School of Style, is dat je veel kansen krijgt. Ik krijg dagelijks nog internships of jobs via mail toegestuurd. Moest ik ooit verhuizen naar Amerika, weet ik meteen waar te beginnen.”

“De beste tip die ik nog kan meegeven is network, network, network! Daar bereik je echt al veel mee. Daarnaast moet je jezelf altijd goed promoten en erg flexibel zijn.”

Barbara is nog niet zo lang aan de slag als zelfstandig styliste, maar heeft intussen al een styling opdracht gedaan voor het T-shirt merk Most Hunted in Amsterdam. Daarnaast heeft ze al samengewerkt met fotografe Annelie Vandendael en werkt ze 3 dagen per week als vaste personal shopper in Kortrijk. Niet slecht, maar is ze van plan om ooit haar American Dream na te jagen? “Wie weet, ik sluit de optie zeker niet uit. Time will tell!”

Op zoek naar meer fashion schools? Check dan zeker het Belmodo.tv artikel Fashion Schools: London College of Fashion. Klaar voor een carrière in de modewereld? Neem dan zeker een kijkje op dé fashion vacaturesite Careerstyler.com en wie weet vind jij binnenkort wel je droomjob...

page loaded